Έρχεται η κακοκαιρία του Διπρόσωπου “ΙΑΝΟΥ”

Την κακοκαιρία «Ιανός» -την πρώτη του φετινού φθινοπώρου- η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09, δημιουργεί η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου , η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι  καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Το Εθνικό Αστεροκοπείο Επισημαίνει ότι λόγω της παρούσας ατμοσφαιρικής διαταραχής δεν γνωρίζουμε την τροχιά που θα ακολουθήσει . Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Δεν είναι σαφές ακόμα αν έχει ο ΙΑΝΟΣ τροπικά χαρακτηριστικά ή αν θα είναι σε μορφή κυκλώνα ώστε να τον παρομοιάσουμε με κυκλώνα μεσογειακό.

Ποιός είναι όμως ο ΙΑΝΟΣ κατά την αρχαίοτητα

ο Ιανός (Janus) είναι ένας από τους πιο αρχαίους θε­ούς του ρωμαϊκού πανθέου. Τον παρασταίνουν με δύο πρόσωπα που κοιτάζουν αντίθετα, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω. Οι μύθοι αυτοί είναι αποκλειστικά ρωμαϊκοί και συνδέονται με τις αρχές της πόλης.
Σύμφωνα με ορισμένους μυθογράφους, ο Ια­νός ήταν ιθαγενής κάτοικος της Ρώμης, όπου εί­χε κάποτε βασιλεύσει μαζί με τον Καμήση (Cameses), ένα μυθικό βασιλιά που μονάχα το όνομα του γνωρίζουμε. Σύμφωνα με άλλους, ο Ιανός ήταν ξένος που καταγόταν από τη Θεσσα­λία και είχε εξοριστεί στη Ρώμη, όπου, λένε, αυ­τός ο Καμήσης τον δέχτηκε ευνοϊκά και μοιρά­στηκε μαζί του το βασίλειο του. Ο Ιανός έχτισε τότε μια πόλη πάνω στο λόφο, που από το όνο­μα του θεού ονομάστηκε Ιανίκουλο (Janiculum). Όταν ήρθε στην Ιταλία με τη γυναίκα του, που ονομαζόταν Καμίση ή Καμασήνη, απέ­κτησαν παιδιά και κυρίως τον Τίβερη, επώνυμο του ποταμού Τίβερη. Αργότερα, μετά το θάνατο του Καμήση, ο Ιανός βασίλευσε μόνος του στο Λάτιο και, όταν ο Σατούρνος (Saturnus), κυνη­γημένος από την Ελλάδα από το γιο του Δία (Jupiter), έφτασε εκεί, αυτός τον φιλοξένησε (βλ. Saturnus και Jupiter). Ενώ ο Ιανός βασί­λευε στο Ιανίκουλο, ο Σατούρνος βασίλευε στη Σατουρνία, ένα χωριό που βρισκόταν στα υψώ­ματα του Καπιτωλίου.

Στη βασιλεία του Ιανού αποδίδουν τα συνηθι­σμένα χαρακτηριστικά της Χρυσής εποχής, εντιμότητα των ανθρώπων, αφθονία αγαθών, σταθερή ειρήνη, κτλ. Λένε πως ο Ιανός επινόη­σε τη χρήση των πλοίων, προκειμένου να έρθει από τη Θεσσαλία στην Ιταλία, καθώς επίσης και του νομίσματος. Πράγματι, τα πιο αρχαία ρω­μαϊκά χάλκινα νομίσματα είχαν στην μπροστι­νή τους όψη την εικόνα του Ιανού, ενώ στην πί­σω την πλώρη ενός πλοίου. Λένε ακόμη ότι ο Ιανός εκπολίτισε τους πρώτους κατοίκους του Λατίου, τους Αβορίγινες (αλλά το γεγονός αυτό το αποδίδουν και στον Σατούρνο). Πριν από αυ­τόν οι Αβορίγινες ζούσαν με άθλιο τρόπο και δε γνώριζαν ούτε τις πόλεις ούτε τους νόμους ούτε την καλλιέργεια της γης. Ο Ιανός τους τα έμαθε όλα αυτά.

Όταν ο Ιανός πέθανε, τον θεοποίησαν. Με τη θεϊκή του προσωπικότητα συνδέονται άλλοι μύ­θοι που δεν έχουν εμφανή σχέση με τους προη­γούμενους. Του αποδίδουν ιδιαίτερα ένα θαύμα, που έσωσε τη Ρώμη από την κατάληψη της από τους Σαβίνους. Τον καιρό που ο Ρωμύλος και οι σύντροφοι του είχαν απαγάγει τις γυναίκες των Σαβίνων, ο Τίτος και οι Σαβίνοι επιτέθηκαν στη νέα πόλη. Μια νύχτα λοιπόν η Ταρπηία, η κόρη του φύλακα του Καπιτωλίου, παρέ­δωσε την ακρόπολη στους Σαβίνους. Αυτοί σκαρφάλωσαν στα υψώματα του Καπιτωλίου και ήταν έτοιμοι να ανατρέψουν τους υπερασπι­στές της πόλης, όταν ο Ιανός έκαμε να αναβλύ­σει μπροστά στους επιτιθέμενους μια πηγή με ζεστό νερό, που τους τρόμαξε και τους έτρεψε σε φυγή. Σε ανάμνηση του θαύματος αυτού, αποφάσισαν σε καιρό πολέμου να αφήνουν πά­ντοτε ανοιχτή την πύλη του ναού του Ιανού, ώστε ο θεός να μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή να βοηθά τους Ρωμαίους. Την έκλειναν, μονάχα όταν η ειρήνη βασίλευε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρα­τορία.

Πίστευαν ακόμη πως ο Ιανός είχε παντρευτεί τη Νύμφη Ιουτούρνα, που το ιερό και η πηγή της βρίσκονταν κοντά στο ναό του Ιανού στη Ρωμαϊκή Αγορά. Μαζί της έκαμε, λένε, ένα γιο, το θεό Fons ή Fontus , που ήταν ο θε­ός των πηγών.

Ο Σενέκας στο σατιρικό του ποίημα για τη μεταμόρφωση του αυτοκράτορα Κλαύδιου σε κολοκύθι (η Αποκολοκύνθωσις) διηγείται πως ο Ιανός, επιδέξιος ρήτορας, επειδή είχε την εμπει­ρία της αγοράς, και έμπειρος στην τέχνη του να βλέπει μπροστά και πίσω (δηλαδή να εξετάζει τα θέματα από όλες τους τις απόψεις), συνηγόρησε υπέρ του Κλαύδιου. Αλλά πρόκειται φανερά για λογοτεχνικό και ειρωνικό αφηγηματικό στολίδι σχετικά με την προσωπικότητα ενός θε­ού, που δεν τον έπαιρναν πια πολύ στα σοβαρά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βάρρων, De ling. lat. 5, 156. 7, 26 και 27. Μακρόβ., Saturn. I, 7, 19. 1, 9 κ.ε. Οβίδ., Μετ. 14, 785 κ.ε. / Fasti 1, 63-294. Βιργ., Αιν. 7, 180. 7, 610. 8, 357. 12, 198. Πλούτ., Απ. Ελλ. 41. Σέρβ., Σχόλ. στον Βιργ., Αιν. 8,319. Αυγουστ. 7, 4. Σολίνος 2, 5 κ.ε. Λυδός 4, 2. Πρβ. P. Grimal, «Le dieu Janus et les origines de Ro­me», Lcilves d’ Humanite, 4. L.A. Holland, «Janus and the Bridge», Am. Acad, in Rome, 1961.

πηγή meteo-sakketos

Related articles

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά σήμερα

Μετ’ εμποδίων θα διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά το πρωί της Κυριακής (13/10), λόγω των εκτεταμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων  που θα τεθούν σε ισχύ εξαιτίας της διεξαγωγής αγώνων δρόμου. Συγκεκριμένα, λόγω διεξαγωγής Λαϊκού Αγώνα Δρόμου με την επωνυμία «Αθήνα Ελεύθερη», την Κυριακή (13/10), θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές των Δήμων Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Αθηναίων και Καισαριανής, ως εξής: Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, […]

Εκλογές 2019 Τα προεκλογικά spot των κομμάτων

Ως εδώ. Αξίζουμε καλύτερα! Ν.Δ Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της Σύριζα Προεκλογικό σποτ ΚΙΝΑΛ Περνάμε απέναντι! Σποτ του ΚΚΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019  Το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη για τις Ευρωεκλογές ΑΝΤΑΡΣΥΑ Προεκλογικό spot Ευρωεκλογές προεκλογικό σποτ Χρυσής Αυγής Το δεκάλεπτο του Κινήματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για τις Ευρωεκλογές Ποτάμι: Αλήθειες μόνο! […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *