fbpx
11 °C Athens, GR
23 Ιανουαρίου 2021

Άγιον Όρος: Γιορτάζει η Παναγία η Γερόντισσα στην Ι.Μ. Παντοκράτορος

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ: Γιορτάζει σήμερα, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γεροντίσσης της Ι. Μ. Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Μεταξύ των πολλών θαυμάτων που επιτέλεσε, η εφέστια εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας διέσωσε με θαυμαστή επέμβαση της τη Μονή το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1948 από πυρκαγιά.

Οι πατέρες λιτάνευσαν μικρό αντίγραφο της εικόνας και με αυτό σταύρωσαν την φλεγόμενη πτέρυγα. Έτσι περιορίστηκε η φωτιά στην πτέρυγα, η οποία αναστηλώθηκε το 1961. Ένεκα αυτού του γεγονότος η μικρή εικόνα που φυλάσσεται εντός του ιερού στο καθολικό της Μονής απεκλήθη «Πυροσώτειρα».

Εξ’ αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε η Ιερά Μονή να εορτάζει την Παναγία την Γερόντισσα με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης Μέγας Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας έγραψε ακολουθία η οποία ψάλλεται στις 2 Δεκεμβρίου κατά την αγρυπνία της συνάξεως της Παναγίας, και το 1976 παρακλητικό κανόνα που ψάλλεται κάθε Δευτέρα. Το 2011 συνέθεσε παράκληση και ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η εφέστια θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης «Γερόντισσας» είναι μία από τις προστάτιδες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο αριστερό μαρμάρινο προσκυνητάριο του καθολικού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και έχει προσφερθεί ως δώρο από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό.

Αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοεπηκόου» που βρισκόντανε στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κτίστηκε από τον ίδιο αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄.

Αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοεπηκόου» που βρισκόντανε στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κτίστηκε από τον ίδιο αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄.
Είναι από τις σπάνιες εικόνες της Παναγίας που είναι αγιογραφημένη μόνης της σε ορθία στάση δέησης.
Η εικόνα ανακαινίσθηκε και επενδύθηκε με νεότερο σφυρήλατο αργυρό κάλυμμα, υψηλής τέχνης το 1847 σε Ρωσικό εργαστήριο στην Αγ. Πετρούπολη.
Στο αργυρό κάλυμμά δεν καλύπτονται το πρόσωπο και τα χέρια της Παναγίας, και τα έξοδα για την κατασκευή αυτή του αργυρού καλύμματος τα προσέφερε μιας αρχόντισσας από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία παρουσιάστηκε στον ύπνο της η Παναγία και της το ζήτησε
Markos Revelakis  -Φίλοι Ι.Μ.Ξενοφώντος Αγίου Όρους – Άθω
Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Related articles

Γιορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου)

Των δύο μεγάλων και κορυφαίων αποστόλων του Χριστού, του Πέτρου και του Παύλου, τη μνήμη εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Προς αυτούς τους δύο μεγάλους άνδρες της θα αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο της τιμής και της ευγνωμοσύνης για την ανυπολόγιστα μεγάλη συμβολή τους στο έργο της διαδόσεως της χριστιανικής πίστεως και της εδραιώσεως της Εκκλησίας μας. Στις […]

Πρόστιμο 1.500 € έριξαν σε Ιερό Ναό στο Κορωπί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Πρόστιμα σε ναούς Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυ­νομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύ­σουν, Κυριακή μέρα, τον […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *