fbpx
8 °C Athens, GR
19 Ιανουαρίου 2021

Γούρια και η σημασία τους – Beauty and fashion – Επιμέλεια Ανδρονίκη Καραπαναγιώτου

Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επιλέγουμε να προσφέρουμε σε φίλους και γνωστούς γούρια και φυλαχτά για να τους ευχηθούμε υγεία, δύναμη και τύχη για τη νέα χρονιά που έρχεται.
Τα γούρια είναι αντικείμενα τα οποία πιστεύεται ότι φέρνουν τύχη και προστατεύουν τον κάτοχό τους.
Πρόκειται για πανάρχαια συνήθεια που συναντάται σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς.

Ρόδι
Αποτελεί το ρόδι ισχυρό σύμβολο της γονιμότητας, της ζωής και της αφθονίας.
Το σπάσιμο του ροδιού στις μέρες μας λαμβάνει χώρα κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξιό τους πόδι.

Φλουρί Βασιλόπιτας
Το φλουρί της βασιλόπιτας, αποτελεί έναν καλό προάγγελο για τη χρονιά που έρχεται για όποιον το κερδίσει. Εικάζεται ότι τύχη και ευημερία θα τον ακολουθούν όλη τη χρονιά. Η βασιλόπιτα συμβολίζει την οικογένεια, γι’ αυτό και μοιράζεται εξίσου σε όλα τα μέλη της είτε παρόντα, είτε απόντα.

Σκόρδο
Από τα αρχαία χρόνια και το Μεσαίωνα το σκόρδο θεωρούνταν ως εξαίρετο φάρμακο και αφροδισιακό. Επίσης το είχαν σαν φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος.

Καμπανάκι-κουδούνια
Φοριούνται σαν φυλαχτό ενάντια σε δαιμόνια. Λέγεται ότι οι δαίμονες δεν αντέχουν τον ήχο της καμπάνας. Ο ήχος των κουδουνιών θεωρείται πως καλεί τη φύση να ξυπνήσει και να υποδεχθεί την άνοιξη. Συμβολίζουν τις σάλπιγγες των αγγέλων για εγρήγορση.

Κόκκινο
Συμβολίζει την αγάπη, τον πόθο και την δύναμη.
Το κόκκινο είναι κατεξοχήν χρώμα των Χριστουγέννων… Το έθιμο ξεκίνησε από την Αμερική, όπου παραμονή Πρωτοχρονιάς όσο και να ψάχνεις κόκκινο βρακί δεν βρίσκεις! Το έθιμο αυτό αναμένεται να φέρει γούρι στο κρεβάτι σας…

Πέταλο
Ο συμβολισμός του πέταλου είναι η δύναμη, η ευτυχία και η προφύλαξη από το κακό μάτι. Και στις μέρες μας το κρεμάμε στην κεντρική πόρτα του σπιτιού με το άνοιγμα προς τα πάνω. Αν βρεις τυχαία πέταλο, έλεγαν οι παλιοί, τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου, ειδικά αν έχει εφτά τρύπες.

Αυτά είναι τα πιο βασικά γούρια των ημερών αυτών. Φέτος θα τα χρειαστούμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά!! Ας ελπίσουμε πως θα καταφέρουμε να προστατευτούμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα για την νέα χρονιά. Πολλές ευχές, για υγεία, ευτυχία και κάθε είδους επιτυχία στον καθένα ξεχωριστά.

Πηγή: politispress.gr

Related articles

ΟΑΕΔ- Κοινωνικός τουρισμός: Πώς θα γίνει η παραλαβή των επιταγών και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Από την 1η Αυγούστου ενεργοποιούνται οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία ξεκινάει με τη χρήση της Επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι κρατήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους χωρίς […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *