App Icon

Γιάννης Βρούτσης Νέο εργασιακό Νομοσχέδιο

Τους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου παρουσίασε ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αλλαγές σε ωράρια, υπερωρίες, άδειες και απεργίες φέρνει, μεταξύ άλλων, το εργασιακό νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το σχέδιο νόμου είναι «κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο».

Μέρος Ι: Παρακολούθηση πραγματικού ωραρίου

Το ΜΕΡΟΣ Ι φέρνει το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» με την οποία καταργείται πλήθος εγγράφων.

Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου. 

Μέρος ΙΙ: Άδειες

Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες.
  • Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.
  • Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.
  • Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ). Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες. Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Μέρος ΙΙΙ: Απεργίες

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο και μεταξύ άλλων, καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η  απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

διάβασε και αυτό  Απόφαση Τάκη Θεοδωρικάκου-Θεόδωρου Σκυλακάκη για ρύθμιση εξόφληση Ληξιπρόθεσμων

Επίσης, το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%, αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη, απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Μέρος ΙV: Μεσολάβηση και ΟΜΕΔ

Οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ γίνονται αποκλειστικής απασχόλησης και πιστοποιούνται, ενώ η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ.

Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα, η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας κλπ των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Επίσης, θεσμοθετείται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας, ορίζεται αναγκαίο περιεχόμενο όλων των αιτήσεων προς τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η στοιχειοθέτηση και η τεκμηρίωσή τουςκαταργείται ο β΄ βαθμός διαιτησίας, η) αναγνωρίζονται οι ΣΣΕ υποκλάδου, προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων.

Μέρος V: Υπερωρίες

Το ζήτημα των υπερωριών τίθεται στο πέμπτο μέρος του νομοσχεδίου και προβλέπει ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

διάβασε και αυτό  Συνάντηση πρόεδρου ΚΕΔΕ με εκπροσώπους ΠΟΠ ΟΤΑ

Ακόμα, προβλέπει:

  • Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,
  • Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.
  • Εντάσσονται στις υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου.
  • Καταργείται η αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.
  • Θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επίθεση στη Νίκαια,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel