App Icon

Έξι πόνοι στο σώμα που φαίνονται «αθώοι», αλλά φανερώνουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας

Ποιος είναι οι αλλαγές στον οργανισμό και τα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν σημάδια σοβαρών παθήσεων.Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με πραγματική ή επαπειλούμενη βλάβη των ιστών, ή με τον ερεθισμό τους. Ο πόνος είναι μία φυσιολογική και αναγκαία διεργασία του εγκεφάλου που σκοπό έχει την επιβίωση. Για παράδειγμα, λειτουργεί προειδοποιητικά σε κάποιον που παρουσιάζει έντονο και επίμονο πόνο στο στήθος. Πηγαίνοντας στον γιατρό, μπορεί να διαγνωσθεί ένας θρόμβος και να αποφευχθεί έγκαιρα ένα καρδιακό επεισόδιο. Το ίδιο συμβαίνει σε έναν τραυματισμό των ιστών στις αρθρώσεις. Ο πόνος είναι έντονος με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε κίνησης που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη ή να καθυστερήσει την επούλωση. Ο πόνος είναι ένας σύνθετος και εξελιγμένος προστατευτικός μηχανισμός.

 

Τα βασικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι:

1. Πόνος στο στήθος

Εάν αυτός συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή ταχυκαρδία, μπορεί να είναι σύμπτωμα πριν την καρδιακή προσβολή. Αυτός ο πόνος είναι έντονος και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Εάν ο πόνος εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του στήθους σας, αυτό είναι σημάδι πιθανής καρδιακής προσβολής. Εάν όμως συμβαίνει στην δεξιά πλευρά του στήθους σας, τότε μπορεί να είναι διάφορες οι αιτίες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις πιθανότητες βρίσκουμε την θωρακική στηθάγχη, ανευρύσματα στο στήθος και επιθέσεις άσθματος.

Δώστε προσοχή στους πόνους που σχετίζονται με την καρδιά. Μπορούν να συμβούν στον λαιμό σας, στο αριστερό σας χέρι ή στην κοιλιά και να συνδέονται με ναυτία και ζαλάδα.

2. Πόνος στις αρθρώσεις

Πόνος στα γόνατα – σήματα που σας στέλνει

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος στις αρθρώσεις τους είναι φυσιολογικός. Αυτό είναι κάτι που απλά συμβαίνει όσο μεγαλώνουν.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: 50 νέα κρούσματα στη χώρα - 27 εισαγόμενα

Πρέπει όμως να θυμόμαστε πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται από ένα ατύχημα ή μία ρήξη.

Πρωτίστως εάν παρατηρήσετε φλεγμονή και κοκκινίλα στην περιοχή, μπορεί να είναι ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με τον καιρό οι θεραπείες μπορούν να συγκρατήσουν το πρόβλημα από το να χειροτερέψει. Οι θεραπείες μπορούν να τη συγκρατήσουν ακόμα και από το να σας ακινητοποιήσει, κυρίως στα χέρια.

 

Άλλες πιθανές αιτίες του πόνου είναι

  • Ο ρευματικός πυρετός
  • Η ηπατίτιδα
  • Η γρίπη
  • Η ποδάγρα
  • Η οστεοαρθρίτιδα

3. Δυνατός πονοκέφαλος

Γυναίκα πονοκέφαλος – σήματα που σας στέλνει

Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούνται από κούραση ή υπερβολικό άγχος. Εξαιτίας αυτού παίρνουμε ένα παυσίπονο. Πάμε για ύπνο και το ξεχνάμε το θέμα.

Χρειάζεται όμως να είμαστε προσεκτικοί. Και αυτό επειδή οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Τα ανευρύσματα χαρακτηρίζονται από ένα πρήξιμο στην αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλό σας.

Για να είναι όμως αυτή η περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα να το συνοδεύουν. Αυτά είναι η ναυτία, ο εμετός, η ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο και οι αλλοιώσεις στην όραση.

Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Αν πάσχετε από συχνούς δυνατούς πονοκεφάλους, μην τους αγνοήσετε.

4. Έντονος πόνος στη μέση

 

Εάν ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται στη σωματική άσκηση και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να υποδεικνύει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο έντονος πόνος στη μέση δεν αποτελεί πάντα κίνδυνο για τη ζωή, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πέτρας στα νεφρά.

διάβασε και αυτό  O Aντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ευσταθίου απαντά στον Δημήτρη Μπιζιώτα

5. Οξύς πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Οξύς πόνος στην κοιλιά – σήματα που σας στέλνει

Εάν ο πόνος προέρχεται από την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής σας χώρας, μπορεί να έχετε μία πρησμένη σκωληκοειδής απόφυση.

Ένα από τα φυσιολογικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι ένα είδος κράμπας το οποίο αρχίζει από τον αφαλό σας και απλώνεται μέχρι το πόδι σας. Το πρόβλημα συνοδεύεται επίσης από ναυτία, πυρετό και φλεγμονή στην περιοχή.

Για τις γυναίκες ο πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κυστών στις ωοθήκες. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στην δεξιά και στην αριστερή πλευρά.

Όταν αυτοί οι σάκοι γεμάτοι υγρό σπάσουν, ο πόνος είναι ανυπόφορος. Τα υπολείμματα πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να συνεχίσει το αίμα να ρέει στις ωοθήκες.

6. Πόνος στο καλάμι ή το πέλμα

Ίσως πρόκειται για κάταγμα κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική άσκηση, επιμένει όμως ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα. Συμβαίνει όταν η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση δεν επιτρέπει στο οστό να επουλωθεί επαρκώς από μόνο του.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Όλοι μας κατά καιρούς, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις.…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel