Απίστευτο Βίντεο: Κλοπή αυτοκινήτου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα…ψηφιακή ληστεία

Ένα απίστευτο video κλοπής αυτοκινήτου. Σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς να ταλαιπωρηθεί καθόλου, ληστής εξουδετερώνει κάθε σύστημα ασφάλειας μιας BMW…

Πρόκειται για πλάνα από κάμερα ασφαλείας σε χώρο στάθμευσης στην Αγγλική επαρχία. Ο ΄΄ψηφιακός ληστής΄΄, με μία ειδική συσκευή, ανιχνεύει το σήμα από το smart key της BMW Σειράς 1, ανοίγει το αυτοκίνητο, ενεργοποιεί τον κινητήρα και εξαφανίζεται!

Η συγκεκριμένη τακτική έχει έρθει και στη χώρα μας με ουκ ολίγα περιστατικά να έχουν ήδη σημειωθεί, κυρίως Σαββατοκύριακα βράδυ…

Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε έρευνα του γερμανικού ADAC σε 237 αυτοκίνητα με «έξυπνα» κλειδιά από 30 διαφορετικούς κατασκευαστές. Σύμφωνα με αυτή, τα 230 από αυτά αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτα στους χάκερς.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αυτοκινητικό οργανισμό, δίνονται συμβουλές για το πως θα αποφευχθεί το χακάρισμα, ενώ αποκαλύπτεται πως μία εταιρεία έχει προς το παρόν smart key που αντιστέκονται σε αυτή την απίστευτη πρακτική.

Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, αλλά πολλές φορές αποτελεί και «εργαλείο» για τους κλέφτες.

H εκκίνηση του αυτοκινήτου χωρίς κλειδί (Keyless Go) κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Διευκολύνει όμως και τους κλέφτες, οι οποίοι είναι σε θέση να κλέψουν τέτοιου είδους, συνήθως πολυτελή, οχήματα χωρίς να τα παραβιάζουν.

«Οι κλέφτες είναι συχνά ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία», παραδέχεται στην DW ο Γερμανός Στέφαν Μόλερ, ο οποίος από κοινού με τους συναδέλφους του, έχει στήσει μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Α6 μεταξύ Γερμανίας-Τσεχίας για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων καθ΄ οδόν προς την γειτονική χώρα.

Αρκετά από τα οχήματα που σταματούν για έλεγχο είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία Keyless Entry & Go που επιτρέπει στο κάτοχο την είσοδο, αλλά και εκκίνηση του οχήματος χωρίς να κάνει χρήση κλειδιού.

Η τεχνολογία αυτή όμως καθιστά ευάλωτα τα αυτοκίνητα σε επίδοξους κλέφτες, οι οποίοι στήνουν καρτέρι έξω από τα σπίτια των κατόχων τους, υποκλέπτουν μέσω υπολογιστή το σήμα που εκπέμπει συνεχώς το κλειδί και στη συνέχεια μπαίνουν στο όχημα, βάζουν μπρος και εξαφανίζονται. Το μόνο μειονέκτημα για τους κλέφτες είναι ότι δεν μπορούν να επανεκκινήσουν τη μηχανή του οχήματος.

Όταν σταματούν, αναγκαστικά, σε πρατήριο βενζίνης υποχρεώνονται να αφήσουν τη μηχανή να «τρέχει». Για το λόγο αυτό ταξιδεύουν χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στον προορισμό τους με, συχνά, ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μιας και στη Γερμανία, ως γνωστόν, δεν ισχύει όριο ταχύτητας, πλην εξαιρέσεων, στους αυτοκινητόδρομους.

Η ομάδα του αστυνομικού Στέφαν Μόλερ έχει καταδιώξει αρκετά κλεμμένα, συνήθως πολυτελή, αυτοκίνητα με πορεία προς την γειτονική Τσεχία. Συχνά οι ταχύτητες των οχημάτων ξεπερνούν τα 200 χλμ/ώρα. Πρόσφατα, λέει ο Γερμανός αστυνομικός στη DW, η καταδίωξη τελείωσε λίγο έξω από την Πράγα.

Φτερά έκαναν πέρυσι στη Γερμανία πάνω από 16.500 οχήματα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος καταγράφει τις κλοπές οχημάτων, αλλά όχι πόσα από αυτά διέθεταν Keyless Entry & Go. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ωστόσο ότι σχεδόν τα μισά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα είναι BMW, Mercedes, Audi και VW.

Παρά το γεγονός ότι η γερμανική υπηρεσία καταγράφει μείωση των κλεμμένων οχημάτων το 2018 σε σχέση με την προπερασμένη χρονιά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 13% των εν λόγω αυτοκινήτων, δηλαδή περισσότερα από 16.500, δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν.

Η Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτων ADAC παροτρύνει την αυτοκινητοβιομηχανία να προστατέψουν αποτελεσματικότερα τα οχήματά τους. Εκπρόσωπος της λέσχης δηλώνει μάλιστα ότι από τεχνολογικής άποψης είναι εφικτά πιο ασφαλή συστήματα εισόδου και εκκίνησης.

Η ADAC δοκίμασε περίπου 300 μοντέλα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και διαπίστωσε ότι κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι. Εξαιρέσεις εδώ αποτελούν ορισμένα μοντέλα της Jaguar και Land Rover εξοπλισμένα με πιο προηγμένα και ασφαλή συστήματα.

«Πάντως δεν αρκεί να τυλίξετε το κλειδί σε αλουμινόχαρτο, όπως λέγεται και γράφεται συχνά», τονίζει η εκπρόσωπος της Λέσχης.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Υπερδιπλασιάστηκαν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων την περίοδο 2009-2019 στην εγχώρια τουριστική αγορά, καθώς…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!