App Icon

Άγιος Φανούριος Αναζητώντας τα χαμένα… Φανουρόπιτα

Όταν αναζητούμε κάτι που χάσαμε ή κάτι που δεν έχουμε ακόμα, οι Έλληνες συνηθίζουμε να τάζουμε μια πίτα στον Άγιο Φανούριο για να μας βοηθήσει να το βρούμε. Η γιορτή του είναι στις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Ο γιος, ο Αγιος Φανούριος, προσπάθησε να την σώσει από την Κόλαση, αλλά δεν τα κατάφερε. Για αυτό παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του: «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Έτσι, στις 27 Αυγούστου που γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο, οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες αφού ευλογηθούν πρώτα στην εκκλησία μοιράζουν στη γειτονιά ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ότι ζητήσεις. Αλλωστε το όνομα του Αγίου, προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Παραδοσιακά λένε οι πιστοί «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου». Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κανουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από ιερέα και μετά την μοιράζουν

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Αλλα έθιμα με Φανουρόπιτα

διάβασε και αυτό  Ηράκλειο Κρήτης: Βρέθηκε κρεμασμένος σε οικοδομή που έχτιζε

Οπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, υπάρχουν παραλλαγές για τη φανουρόπιτα σε όλη την Ελλάδα.

Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα.

Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος κάτι φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και περιμένετε τα αποτελέσματα!

Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας συνηθίζεται μάλιστα να διαβάζεται η παρακάτω ευχή:

~..+..~
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,
ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα
πλουσιοπάροχος χορηγός,
ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,
η ελπίς των απηλπισμένων,
η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα
και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,
εις δόξαν σήν και τιμήν
του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ,
τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,
πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,
δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,
οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,
ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι
το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,
πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,
του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,
του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.

Αμήν.

Οι παραλλαγές της πίτας στηρίζονται στις αναλογίες των υλικών. Περισσότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με κέικ (φουσκωτή και μαλακή). Λιγότερα υγρά, περισσότερο μοιάζει με μπισκότο (πιο χαμηλή και πιο τριφτή). Η συνταγή που σας δίνω ανήκει στη δεύτερη ομάδα.

διάβασε και αυτό  Δίκτυο προμήθευε κοκαΐνη σε μέλη της showbiz

Το μυστικό, όμως, για να κάνετε φανουρόπιτα που δεν θα σας κάτσει βαριά στο στομάχι, βρίσκεται στην εκτέλεση και όχι στα υλικά. Κτυπήστε καλά στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μα σταματήστε εκεί το χτύπημα. Το αλεύρι πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος ανακατεύοντας ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα όσο χρειάζεται να ενωθεί το μίγμα.

Αν συνεχίσετε το χτύπημα στο μίξερ, τα υγρά υλικά και το χτύπημα αναπτύσσουν στο αλεύρι τους δεσμούς της γλουτένης και μέσα στο μίγμα δημιουργούνται “λαστιχένιες” ενώσεις, εξαιρετικά δύσπεπτες. Το ανακάλυψα όταν, φτιάχνοντας φανουρόπιτα για μια φίλη, κτύπησα το μίγμα στο “σούπερ” μίξερ μου για να γίνει μια “σούπερ” πίτα. Πολύ ευγενικά μου είπε ότι της έπεσε βαρειά στο στομάχι και μετά έψαξα και βρήκα το λάθος.

Η πίτα που φτιάχνω πλέον είναι τριφτή, τραγανή και πολύ ελαφριά στην πέψη. Αν την αφήσετε ξεσκέπαστη να στεγνώσει κάνει καταπληκτικά νηστίσιμα παξιμάδια.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Υλικά:

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο (160ml)
  • 2/3 κούπας ζάχαρη  (150gr)
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (ενισχυμένο με λίγο κονιάκ ή ρούμι)  (240ml)
  • 1 κουτάλι γλυκού κοφτή σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή κανέλα
  • λιγότερο από 1 κούπα σταφίδες (ξανθές και/ή μαύρες)  (100γρ)
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (ή αμύγδαλα ή cashews) (120gr)
  • 2 κούπες αλεύρι μαλακό (240gr) & 2 κουταλιές γλυκού κοφτές μπέκιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ ή στο χέρι, το λάδι, την κανέλα και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο μίγμα, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού. Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι -κοσκινισμένο με το μπέκιν, ανακατεύοντας ελάχιστα όσο να ενωθούν τα υλικά, χωρίς σβόλους. Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε και τις σταφίδες αλευρωμένες (με μια πρέζα από το αλεύρι που έχουμε μετρήσει).

διάβασε και αυτό  Ο Κωνσταντίνος Γούλας Γενικός Διευθυντής στη Σιβιτανίδειο Σχολή

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκ, πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε καλά και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγεί καθαρή είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί μέχρι να μισοκρυώσει και αναποδογυρίζουμε την πίτα σε σχάρα (στρωμένη με λαδόκολλα για να μην μείνουν τα αποτυπώματά της πάνω στο γλυκό). Όταν κρυώσει εντελώς την αναποδογυρίζουμε ξανά σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Αν ανησυχούμε μήπως κολλήσει στο ταψί, λαδώστε και στρώστε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί. Θα το αφαιρέσετε όταν την αναποδογυρίσετε στη σχάρα.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δοκιμή: Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού ή όχι;

Έκανα δύο πίτες με τα ίδια υλικά και δοκίμασα διαφορετική ενσωμάτωση της σόδας στην εκτέλεση.

Στην πρώτη, διέλυσα τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, άφρισε και έκανε πιο ελαφρύ το μίγμα του λαδιού.

Στην δεύτερη, πρόσθεσα το χυμό στο λάδι και τη σόδα μαζί με το baking, στο αλεύρι. Το μίγμα δεν φούσκωσε με δραματικό τρόπο αλλά σιγά σιγά ανέβαιναν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.

Μετά το ψήσιμο: Η πρώτη φούσκωσε λιγότερο από τη δεύτερη και ήταν λιγότερο τριφτή. Νομίζω πως προτιμώ την πρώτη εκτέλεση.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel