App Icon

ΑΦΙΕΡΩΜΑ :H πολιτική πορεία του Κώστα Καραμανλή

Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009, ανιψιός του κορυφαίου έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 στην Αθήνα και είναι γιος του Αλέξανδρου Καραμανλή, αδελφού του κορυφαίου έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνη στις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία της διπλωματίας, με τη διατριβή του «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος 1928 – 1932».

Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε με τα κοινά ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε υπεύθυνος για οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1984 έως το 1989, ενώ παράλληλα δίδασκε πολιτικές επιστήμες, ιστορία της διπλωματίας και δίκαιο των επιχειρήσεων στο αμερικανικό κολέγιο «Ντιρί» της Αθήνας.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και στις 21 Μαρτίου 1997 πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 4ο συνέδριο του κόμματος, μετά την εκλογική ήττα του 1996 και την παραίτηση του Μιλτιάδη Έβερτ.

Υπό την ηγεσία του η Νέα Δημοκρατία επικράτησε τις ευρωεκλογές του 1999, αλλά έχασε οριακά τη νίκη στις εθνικές εκλογές του επόμενου χρόνου από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Κέρδισε τις εντυπώσεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002

Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανεδείχθη νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου 2006 παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

διάβασε και αυτό  Επέτειο μνήμης:Ο θάνατος του Λόρδου Βύρων στις 7 Απριλίου του 1824

Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Σεπτεμβρίου 2007.

Από το 2004 έως το 2009, κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Καραμανλή στην Πρωθυπουργία, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού το 2009,την επέκταση του δικτύου του Μετρό της Αθήνας προς Αιγάλεω και την κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, την έναρξη των έργων κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης το 2006 (σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων τα οποία αργότερα εγκαταλείφθηκαν), την επέκταση του τραμ της Αθήνας προς τα νότια νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στη Βούλα και την έναρξη της επέκτασης προς Πειραιά, την κατασκευή και τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου.

Στον τομέα του αθλητισμού, από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή αξίζει να αναφερθεί η ολοκλήρωση της προετοιμασίας και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Διετέλεσε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τις 21 Μαρτίου 1997 ως τις 10 Μαρτίου 2004 (το μακροβιότερο συνεχές διάστημα στην ελληνική πολιτική ιστορία) και από τις 6 Οκτωβρίου 2009 ως τις 29 Νοεμβρίου 2009. Εξελέγη εν συνεχεία βουλευτής, χωρίς να απαιτείται σταυρός ως πρώην πρωθυπουργός, στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

 

διάβασε και αυτό  Στον Ευαγγελισμό σε κρίσιμη κατάσταση ο Βασίλης Λεβέντης λόγω covid

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η σειρά «10 Λεπτά Κήρυγμα» μπορεί εύκολα να μπει στη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel