ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΦΩΦΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Η Φώφη Μουρατίδου σύγχρονη Ελληνίδα ζωγράφος γνωστή κι έξω από τα σύνορα της χώρας μας έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Μαρτίου μετά από μάχη με τον καρκίνο , μάχη που κράτησε δύο χρόνια.

Η ζωγράφος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά όπου και κατοικούσε κι ήταν Ποντιακής καταγωγής από οικογένεια εθνομαρτύρων του Ακ Νταγ Ματέν. Παππούς της ο Νικολάφεντης Μουρατίδης εθνομάρτυρας που απαγχονίστηκε στην Αμάσεια.

Πηγαίο ταλέντο η Φώφη Μουρατίδου της οποίας η ζωγραφική θεματολογικά είναι ανθρωποκεντρική και με έμπνευση από την ανθρώπινη μορφή , υπήρξε αυτοδίδακτη ζωγράφος που ακολούθησε σπουδές αρκετά χρόνια μετά την εμφάνιση της στους εικαστικούς κύκλους.

Μούσα του γκαλερίστα και συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα ο οποίος την βοήθησε στις διεθνείς επαφές της , η ζωγράφος διέγραψε μια λαμπρή προσωπική καριέρα στην ζωγραφική με πλήθος ατομικών εκθέσεων και συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις.

Εκτενή αναφορά για την Φ.Μ., είχε δημοσιευτεί στην Kallithea Press τον Νοέμβριο του 2020 με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ στην Πινακοθήκη Καλλιθέας, έκθεση της οποίας υπήρξε η σημαντική μας ζωγράφος χορηγός.

Ουμανίστρια καλλιτέχνιδα με άπειρη αγάπη για τον συνάνθρωπο της η ζωγράφος ενίσχυε την Ένωση Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ φορέων καρκινοπαθών και άλλων ασθενειών σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ σχεδόν ταυτόχρονα έδινε και η ίδια την προσωπική της μάχη με τον καρκίνο.

Μεγάλο κι άγνωστο το φιλανθρωπικό έργο της Φ. Μουρατίδου η οποία όπως μας δήλωσε η κ. Λαζαρίδου πρόεδρος του Δ.Σ της ΛΑΝΑΣΣΑ τα έργα που παραχωρούσε για τις εκθέσεις τους μετά την λήξη των εκθέσεων τα χάριζε στην ΛΑΝΑΣΣΑ.

διάβασε και αυτό  Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη σημαντική εκδήλωση μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου - Οι αλλαγές στο τελετουργικό

Η Φώφη Μουρατίδου κ. Γαΐλα, η οποία με τιμούσε με την φιλία της έδωσε αγώνα με τον τρόπο της κοντά στον παιδικό καρκίνο και μας βοήθησε πολύ. Θερμά Συλλυπητήρια στους οικείους της.( Η λιτή δήλωση της κ. Λαζαρίδου).

Προκαλεί πράγματι θλίψη ο χαμός πολλών σημαντικών μας δημιουργών το τελευταίο διάστημα και της Φώφης Μουρατίδου ακόμη περισσότερη γιατί η ζωγράφος έφυγε άνοιξη , εποχή που τόσο πολύ αγαπούσε κι είχε αποτυπώσει πολλές φορές στα βραβευμένα και δημοφιλή έργα της.
Στο άρθρο ενδεικτικά δύο έργα της καλλιτέχνιδος.

Πηγή φωτογραφιών: facebook.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Συναγερμός έχει σημάνει στη Σουηδία όπου υπάρχουν πολλοί τραυματίες μετά από επίθεση…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: