App Icon

Γιάννης Μπαλάφας Συνεχή προσπάθεια οφείλουμε για το μεταναστευτικό

Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και την αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση με αφορμή τα νέα εργασιακά μέτρα αναφέρθηκε ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Open (στους δημοσιογράφους Ά. Παυλόπουλο, Ν. Κουτροκόη και Γ. Σαραντάκο).

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα:

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού  – μεταναστευτικού ζητήματος

«Πρέπει να καταλάβουν στην ΝΔ ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση. Πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Προφανώς,  παρά τις ψευδείς επικοινωνιακές προεκλογικές δηλώσεις και την όποια κριτική τους προς εμάς, επί της ουσίας, δεν είχαν προετοιμάσει κάποιο σχέδιο. Σήμερα, και σε αυτόν τον τομέα, η Ν.Δ. έρχεται βήμα-βήμα προς την πραγματικότητα. Το δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Κουμουτσάκος όταν από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του, ως υπουργός, παραδέχθηκε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο γεωστρατηγικό πρόβλημα.

Εμείς λέγαμε και λέμε ότι το προσφυγικό δεν επιδέχεται μόνιμης λύσης, αλλά συνεχούς προσπάθειας. Παρά τα κλειστά σύνορα προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις πολλές αρνήσεις κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό με ανθρωπιστικούς όρους και αποτελεσματικότητα.

Ποιες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης έχουμε δει μέχρι τώρα από την ΝΔ; Πρώτον, την προσπάθεια ψήφισης για κατάργηση της αίτησης ασύλου σε 2ο βαθμό. Ένα μέτρο που θα δημιουργήσει πρόσθετη καθυστέρηση στα διοικητικά δικαστήρια και, επιπλέον, αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεύτερον, την πρόταση για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία. Η απόλυτη υποκρισία, δηλαδή. Αλλά για να δούμε την πραγματικότητα. Σε ποιες δομές μεταφέρουν τους πρόσφυγες; Πού τις βρίσκουν; Φτιάχνουν καινούργιες; Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες, όπως για παράδειγμα της Νέας Καβάλας, προσθέτοντας επιπλέον σκηνές.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε να “καθαρίζουν” τα Εξάρχεια από πρόσφυγες  μανάδες και παιδιά, αλλά έναν έμπορο ναρκωτικών από την πλατεία δεν έχουμε δει ακόμα να συλλαμβάνεται. Περίσσευμα υποκρισίας σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της υποκρισίας, θα είναι η αυριανή συνομιλία με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ. Μετά από τόση προεκλογική σπέκουλα και προπαγάνδα εσωτερικής κατανάλωσης, πώς θα προσφωνήσει τον ομόλογό του;».

Για την αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση με αφορμή τα νέα εργασιακά μέτρα

«Το προς ψήφιση “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα νέο εργασιακό μνημόνιο χωρίς να είμαστε πια σε μνημόνια. Οι απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, η κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μάλιστα με απλή απόφαση του υπουργού, η άρση του δικαιώματος απεύθυνσης στον  Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) λόγω της κατάργησης του και η μείωση των μισθών μέχρι 40%, λόγω της μη εφαρμογής ΣΣΕ και άρα τη μη αναγκαστική εξομοίωση των μισθών από πλευράς εργοδοτών, μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για επαναφορά στον Μεσαίωνα των εργασιακών συνθηκών. Να θυμίσω ότι εμείς σαν κυβέρνηση αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, θεσμοθετήσαμε μία σειρά από φιλεργατικά μέτρα, όπως η μείωση εισφορών, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού και, φυσικά, η επέκταση ΣΣΕ σε πολλούς καίριους για την οικονομία μας κλάδους.

Η αυριανή κινητοποίηση είναι μία αυθεντική, όπως θα λέγαμε από τα “κάτω”, πρωτοβουλία κινητοποίησης απέναντι σε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, παρά τις όποιες προσπάθειες υπονόμευσης από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, μέσω συγκεκριμένων συνδικαλιστών.»

πηγή: https://left.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο Νόμος 4624/2019, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, αφορά…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: