fbpx
15 °C Athens, GR
3 Δεκεμβρίου 2020

Δηλώσεις του ΥΕ/ΑΠ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Τα Σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης  

  

 Ο ΥΕ/ΑΠ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο έκανε τις εξής δ’ηλωση η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν προκαλεί μόνβο την Ελλάδα με τις προκλήσεις στα σύνορα της, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Συγκεκριμένα ανφέρει: 

 

Ήρθα στην Ελλάδα για να συναντηθώ με εσένα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό [Κυριάκο Μητσοτάκη] και με τον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών [Νίκο Δένδια], για να συζητήσουμε σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα και την επιδεινούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά τις γεωτρήσεις, τις θαλάσσιες διεκδικήσεις και τις υπερπτήσεις, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. 

  

Επισκέφτηκα τα σύνορα και θέλω να τονίσω ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμά μου σήμερα είναι μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης και στήριξης. Η πλήρης αυτή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα μας οδηγήσει σε συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και αργότερα, αν χρειαστεί, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

  

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις. Επειδή η βελτίωση των σχέσεων είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Και η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές της. Πρέπει να επιδιώξουμε την αποκλιμάκωση, για να διακόψουμε αυτή τη δυναμική και να τη μεταμορφώσουμε σε μια σχέση που βασίζεται σε μια κοινή ατζέντα και σε ενισχυμένη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Ελπίζω ότι η προσεχής συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συμβάλει στην αποσαφήνιση των επιλογών και της μελλοντικής πορείας των σχέσεών μας —και όταν λέω «των σχέσεών μας» εννοώ τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία. Ανυπομονώ και είμαι έτοιμος να συμβάλω σε έναν ειλικρινή και ολοκληρωμένο διάλογο με την Τουρκία. 

  

Όμως δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω τον λόγο μου πριν εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελλάδα και προς το ελληνικό ναυτικό για την σημαντική σας συμβολή στην Επιχείρηση IRINI,  με την οποία προσπαθούμε να ελέγξουμε το εμπάργκο όπλων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τις συρράξεις στη Λιβύη. Η Επιχείρηση Irini σχεδιάστηκε για αυτό τον σκοπό και, χάρη στην Ελλάδα, υλοποιούμε ήδη τη δράση αυτή. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα και ελπίζω όλα τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. 

  

Συζητήσαμε επίσης για τα έργα στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), χάρη στην οποία μαζί θα ξοδεύουμε καλύτερα για την ενίσχυση των στρατιωτικών μας ικανοτήτων. Συνεργαζόμενοι, θα είμαστε πιο δυνατοί. Η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε είναι ένας τρόπος να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη και αναπτύσσει τις ικανότητες και τις δυνάμεις της για να κάνει τη φωνή της να ακουστεί στον κόσμο. 

  

Υπουργέ [Παναγιωτόπουλε], σε συγχαίρω για την τιμή να είσαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

 

Related articles

Χαοτική κατάρρευση της Thomas Cook: 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες στην Ελλάδα, 600.000 σε όλο τον κόσμο

Χάος έχει προκύψει από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του κόσμου, με 600.000 τουρίστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, 50.000 εκ των οποίων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, περίπου 50.000 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα σε […]

Δεν είναι Θέμα Κομματικής γραμμής Αλλά Εθνικής

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ανάρτηση της Αλεξάνδρας Γκανά Επιχειρηματίας . Στέλεχος Ν.Δ  «Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν στο Σύνταγμα απαιτώντας να μην προχωρήσουν οι εθνικές παραχωρήσεις εις βάρος της Ελλάδας στο Μακεδονικό. Τότε μίλησα σε εκείνους όπως και σε όλους τους Έλληνες για τους μεγάλους […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *