fbpx
8 °C Athens, GR
28 Ιανουαρίου 2021

Έρχονται αλλαγές στην πλατφόρμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Καθώς το πρόγραμμα στην πλειονότητα των Περιφερειών της χώρας έχει κλείσει, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», το πρώτο σε σειρά ετήσιων προγραμμάτων ύψους 3 δις ευρώ για την ανακαίνιση 600.000 κατοικιών έως το 2030,  το οποίο  – σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες – θα προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους με σημαντικές αλλαγές στη στόχευση, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων και τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων.

Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, μετά την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ακολουθούν στις 13 Ιανουαρίου η Δυτική Μακεδονία, στις 15 Ιανουαρίου η κεντρική Μακεδονία, στις 20 Ιανουαρίου η Θεσσαλία ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ενεργειακής αναβάθμισης των πολυκατοικιών.

Έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποκάλυψε το Δείτε εδώ στο ecopress τις 10 αλλαγές στα νέα προγράμματα “Εξοικονομώ Αυτονομώ” προδιαγράφει τις αλλαγές στις νέες προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές τα νέα προγράμματα πέρα από την επίτευξη του μέγιστου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα στοχεύουν και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτωχές με την οικονομική υποστήριξη οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στις προωθούμενες αλλαγές περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση του κύκλου των δυνητικά ωφελούμενων από τα προγράμματα καθώς και η απλοποίηση της πιστοποίησης των παρεμβάσεων, η ενίσχυση της εγχώριας κατασκευαστικής και μεταποιητικής δραστηριότητας και η πιο ενεργός εμπλοκή των τραπεζών στην συγχρηματοδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να αυξηθεί ο συντελεστής μόχλευσης των διαθέσιμων κονδυλίων.

Με στόχους τη μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ήδη εκπονείται από το ΥΠΕΝ και θα τεθεί σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Πενίας. Παράλληλα  συστήνεται  Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ), ώστε να αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αποσκοπώντας στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και άλλων μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι κύρια πηγή χρηματοδότησης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι δράσεις για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: dimosio.gr

Related articles

«Ενεργοί Μπαμπάδες»: Νέο σποτ με τη συμμετοχή του Θοδωρή Μαραντίνη για τη συνεπιμέλεια των παιδιών

Ένα νέο σποτ δημιούργησε η η διαδικτυακή ομάδα χωρισμένων γονέων «Ενεργοί Μπαμπάδες» σε συνεργασία με τον τραγουδιστή Θοδωρή Μαραντίνη, για την ενημέρωση του κόσμου για τον στόχο της κοινής ανατροφής, της συνεπιμέλειας του παιδιού και από τους δύο γονείς όταν εκείνοι έχουν χωρίσει. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, όταν χωρίζουν οι γονείς, να μην νιώθουν τα παιδιά […]

Πέθανε ο ιδρυτής της oxford company Χρήστος Τσιόλας από κορωνοϊό

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 62 ετών ο γνωστός επιχειρηματίας στον κλάδο της ένδυσης και ιδρυτής της εταιρείας «Oxford Company», Χρήστος Τσιόλιας, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η είδηση του θανάτου του Χρήστου Τσιόλια έγινε γνωστή από την ανακοίνωση που έκανε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *