App Icon

Έκτακτα μέτρα για ευπαθείς ομάδες – Νέα ΠΝΠ για τηλεργασία και «τσουχτερό» πρόστιμο

Με νέα ΠΝΠ η κυβέρνηση ορίζει τους τρόπους εργασίας των ευπαθών ομάδων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, η παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), αντικαθίσταται ως εξής:

  1. Ο εργοδότης μπορεί με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
  2. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
  3. Ο εργοδότης θα πρέπει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
  4. Εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (2) και (3), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
  5. Εφόσον δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
  6. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης της COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να εφαρμοστούν οι περ. (2) έως και (5).
διάβασε και αυτό  θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους ύψους 50.000.000,00€ για κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω COVID-19 – Δείτε πόσα παίρνει ο κάθε δήμος

Να σημειωθεί πως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

Σε περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.

Στα 264 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Συνολικά 264 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο.

Από αυτά τα 29 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

Από αυτά 1.832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 31 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Από αυτούς επτά (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι και 240 θάνατοι συνολικά στη χώρα. 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων  ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Να σημειωθεί, πως λίγο πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, έγινε γνωστό πως ακόμη μια γυναίκα 71 ετών έχασε τη ζωή της, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 241.

διάβασε και αυτό  Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Η νόσος Covid-19 δημιουργεί εθελοντικό κράτος.

Κλειστά καταστήματα σε 20 περιοχές

Οι 20 περιοχές όπου τα καταστήματα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα ορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επόμενης ημέρας.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (22/08) 264 νέα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel