Αγία Σοφία: Θλίψη για την απόφαση της Τουρκίας εκφράζει η Γαλλία

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Τούρκο Πρόεδρο καταγράφονται διεθνώς.

Καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση προκάλεσε θλίψη στη χώρα.

Ειδικότερα, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του Προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η απόφαση πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων διεθνώς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να εκφράζει την λύπη της όπως έκανε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
1988 Τρομοκρατική ενέργεια με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες, που…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: