Δημήτρης Βαγενάς Νάρκη στα θεμέλια του κράτους και της κοινωνίας η εγκληματικότητα

Το ελληνικό παράδοξο της τρέχουσας περιόδου είναι ότι, εκτός από τα δεινά που τράβηξαν οι πολίτες κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τώρα, ένα άλλο κακό, διαφορετικό από τον κορονοϊό, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο: η έξαρση της εγκληματικότητας.

Μπορεί στην Ελλάδα οι δείκτες του φαινομένου αυτού να παρουσίασαν πτώση την περίοδο της καραντίνας, όμως το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα της βίας και των δολοφονιών, εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση, όλο και περισσότερο, του αισθήματος
ανασφάλειας στους συμπολίτες μας. Σε πρόσφατη, μάλιστα, μέτρηση της Alco – η οποία προηγήθηκε των δύο τελευταίων δολοφονιών – στην ερώτηση «θα λέγατε ότι αισθάνεστε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ασφαλείς σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας», το 67% απάντησε «καθόλου ή λίγο» – γεγονός που φανερώνει έντονη ανησυχία για την έξαρση της εγκληματικότητας.

Η κατηγορία, μάλιστα, των ηλικιωμένων και μοναχικών συνανθρώπων μας διαβιώνουν υπό το συνεχή φόβο ότι θα γίνουν θύματα ληστείας από συμμορίες αδίστακτων εισαγομένων και μη κακοποιών κάθε ηλικίας, που όχι μόνο θα τους πάρουν χρήματα και τιμαλφή, αλλά και θα τους κακοποιήσουν.  Την εβδομάδα που πέρασε γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικότητας σαν κι
αυτή, που η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνηθίσει να βλέπει σε γκανγκστερικά φιλμ ή στις ειδήσεις για τον ιταλικό Νότο του παρελθόντος. Ο κύκλος του αίματος, που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα από το οργανωμένο έγκλημα με δολοφονίες, εγκλήματα, ληστείες και τους Έλληνες να φοβούνται
για «αδέσποτες» σφαίρες κατά μεσής του δρόμου έχει δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα. Είναι, δε, απορίας άξιο πώς δεν θρηνήσαμε αθώα θύματα.

διάβασε και αυτό  Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

 

Την ίδια ώρα, μάλιστα, άγρια εγκλήματα – όπως η δολοφονία της Κάρολαιν μέσα στο σπίτι της και η εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ – παραμένουν ανεξιχνίαστα.

Πληροφορίες, δε, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα δείχνουν και μία τάση εξάπλωσής του σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. Πολλά ερωτηματικά γεννώνται, επίσης, για την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και τις δυνατότητες πολλών ποινικών κρατουμένων να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι μέσα από τις φυλακές και όταν βγουν επιστρέφουν πάλι στην παρανομία τους, σαν να μην έλειψαν ούτε μια μέρα.
Πολλά ακούγονται, ακόμη, για καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων από την πλευρά της Δικαιοσύνης, αλλά και για την αντιστοιχία της ποινής με την εγκληματική πράξη όσον αφορά το μέρος της ποινής, που εκτίεται στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης και συμμετοχή στις παραβατικές αυτές ομάδες, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, έχουν και οι αλλοδαποί, που έχουν εισέλθει λαθραία στη χώρα μας.
Παράνομοι μετανάστες οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, χωρίς έγγραφα, ενίοτε με ψευδή στοιχεία, έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και μετέχουν ενεργά σε εγκληματικά δίκτυα και οργανώσεις, που δρουν ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια.

Η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό είναι μόνη της! Δεν έχει τη στήριξη κανενός, ούτε φυσικά των Ευρωπαίων «εταίρων» της. Οι ευρωπαϊκές χώρες αδιαφορούν για τους επικίνδυνους μετανάστες, που εγκλωβίζονται στη χώρα μας, με σκοπό να διατηρηθεί η ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης!

Με την λήξη της καραντίνας είναι βέβαιο ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί με την οικονομία, την επανεκκίνηση της αγοράς και την ελευθερία της κίνησης, διαμορφώνονται κίνητρα και «τροφή» για την ανάπτυξή της. Η κατάσταση, λοιπόν, τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, γι’ αυτό το κράτος, η κυβέρνηση και η Αστυνομία  πρέπει να δράσουν άμεσα.

διάβασε και αυτό  Διάγγελμα Μακρόν: Μέχρι 11 Μαίου παρατείνεται η Καραντίνα- Σταδιακή άρση των μέτρων.

Απαιτείται αναμόρφωση ριζική στον ποινικό κώδικα και στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, καθότι τα σημαντικά αυτά θέματα πάσχουν στην εφαρμογή και χάνονται από την θεωρεία στην πράξη, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια του αισθήματος ατιμωρησίας και την αύξηση της εγκληματικότητας.
Οι πολίτες από την σημερινή κυβέρνηση έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, γιατί έδωσε προεκλογικά – και μετεκλογικά – μεγάλη ρητορική έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η επαρκής αστυνόμευση είναι προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσφεύγει απλά σε «σκληρές» ανακοινώσεις, αντί για πράξεις, ενώ η επικοινωνιακή διαχείριση με δήθεν φακέλους, που στέλνει στη Δικαιοσύνη και οι μεγάλες κορώνες περί επιχείρησης «καθαρά χέρια», μας κάνει να αναρωτιόμαστε, αν όλα αυτά
είναι, απλά, λόγια του αέρα…

άρθρο Δημήτρη Βαγενά
Βουλευτή Ελληνικής Λύσης Νοτίου τομέα

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Σκηνοθεσία Δημήτρης Μυλωνάς Στέλιος Μάινας και Κάτια Σπερελάκη για 2η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel