App Icon

“Βρισκόμαστε σε καταστάσεις πολέμου,ας προσέξουμε το Νοσοκομείο σαν τα μάτια μας” Δήλωσε ο Κρασουδάκης

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την αισιοδοξία του ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι «κανονικό» για όλους, εξέφρασε ο νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Χανίων και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Αντώνης Κρασουδάκης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, το πρωί στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1 και στους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη («Μικρόφωνο για 2»).

Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη «τώρα είμαστε πραγματικά σε πόλεμο. Όλη η χώρα είναι και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε». 

Ο κ. Κρασουδάκης έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και υπομονή, επισημαίνοντας, αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στον Νομό μας, ότι «υπάρχει ζήτημα στα Χανιά. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί επίσημα πάνω από 450 περιστατικά στο Νομό Χανίων και αν πιστέψει κανείς τους επιδημιολόγους ότι τα κυκλοφορούντα θετικά δείγματα είναι περίπου τριπλάσια – τετραπλάσια, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε και στον Νομό μας μια αρκετά σοβαρή εξάπλωση στην κοινότητα, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Μιλάω για περιστατικά. Δηλαδή, θετικά επιβεβαιωμένα περιστατικά. Κρούσμα είναι αυτός που νοσεί συνήθως. Εδώ καταμετρούμε και τους λεγόμενους ασυμπωματικούς φορείς, οι οποίοι δεν παύουν όμως να είναι μεταδοτικοί, όπως συμβαίνει και με τον ιό του AIDS».

Όπως τόνισε ο κ. Κρασουδάκης «αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στον πολύ κόσμο, αυτό είναι το οποίο οδηγεί στα λεγόμενα clusters, δηλαδή σε κλειστές ομάδες, σε οικογένειες, σε ιδρύματα, σε χώρους εργασίας, όπου ξαφνικά γίνονται εκρήξεις περιστατικών. Γιατί υπάρχουν κάποιοι ασυμπωματικοί οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους, δεν έχουν ελεγχθεί από την ιχνηλάτηση, είτε γιατί δεν χρειάστηκε είτε γιατί δεν έγινε. Ενα χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι ότι πρώτον δεν μπορείς να ξέρεις με ασφάλεια ποιος θα νοσήσει σοβαρά και δεν μπορείς να ξέρεις και ποιος θα είναι ο πιο μεταδοτικός ή ο καθόλου μεταδοτικός. Γιατί βλέπουμε παράξενα φαινόμενα μέσα σε μια οικογένεια να νοσεί κάποιος και οι οικείοι του να μην έχουν ούτε καν θετικοποίηση του ιού στον έλεγχο», σημείωσε ο χανιώτης νευροχειρουργός.

«Ζούμε μια παράξενη κατάσταση»

«Είναι μια παράξενη κατάσταση και αυτό το έχει αντιληφθεί όλη η ανθρωπότητα γι’ αυτό και παίρνονται συνεχώς μέτρα, γι’ αυτό και πολλές φορές αλλάζουν τα μέτρα και αυτό είναι κάτι που επίσης μπερδεύει τον κόσμο πολύ. Το γεγονός ότι οι οδηγίες μπορεί να είναι διαφορετικές από μήνα σε μήνα ή από δίμηνο σε δίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρασουδάκης.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι κάποιος θέλει να κοροϊδέψει. Εχει να κάνει με το ότι και εμείς μαθαίνουμε από αυτήν την πανδημία, οι γιατροί εννοώ και οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο και εμείς γνωρίζουμε αυτόν τον ιό. Στο πρώτο κύμα ήταν κάτι τελείως άγνωστο. Και τα πολλά θύματα που υπήρξαν στη διάρκεια του πρώτου κύματος, είχαν να κάνουν και με το ότι δεν είχαμε τις κατάλληλες γνώσεις για το πώς να τον αντιμετωπίσουμε, ειδικά τα βαριά περιστατικά».

«Κάθε άνθρωπος έχει έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης και στη χαρά του και στον πόνο του»

διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουμε αποφάσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα

Αναφερόμενος στους συνανθρώπους μας που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της πανδημίας, ο κ. Κρασουδάκης εξήγησε τον λόγο που συμβαίνει αυτό: «Είναι λιγότεροι αυτοί που αρνούνται την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και κάποιες λεγόμενες ψυχολογικές αντιδράσεις σε σοβαρά φαινόμενα, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί από παλιά και σε καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες. Υπάρχει μια ψυχολογική αντίδραση άρνησης της πραγματικότητας σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο.Το βλέπουμε και εμείς οι γιατροί που ασχολούμαστε με βαριά περιστατικά. Κάθε οικογένεια, κάθε άνθρωπος έχει έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης και στη χαρά του και στον πόνο του. Αυτό είναι το λεγόμενο υπόβαθρο που έχει ο καθένας μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την πραγματικότητα και την καθημερινότητά του. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν με άρνηση στα σοβαρά. Σε εκείνο το στάδιο (της άρνησης της πραγματικότητας) είναι έτοιμος ο καθένας να υιοθετήσει ακόμα και τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου αυτές να ταιριάξουν με αυτό που τον κάνει να νιώθει καλά. Και με αυτήν την έννοια δεν θα ακούσετε ποτέ από το στόμα μου να μιλάω για “ψεκασμένους”. Δεν νομίζω ότι είναι ο τρόπος αυτός για να πείσεις τον άλλο ότι πιθανόν να μην έχει δίκιο ή να πρέπει να του δώσεις να καταλάβει τι συμβαίνει», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Το κερασάκι στην τούρτα μετά από 10 χρόνια κρίσης»

Μεγάλες ευθύνες υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα για την άρνηση πολλών ανθρώπων να «υπακούσουν» στις οδηγίες των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη.

«Έχουμε και εμείς οι επιστήμονες αρκετές ευθύνες. Διότι και ένα μεγάλο κομμάτι από εμάς, τους γιατρούς, έχει βγει με αντιφατικές δηλώσεις, με τα προσωπικά του πιστεύω, με τα φιλοσοφικά του ή και τα θρησκευτικά του πιστεύω και έχει δώσει λάθος μηνύματα στους ανθρώπους. Είναι το λεγόμενο “ρίχνω νερό στον μύλο” των θεωριών συνωμοσίας. Έχει συμβεί και από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας και δυστυχώς και από επίσημα θεσμικά χείλη. Οπότε αυτό ισχύει για τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πλέον και ένα δεκαετές “χτύπημα” από την οικονομική κρίση -αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει ο κόσμος. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης οικονομικής η οποία οδήγησε σε καταστροφές κοινωνικές, οδήγησε σε οικογενειακά δράματα, έρχεται μια πανδημία, έρχεται ένα εξωγενές φαινόμενο πια, το οποίο τρομάζει, το οποίο σκοτώνει, το οποίο κλείνει δουλειές και έρχεται να “κάτσει” σαν το κερασάκι στην τούρτα. Εκεί χρειάζεται μια στιβαρή ηγεσία και μια σοβαρή θεσμική επιστημονική βάση για να μπορεί κανείς να δει που πατά και που βρίσκεται», σημείωσε ο κ. Κρασουδάκης.

«Εκθετική αύξηση: Πώς από το 10 που είχες πας πάρα πολύ ωραία στο 500»

«Το μεγάλο μυστικό σε αυτού του είδους τις πανδημίες είναι η λεγόμενη εκθετική αύξηση. Δηλαδή, δεν είναι τόσο ο αριθμός των περιστατικών τα οποία μετράς και τα αθροίζεις το ένα με το άλλο. Η αύξηση των περιστατικών έχει ένα εκθετικό ρυθμό. Δηλαδή σήμερα είναι 10, αύριο είναι 40, μεθαύριο είναι 80, 120 και μέσα σε μια εβδομάδα από το 10 που είχες πας πάρα πολύ ωραία στο 500!», εξηγεί ο κ. Κρασουδάκης και επισημαίνει ότι «αυτή η εκθετική αύξηση των πανδημιών είναι αυτή που πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του σε κάθε μέτρο το οποίο λαμβάνει, γιατί σήμερα είμαστε καλά και αυτό είναι κάτι που συνέβη στη Θεσσαλονίκη».

«Είναι αυτό που είπα πριν», σημείωσε ο κ. Κρασουδάκης. «Ότι και εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε οτιδήποτε λέμε, γιατί όλα αυτά, με τη δυνατότητα που έχει το διαδίκτυο, αναπαράγονται, απομονώνονται εκφράσεις, μπορεί να διαφημιστεί κάτι το οποίο πρακτικά δεν ίσχυε ή ειπώθηκε με άλλο τρόπο. Είναι πολύ πιο εύκολο σε κάποιον να διαβάσει δυο γραμμές στο twitter, ας πούμε, ή ακόμα και στο facebook από το να κάτσει να κουράσει το κεφάλι του να διαβάσει ένα άρθρο γνώμης ή να διαβάσει 15-20 σειρές ακόμα και από ένα επιστημονικό άρθρο, πλέον υπάρχουν και αρκετά εκλαϊκευμένα».

«Μορφή της ελληνικής επιστήμης στην Αμερική ο Γιώργος Παυλάκης»

διάβασε και αυτό  Κορωνοϊός: Δωρεάν rapid tests αύριο Δευτέρα 26 Απριλίου σε 122 σημεία της χώρας

«Θαυμάζω Ελληνες ερευνητές, όπως ο Γιώργος Παυλάκης. Ο οποίος είναι μια μορφή της ελληνικής επιστήμης στην Αμερική. Αρθρογραφεί ο άνθρωπος κάθε εβδομάδα σχεδόν. Και προειδοποιεί. Πάντα αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι σοβαρό να πει για την πανδημία. Ακόμα και ο Μόσιαλος, ο οποίος από πολύ νωρίς ανέλαβε έναν ρόλο να ενημερώσει, να προειδοποιήσει, αρκετά εκλαϊκευμένα και αρκετά σοβαρά. Είναι η εποχή, όμως, τέτοια. Των εύκολων συνθημάτων», επισήμανε ο κ. Κρασουδάκης.

Πώς αντιμετώπισε η χώρα μας την πανδημία

Στο ερώτημα πώς κρίνει τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία η χώρα μας, ο κ. Κρασουδάκης, απέφυγε να προβεί σε χαρακτηρισμούς, είπε, ωστόσο, ότι στο Νοσοκομείο Χανίων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού «είχαμε την τύχη να έχουμε σοβαρή διοίκηση». 

«Είναι παρακινδυνευμένο να το κάνει αυτό στη διάρκεια ενός φαινομένου κάποιος και δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου κάθε φορά να αναλύουμε την κάθε μέρα», ανέφερε.

«Όσον αφορά την αρχή του φαινομένου της πανδημίας είναι κοινώς αποδεκτό ότι η χώρα μας αντέδρασε με ταχύτητα και σοβαρότητα. Εκλεισε νωρίς τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα καλά αποτελέσματα, γνωρίζοντας ότι το ΕΣΥ έχει προβλήματα. Πάντα ήταν υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο και το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας δυστυχώς δεν υπήρχε. Η χώρα έδρασε καλά. Το ζήσαμε και εδώ στο Νοσοκομείο. Είχαμε την τύχη -και το λέω πραγματικά με κάθε ειλικρίνεια- να έχουμε σοβαρή διοίκηση. Οι άνθρωποι αυτοί υιοθέτησαν και εκτέλεσαν όλα τα σύγχρονα πρωτόκολα, πήραν τα μέτρα τους, δουλεύουν νυχθημερόν. Με αυτή την έννοια, έχουμε και αυτή την τύχη εδώ στα Χανιά και το λέω με το θάρρος της γνώμης μου».

Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη, «μετά χάθηκε χρόνος για το ΕΣΥ. Υπήρξε μια μη καλή προετοιμασία για το επόμενο κύμα. Όλοι οι επιστήμονες έλεγαν αυτό. Ότι πρέπει να θωρακιστεί το ΕΣΥ. Δεν υπήρξει μια αντίστοιχη ανταπόκριση από τη μεριά της κυβέρνησης και αυτό ζούμε και σήμερα. Το δεύτερο κύμα δεν αιφνιδίασε τις ανατολικές χώρες, δηλαδή τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και αυτό δείχνει κάτι. Αυτό που επικράτησε στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι το λεγόμενο κόστος προς όφελος. Δηλαδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα συστήματα υγείας είχαν πολύ υψηλά το θέμα του κόστους των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα, και με τις δημοσιονομικές δυσκολίες, να υπάρχει υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. Το εύκολο κομμάτι για να κόβεις λεφτά ήταν το κομμάτι της υγείας. Οι περικοπές που υπέστη ο τομέας υγείας – πρόνοιας στην Ελλάδα ήταν αν όχι ο μεγαλύτερος, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».

«Εχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους»

διάβασε και αυτό  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι 8 βασικές ερωτήσεις για τον ιό HIV που από άγνοια και δισταγμό δεν ρωτάμε

«Τώρα είμαστε πραγματικά σε πόλεμο. Ολη η χώρα είναι και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε». Αυτό ήταν το μήνυμα του νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Χανίων Αντώνη Κρασουδάκη, ο οποίος έκανε έκκληση σε όλους να «σκεφτούμε ότι έχουμε περάσει καλά. Και θα περάσουμε και καλύτερα. Φέτος θέλει προσοχή. Μη χάσουμε και αυτό που έχουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε καλά σαν χώρα. Και σαν Κρήτη. Είμαστε ένας τόπος, να τον πω ευλογημένο, να το πω προνομιούχο; Βοηθάει και αυτό. Βοηθάει ο καιρός, βοηθάει το κλίμα. Βοηθάνε πολλά πράγματα», σημείωσε ο κ. Κρασουδάκης και τόνισε ότι τουλάχιστον τώρα, θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή. Πραγματικά είναι πόλεμος, μη χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια. Ας προσέξουμε το Νοσοκομείο σαν τα μάτια μας. Oι ίδιοι, εμείς. Ας προσέξουμε. Θα περάσει, ειλικρινά. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι κανονικό για μένα. Είναι δεδομένο αυτό. Εγώ το πιστεύω. Πρέπει να περάσουμε έναν άσχημο και δύσκολο χειμώνα. Οπως μπορούμε ο καθένας. Οποιος μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να το κάνει».

Στην επισήμανση ότι οι άνθρωποι είναι, αρκετές φορές, που δεν βοηθάνε ο κ. Κρασουδάκης αντέτεινε: «Βοηθάνε και οι άνθρωποι. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Και το ξαναλέω. Είναι πιο πολλοί αυτοί που βοηθάνε. Πιστέψτε με».

«Κάποιοι θα πουν “αυτός μιλάει εκ του ασφαλούς”. Δεν είναι η δουλειά μου να κουνήσω το δάκτυλο σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δουλειά των θεσμικών, των εκλεγμένων. Εγώ το μόνο που έχω να τους πω είναι να προσέχουν. Ας τηρήσουμε αυτή τη φορά τα μέτρα, αφού το lockdown δεν είναι καλά οργανωμένο αυτή τη φορά. Το βλέπετε και από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, ο κόσμος κυκλοφορεί. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να προσέξουμε όλοι, όλοι μαζί», κατέληξε ο κ. Κρασουδάκης.

Πηγή: hania.news

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel