App Icon

Έφυγε ο Βαγγέλης Μπούτας η φωνή των Αγροτών

Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος, Βαγγέλης Μπούτας έφυγε από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και ταλαιπωρημένος από σοβαρό ατύχημα που είχε στην εργασία του. Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ που τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη ο Βαγγέλης Μπούτας υπήρξε εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, ένας αυθεντικός, λαϊκός άνθρωπος, σεμνός, πρωτοπόρος αγωνιστής. Γεννήθηκε το 1954 στην Μητρόπολη Καρδίτσας, από γονείς αγρότες κι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Ο πατέρας του υπήρξε οργανωμένος στην προδικτατορική ΕΔΑ, ενώ η μητέρα του είχε περάσει από το αντάρτικο, μαζί με τέσσερα αδέλφια της, από τα οποία το ένα σκοτώθηκε το 1948.

Από μικρός δούλεψε στα χωράφια, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική δράση στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής του. Το Νοέμβρη του ‘77, οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, αναλαμβάνοντας πολλές και υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις στις οργανώσεις της Θεσσαλίας και στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1980 εκλέχθηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας, καθώς και του Γραφείου της, το 1983 στην Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας μέχρι και το 1990 και στη συνέχεια στο Συντονιστικό Όργανο Θεσσαλίας έως το 1994. Στα δύσκολα χρόνια, 1989-1991, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις χώρες του σοσιαλισμού και την εσωκομματική διαπάλη στο ΚΚΕ, έδωσε τη μάχη υπερασπιζόμενος τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος, τις αρχές και την ιδεολογία του μαρξισμού – λενινισμού, ενάντια στην προσπάθεια διάλυσής του από τον οπορτουνισμό. Στο κρίσιμο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Φλεβάρη του 1991, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην οποία επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα.

διάβασε και αυτό  Ευρωπαικό Τραπεζικό Κέντρο στην Αθήνα απο ΙBM-INFOSYS

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας του Κόμματος την τετραετία 1996 – 2000, ενώ εξελέγη και στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε πολλές εκλογικές μάχες, Βουλευτικές, Ευρωεκλογές και στη Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Ακόμα, στο αγροτικό κίνημα και τους συλλόγους της περιοχής του, ο έχει διατελέσει Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού του, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στην Ένωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ και Γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ. Υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος στην Κοινότητα της Μητρόπολης από το 1987 έως το 1993.

Σημαντική είναι η προσφορά του Βαγγέλη Μπούτα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, στην πάλη του σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας των αγροτών με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της ΠΑΣΥ, στους μεγάλους αγώνες του Μπλόκου της Νίκαιας και στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Με την αγωνιστική του δράση για μια καλύτερη ζωή για τη μικρή και τη μεσαία αγροτιά που πνίγεται στα χρέη, πουλώντας ακόμα και κάτω από το κόστος κι ένα μέρος της ξεκληρίζεται, αλλά και τη στάση του, τη λαϊκότητα και την αγάπη του για την περιοχή του, ενέπνευσε τις νεότερες γενιές αγωνιστών και συνδικαλιστών της μαχόμενης αγροτιάς. Τίμησε, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στη σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στις 15.00, στο χωριό του, τη Μητρόπολη Καρδίτσας

διάβασε και αυτό  Αύξηση στην ζήτηση φέτος των αντιγριπικών εμβολίων – Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν

Ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε χρόνο με τα αγροτικά μπλόκα. Είναι, δηλαδή, πιο γνωστός ως μπλοκατζής, παρά ως αγρότης.

Όταν λοιπόν επισκέφθηκα την πόλη της Καρδίτσας για ένα ρεπορτάζ, ξαφνιάστηκα μόλις «έπεσα» τυχαία πάνω στη βιτρίνα ενός καταστήματος με τσίπουρο και κρασί που έγραφε απ’ έξω «Κάβα Μπούτας».

Χωρίς να περιμένω ότι είναι του ίδιου, αλλά μάλλον κάποιου συγγενή του, μπαίνω μέσα και βρίσκω μία κυρία: «Εδώ είναι το μαγαζί του Βαγγέλη Μπούτα, του συνδικαλιστή;» ρωτάω και μου λέει «ναι» κι «εσείς είστε η γυναίκα του;» ξαναρωτάω για να πάρω την ίδια απάντηση. Αφού γνωριστήκαμε και μου είπε ότι ο κ. Μπούτας είναι στο χωριό, στη Μητρόπολη, 8 χλμ. έξω από την Καρδίτσα και ετοιμάζει το καινούριο τσίπουρο, μου τον έδωσε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο:

Έχετε αμπέλια; Δεν ήξερα ότι είστε αμπελουργός.

Ναι, έχω τώρα 38 στρέμματα αμπέλια. Είχα 4-5 στρμ. παλιότερα, παράλληλα με άλλα προϊόντα. Τώρα τα έχω βάλει όλα αμπέλια και παράγω κρασί και τσίπουρο και το πουλάω στο μαγαζί στην πόλη.

Τι προϊόντα είχατε δοκιμάσει να καλλιεργήσετε παλιότερα;

Πολλά και διάφορα, βαμβάκια, μήλα και άλλα.

Πόσα χρόνια έχετε μόνο αμπέλια;

Δεν είναι πολλά, τα τρία τελευταία χρόνια μόνο.

Τώρα αν φορολογηθεί το τσίπουρο όπως τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά, τι θα κάνετε;

Την επόμενη μέρα μίλησε στη Λάρισα στη συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ένα πάγιο αίτημα, που υποστηρίζει τόσο ο ίδιος με σθένος όσο και η ΠΑΣΥ, είναι να μείνει αφορολόγητο το αγροτικό εισόδημα, είτε αυτό προέρχεται από τη δουλειά είτε από τις επιδοτήσεις – ή και τα δύο φυσικά – μέχρι τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ένιωσε και μόνος του την ανάγκη να δικαιολογήσει τον «πήχυ» των 30.000 ευρώ, όταν γνωρίζει ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί οι αγρότες που κερδίζουν πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο. Και τότε πετάχτηκε κάποιος από κάτω και τον ρώτησε: «Εσύ πόσα παίρνεις από τις επιδοτήσεις;» Ο κ. Μπούτας απάντησε: «3.600 ευρώ μόνο».

διάβασε και αυτό  Προσοχή στις online αγορές και στα eshop.Ανακάλυψη κυκλώματος carusel

πηγή agro24

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα παρασκευή στις 11.00 εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel