App Icon

Δημιουργια ντοκιμαντέρ απο τον Δήμο Ανατολικής Μάνης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στη δημιουργία του Νέο-Ελληνικού Κράτους, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης συμβάλλει στη μεγαλύτερη εορτή όλων των Ελλήνων, παρουσιάζοντας τη νεότερη ιστορία της Μάνης με το ντοκιμαντέρ «ΜΑΝΗ ΚΑΙ 1821».

Το ντοκιμαντέρ, που χωρίζεται σε δύο μέρη, αναφέρεται στην άγνωστη στους πολλούς ιστορία μας από το 1453έως και τον αγώνα της Εθνεγερσίας έως το 1826.
Καλύπτει μία χρονική περίοδο 368 χρόνων που μέσα από αγώνες, εξεγέρσεις, ήττες, απέλπιδες προσπάθειες, φρούδες ελπίδες για ξένη βοήθεια, διαμορφώθηκε η νεοελληνική εθνική μας συνείδηση που μας οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Στις 17 Μαρτίου του 1821, μετά από πρόσκληση του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, την σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων.

Ένα από τα κομβικότερα σημεία στην εξέλιξη των γεγονότων ήταν η στάση που θα επέλεγε να κρατήσει ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο ισχυρότερος των προκρίτων του Μοριά και αυτό, το γνώριζε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καλύτερα απ’ τον καθένα.

Το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», της 28ης Οκτωβρίου του 1930 αναφέρει:

«Ο Κολοκοτρώνης με τοn Μούρτζινο και τους άλλους δικούς του αρχίζει, από τη Σκαρδαμούλα, την κίνησι για μια σύσκεψι των προεστών της Μάνης, στις Κιτριές με το Μαυρομιχάλη. Γνωρίζει σ’ όλους τα γραφόμενα του Υψηλάντη. Τονίζει το μεγάλο κίνδυνο να χαθεί ο αγώνας. Θέλει να φέρη τον Πετρόμπεη αντιμέτωπο της κοινής βοής, να τον φιλοτιμήση, να τον παρασύρη. Μερικά περιστατικά έρχονται να τον βοηθήσουν».

Το καθοριστικότερο από αυτά τα «περιστατικά» είναι η άφιξη στις Κιτριές του Γρηγόριου Δικαίου, του Παπαφλέσσα.

διάβασε και αυτό  Καθαρά Δευτέρα, διαδικτυακή παραδοσιακή συναυλία του Δήμου Περιστερίου με την Μαρία Σκουλά

«Ενώνοντας την προσπάθειά του με τον Κολοκοτρώνη, ενεργεί τη σύσκεψι των Κιτριών. Χρειάστηκαν πολλές συνεδριάσεις για να καταφέρουν τον Πετρόμπεη. Ούτε ο Κολοκοτρώνης, ούτε ο Αναγνωσταράς, ούτε ο Νικηταράς ήτανε σ’ αυτές της συνεδριάσεις.  Ήταν ξένοι, είχαν καμία θέσι. Ο Δικαίος μόνο παρουσιάστηκε σαν «προσωρινός αντιπρόσωπος του επιτρόπου της Αρχής».

Με την ιδιότητα λοιπόν του απεσταλμένου του επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο Παπαφλέσσας έβαλε όλη του την πειθώ, που σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν στην τέχνη της εξαπάτησης, προκειμένου να πείσει τον Μαυρομιχάλη να εγκρίνει την έναρξη της επανάστασης. Για καλή τύχη των Ελλήνων, ο Παπαφλέσσας γνώριζε το «κουμπί» του Μαυρομιχάλη.

Διηγείται ο Αμβρόσιος Φραντζής: «Καθώς ο ίδιος έλεγεν ύστερον, αυτός τον ηπάτησεν, υπισχνούμενος αυτώ ενόρκως πολλάς επισήμους ωφελείας και επί πάσαις αυταίς ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Αλέξανδρος Υψηλάντης θέλει αποκαταστήση τον Μαυρομιχάλην κύριον της Πελοποννήσου».

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης πείσθηκε.

«Ως της δεκαεπτά Μαρτίου έπρεπε σύμφωνα με της αποφάσεις που επήραν, να ετοιμασθούν και να σηκώσουν τ’ άρματα στη Μάνη. (…) Ο Αναστάσης Μαυρομιχάλης κι ο Πικουλάκης παρουσιάζονται στον καϊμακάμη (σ.σ. της Τριπολιτσάς). Δίνουν υπόσχεση ότι, αν τους αφήση να κατέβουν στη Μάνη, θα μπορέσουν μαζί με τον πατέρα τους να σβύσουν οποιοδήποτε κίνημα παρουσιαζότανε».

Ο καϊμακάμης επιτρέπει μόνο στον Πικουλάκη να φύγει από την Τριπολιτσά, δίνει όμως την άδεια στον Αναστάση Μαυρομιχάλη, γιο του Πετρόμπεη «να πάρη όλα τα γεννήματα και τα λάδια, που ήταν στης δημόσιες αποθήκες, να στρατολογήση και να χτυπήση κάθε αντάρτη».

Έτσι, ο Αναστάστης Μαυρομιχάλης όχι μόνο συγκροτεί στρατό αλλά έχει και την άδεια των Οθωμανών.

διάβασε και αυτό  Πανσέληνος Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης

Εν τω μεταξύ στην Τσίμοβα, στην πλατεία του χωριού, οι Μανιάτες ορθώνουν το λάβαρο της επανάστασης και ο ιερέας του ναού των Ταξιαρχών ευλογεί τα όπλα των επαναστατών.

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

»Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.

»Ορκίζομαι,
«Ή Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ (α’ και β’ μέρος) στα παρακάτω links:

https://www.youtube.com/watch?v=t6682cqJlfk

Ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου

Να σημειωθεί επίσης ότι, τιμώντας την επέτειο της κήρυξης του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου, υπό αυστηρό πρωτόκολλο και μέτρα λόγω Covid-19, αύριο στην Αρεόπολη θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 17ης Μαρτίου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του υφ. Ναυτιλίας κ. Κώστα Κατσαφάδου, του τ. υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Επικρατείας κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος θα είναι και ομιλητής, και τέλος του βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανασίου Δαβάκη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

7:30: Χαιρετισμοί της ημέρας. Ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.

8:00: Πλατεία Αθανάτων. Έπαρση της Σημαίας.

11:00: Ιερός Ναός Παμεγγίστων Ταξιαρχών. Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’. Καλωσόρισμα του Δημάρχου Πέτρου Ανδρεάκου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία Αθανάτων.

διάβασε και αυτό  "Ταξίδεψε" ο λαϊκός συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης

11:30: Πλατεία Αθανάτων. Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου. Κατάθεση τιμητικού στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Μετάβαση επισήμων στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821.

11:45: Πλατεία 17ης Μαρτίου. Αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα: «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».18:00: Υποστολή της Σημαίας.

Πηγή: newspepper.gr


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Συνολικά μέσα στο διάστημα 31/5/2021 - 31/1/2022 θα καταβληθούν 300…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel