App Icon

Από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα κατάρτισης και διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

Η επιχείρηση με κωδικό όνομα «opPOSTMAN» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) και εντάσσεται στο πρόγραμμα EMPACT , που ηγείται η χώρα μας για την καταπολέμηση της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης

Για το χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε στενή συνεργασία με Αρχές ευρωπαϊκών χωρών

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «op. POSTMAN», οργανωμένο κύκλωμα κατάρτισης και διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία προορίζονταν για παράνομη προώθηση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων κατέστη δυνατή η χαρτογράφηση, ο εντοπισμός και η αποδόμηση του κυκλώματος, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κάλυψη, κατάστημα «βιτρίνα» στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Ομόνοιας.

Όπως διακριβώθηκε το κύκλωμα διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, μέσω δεμάτων, με φερόμενους ως αποστολείς διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας, ενώ στην πραγματικότητα τα επίμαχα δέματα αποστέλλονταν από το παραπάνω κατάστημα «βιτρίνα», το οποίο διαχειριζόταν αλλοδαπός – ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν (5) δέματα, που περιείχαν διαβατήρια, για τα οποία αποδείχθηκε ότι οι αποστολείς τους ήταν «αχυράνθρωποι» και ο πραγματικός διακινητής των δεμάτων ήταν ο ιδιοκτήτης του επίμαχου καταστήματος.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας κατασχέθηκαν άλλα (2) δέματα με προορισμούς ευρωπαϊκή χώρα και νησί του Αιγαίου, ενώ σε συνεργασία με το Τελωνείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατασχέθηκε άλλο ύποπτο δέμα, το οποίο περιείχε (61) αυτοκόλλητες διαφάνειες με απομιμήσεις υδατογραφημάτων διαβατηρίων αλλοδαπών χωρών.

Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν από την πρόοδο των ερευνών διασταυρώθηκαν με πληροφοριακό υλικό από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας (criminal investigation), στο πλαίσιο του Εθνικού Project Soko Express .

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αποφασίστηκε στη συνέχεια η διεξαγωγή επιχειρησιακής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του EURTF (European Regιonal Task Force)  στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή αναλυτών και ειδικών της EUROPOL, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και εκπρόσωπων Γερμανικών, Σουηδικών και Ισπανικών Αρχών, όπου συμφωνήθηκε ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης και συγκεκριμένα η διενέργεια παράλληλων ερευνών από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και τις Γερμανικές Αρχές.

Συνολικά, από την έναρξη των ερευνών και στα διάφορα στάδια της υπόθεσης, κατασχέθηκαν από τις Γερμανικές Αρχές (28) δέματα με διάφορους τύπους εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής), ενώ στη χώρα μας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν (14) δέματα.

Από την κλιμάκωση της έρευνας αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Ιουνίου ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, με απολογισμό τη σύλληψη (4) μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος, ο διαχειριστής του καταστήματος.

Διενεργήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και δύο έρευνες σε καταστήματα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (2) διαβατήρια και (2) σελίδες διαβατηρίων,
  • Visa και απόκομμα visa,
  • (2) άδειες διαμονής,
  • Δελτίο ταυτότητας,
  • (5) ζελατίνες ασφαλείας,
  • (6) φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και (24.535) ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, την πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτου προσώπου και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Στον χειρισμό της υπόθεσης σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Τμήματος Πλαστογραφίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και εντάσσεται στο πρόγραμμα EMPACT , που ηγείται η χώρα μας για την καταπολέμηση της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης.

Οι έρευνες συνεχίζονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, με την υποστήριξη της EUROPOL.

πηγή: http://www.astynomia.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Συνελήφθησαν (11) αλλοδαποί, μέλη της ομάδας, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται (7) επιπλέον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel