App Icon

Γιώργος Φίλης: Η Τουρκία καταρρέει

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών  για το σημερινό άτυπο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε ο καθηγητής εθνικής ασφάλειας Γιώργος Φίλης.

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, είπε πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ωστόσο έχει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία τα οποία δυσκολεύουν την αποτελεσματική μεσολάβηση.

Για τις επόμενες βδομάδες δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, είπε,  τονίζοντας πως στην συνέχεια υπάρχει χρόνος για διπλωματικές κινήσεις  αλλά και χρόνος για την Ελλάδα να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεργασίες με τη Γαλλία.

Κληθείς να σχολιάσει μέχρι που μπορούμε φτάσει ο Ερντογάν,  είπε «Με την Τουρκία θα πρέπει σπάσουμε αυγά. Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε, τόσο πιο σύντομα θα προετοιμαστούμε ως έθνος και ως λαός για αυτά που έρχονται. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα είναι ο κύριος Ερντογάν που θα κάνει αυτή τη δουλειά.»

Σε αυτό το πλαίσιο είπε, πως το θέμα δεν είναι το αν θα πάμε σε σύγκρουση με την Τουρκία αλλά το πότε.

Ο Ερντογάν έχει υπερεξαπλωθεί στρατιωτικά σε τέτοιο βαθμό στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν έχει καμία δυνατότητα ή μικρές δυνατότητες να τα βάλει με μια χώρα όπως η Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα βαριά οπλισμένη και είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ε.Ε», είπε.

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση και αυτό όπως είπε εξηγεί και τον εκνευρισμό της. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν. Όσο και αν θέλουν χώρες όπως το Κατάρ να την υποστηρίξουν, αυτό που συμβαίνει δεν είναι βιώσιμο.»

διάβασε και αυτό  Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και τον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο

Για το θέμα των στρατιωτικών συσχετισμών και εντάσεων είπε πως  τα πέντε υποβρύχια της Τουρκίας έγιναν ανέκδοτο σε όλο το ΝΑΤΟ την προηγούμενη βδομάδα. «Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε. Έχουμε το στρατιωτικό πλεονέκτημα»

Η Τουρκία  είναι όπως ήταν  η Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν τους βαλκανικούς πολέμους. Ένα κράτος που φαίνεται ισχυρό που έχει όμως σαθρά θεμέλια.

Θεωρώντας τον εαυτό του μεγαλύτερο από ότι είναι προσπαθεί να υλοποιήσει τα οράματά του.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Φίλης είπε, πως αν Αθήνα και Κάιρο μείνουνε σε αυτή τη συμφωνία και αν η επέκταση δεν γίνει στο Αιγαίο τότε αυτό σημαίνει πως είναι μια συνειδητή επιλογή προς διαπραγμάτευση.

Αθήνα και Λευκωσία, τόνισε, θα πρέπει να προχωρήσουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ και μπορούμε να το υπερασπιστούμε.

Στην Λευκωσίας επίσης είπε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν λειτουργεί ο κατευνασμός αφού είναι ο μόνος δρόμος που θα σε οδηγήσει σε πόλεμο ή θα δώσει στον αντίπαλο αυτά που θέλει χωρίς πόλεμο.

Καταληκτικά τόνισε πως ο Ελληνισμός  θα πρέπει αυτά τα χρόνια να  υπερασπιστεί αυτά που έχει  γιατί διαμορφώνει ισορροπία για την επόμενη εκατονταετία. Αν δεν το καταλάβουμε θα γίνουμε δούλοι των Τούρκων.

Πηγή: skai.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Το κέντρο ξένων γλωσσών,μελέτης , πληροφορικής και Ρομποτικής PanYeah είναι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel