Δήμαρχος Ορεστιάδας: Θέμα ημερών να ξεκινήσει η αναβάθμιση του φράχτη στον Έβρο

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του φράχτη στον Έβρο όπως δήλωσε στο Sputnik ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Ο φράχτης έχει υποστεί σημαντικές φθορές κατά τα επεισόδια με τους μετανάστες, τον περασμένο Μάρτιο.

Στις Καστανιές και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στην οριογραμμή του Έβρου έχουν φτάσει τα συνεργεία των εργολάβων προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της συντήρησης και της αναβάθμισης του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο υπέστη σημαντικές φθορές κατά τα επεισόδια με τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι τα συνεργεία έχουν έρθει «και στην περιοχή τη δική μου και στον νότιο Έβρο που θα γίνει ο νέος φράχτης».

Πρόσθεσε ότι προχτές συναντήθηκε με τον εργολάβο που θα κάνει την ενίσχυση στον υφιστάμενο φράχτη λέγοντας ότι «είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισής του», ενώ όσον αφορά στον νέο φράχτη στον νότιο Έβρο είπε ότι κι εκεί έχει ξεκινήσει η προεργασία.

«Ξέρω ότι κάνουν τις μετρήσεις, δηλαδή την προεργασία για την κατασκευή του νέου φράχτη κι ότι περιμένουν τις απαλλοτριώσεις. Αλλά η προεργασία έχει γίνει» τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Τα επεισόδια του περασμένου Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου, με τους χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα στάθηκαν αφορμή για την κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους περίπου 27 χιλιομέτρων, αφού αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η ύπαρξη του υφιστάμενου έδωσε το πλεονέκτημα στις δυνάμεις ασφαλείας και αποτράπηκε η είσοδος στους μετανάστες.

Με αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια και θερμικές κάμερες ο φράχτης στον Έβρο

Ο υφιστάμενος φράχτης κατασκευάστηκε το 2012 με απλό συρματόπλεγμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μάλιστα, οι δυνάμεις του στρατού «μπάλωναν» τις τρύπες που άνοιγαν οι μετανάστες και πρόσθεταν ενισχυτικούς δοκούς για να αντέξει.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο φράχτης θα ενισχυθεί με ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 4,4 μέτρων, ενώ αναμένεται να προστεθεί και νέα κονσερτίνα (σ.σ. μεταλλικό σύρμα με «ξυράφια»).

Όσον αφορά τον νέο φράχτη, θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, ύψους πέντε μέτρων, ενώ το πάνω μέρος του θα είναι από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών με αντι-αναρριχητική λειτουργία, όπως έχει αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Στο σχέδιο θωράκισης του Έβρου περιλαμβάνεται και η κατασκευή οκτώ νέων υπερυψωμένων αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων κατά μήκος του φράχτη προκειμένου να επιτηρούνται τα σύνορα, ενώ θα τοποθετηθούν και θερμικές κάμερες.

Η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη στα τέλη Αυγούστου και το έργο συνολικά θα αγγίζει τα 62 εκατ. ευρώ ενώ η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά, σε διάστημα πέντε έως οκτώ μηνών.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Σε επίπεδο – ρεκόρ ανήλθαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2020,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: