App Icon

Αντιγριπικό εμβόλιο: Και στα φαρμακεία ο εμβολιασμός

Στην απόκτηση πιστοποίησης εμβολιασμού ενηλίκων για την εποχική γρίπη και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού έχουν προχωρήσει χιλιάδες φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα. Έτσι, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, τα φαρμακεία γίνονται η μεγαλύτερη και ασφαλέστερη αλυσίδα εμβολιασμού για τη γρίπη που θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Πιστοποίηση για τον εμβολιασμό ενηλίκων έχουν πάρει χιλιάδες φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα μέσα από ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΣΦ) σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας πιστοποίησης των φαρμακοποιών (ΦΕΚ 2811//4-9-2019) για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού.

Μέσα από εξειδικευμένο e-learning πρόγραμμα οι φαρμακοποιοί μαθαίνουν τις τεχνικές του εμβολιασμού και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνουν τις εξετάσεις. Εάν τις περάσουν με επιτυχία, λαμβάνουν την πιστοποίηση η οποία τους επιτρέπει τον εμβολιασμό των ενηλίκων. Μάλιστα, τη σχετική πιστοποίηση πρέπει να την αναρτήσουν σε εμφανές σημείο στο φαρμακείο τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι «σήμερα στην Ελλάδα είναι 11.000 φαρμακοποιοί εκ των οποίων οι 9.000 έχουν πάρει την πιστοποίηση».

«Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας πολλών ωρών και -πέρα από τον εμβολιασμό- έχει ένα κομμάτι που παρότι ήταν προαιρετικό το παρακολούθησαν όλοι οι συνάδελφοι. Αφορά να πείσεις τον ασθενή που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα πέρυσι τα νούμερα εμβολιασμού ήταν πολύ χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό στόχο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για τους υγειονομικούς. Ειδικά εμείς οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο (σ.σ. ποσοστό εμβολιασμένων), όμως τα νούμερα ανέβηκαν και έπαιξε σημαντικό ρόλο το πρόγραμμα και η εκπαίδευση» ανέφερε ο κ. Βαλτάς.

διάβασε και αυτό  Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 900.000 παιδιά του δημοτικού

Το 90% των εμβολίων θα γίνει στα φαρμακεία

Η κίνηση στα φαρμακεία για την προμήθεια των εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κα Άννα Σιδηροπούλου, η οποία έχει λάβει την πιστοποίηση του εμβολιασμού ενηλίκων και από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλτάς, η πιστοποίηση που έχουν πλέον χιλιάδες φαρμακοποιοί έρχεται να συνδράμει στον γρήγορο και κυρίως ασφαλή εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια για την εποχιακή γρίπη που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά σχεδόν το 90% θα το κάνουν τα φαρμακεία. Δύο μελέτες λένε ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μοναδικοί που μπορούμε λόγω των χιλιάδων φαρμακείων σε όλη τη χώρα να πετύχουμε το βέλτιστο στον καλύτερο χρόνο καθώς ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί μέχρι και 15 Δεκεμβρίου. Μόνο τα φαρμακεία που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα μπορούν να το πετύχουν αυτό. Πού να πάει ο κόσμος; Σε Κέντρο Υγείας που θέλει και ραντεβού και εν μέσω COVID-19 να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη; Ή να πάει σε ιδιώτη γιατρό και να πληρώσει και 30 ευρώ για τον εμβολιασμό;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.

Επίσης, επισήμανε ότι για πρώτη φορά οι φαρμακοποιοί θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική καρτέλα του ασθενή που εμβολιάστηκε.

«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Δηλαδή υπάρχει ηλεκτρονική καρτέλα που γράφει τα εμβόλια που κάνει ένας πολίτης. Ο φαρμακοποιός μπαίνει στο σύστημα και εκτελώντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνει επίσης ότι στην τάδε ημερομηνία εμβολιάστηκε ο ασθενής από το εμβόλιο, από την τάδε παρτίδα, με το συγκεκριμένο barcode κ.λπ. Αυτό είναι μια πληροφόρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα αποτελέσει στοιχείο για μελέτες γιατί έρχεται και το εμβόλιο της COVID» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δοχείο συλλογής χρησιμοποιημένων συρίγγων σε φαρμακεία- Εμβολιασμός εποχικής γρίπης

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στη Θεσσαλονίκη με τον εμβολιασμό των ενηλίκων στα φαρμακεία ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως είπε η κα Σιδηροπούλου, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης των συρίγγων. Τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί με ειδικά κυτία, όπου εκεί οι φαρμακοποιοί συλλέγουν τις χρησιμοποιημένες σύριγγες. Στη συνέχεια, αυτά παραδίδονται σε εξειδικευμένη εταιρεία η οποία προχωρά στη διαχείριση των αποβλήτων.

διάβασε και αυτό  Σε ετοιμότητα τα εμβολιαστικά κέντρα – Από 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel