App Icon

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ…Αρθρο του Νικόλα Γιατρά

Η διατροφική συμπεριφορά κάθε ανθρώπου επηρεάζεται από τις κλιματολογικές  συνθήκες , το περιβάλλον και από τα ήθη κι έθιμα του τόπου διαμονής ή και καταγωγής του.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά είναι:
Α) Διαθεσιμότητα κι επάρκεια τροφίμων.Στην Ελλάδα το ελαιόλαδο αποτελεί κυρίαρχο διατροφικό στοιχείο, καθώς στη χώρα μας παράγεται ελαιόλαδο σε μεγάλη ποσότητα, ενώ σε άλλες χώρες (π.χ στις Σκανδιναβικές ) θεωρείται είδος πολυτελείας.
Β) Θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις.Κάθε θρησκεία επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των πιστών, ενώ λαϊκά ήθη και έθιμα καθορίζουν τόσο τον τρόπο μαγειρέματος όσο και το χώρο και χρόνο κατανάλωσης τροφίμων και παραδοσιακών εδεσμάτων. Για παράδειγμα, οι χριστιανοί νηστεύουν σαράντα μέρες πριν το Πάσχα και την ημέρα του Πάσχα σουβλίζουν τον οβελία, οι ινδουιστές δεν
καταναλώνουν ποτέ βοδινό κρέας γιατί θεωρούν την αγελάδα ιερό ζώο, ενώ οι μουσουλμάνοι κατά το ραμαζάνι απέχουν από την τροφή όλη μέρα και τρώνε τη νύχτα.
Γ) Προσωπικές προτιμήσεις και οικογενειακό περιβάλλον. Όλοι επιλέγουμε την τροφή μας με βάση την ευαρέσκεια μας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (γεύση, μορφή, οσμή και υφή), αλλά και με γνώμονα το οικογενειακό περιβάλλον και τις συνήθειες του. Η ψυχική μας διάθεση καθορίζει πολλές φορές την
ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.
Δ) Τρόπος ζωής. Έντονη επαγγελματική δραστηριότητα συνήθως ,οδηγεί σε πρόχειρο και άστατο τρόπο διατροφής. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου δεν μαγειρεύουν και καταναλώνουν έτοιμα και καθόλου υγιεινά προϊόντα ή προμαγειρεμένα γεύματα που χρειάζονται μόνο αναθέρμανση.
Χαμηλού κόστους γεύματα με συνήθως χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες τροφίμων που χρησιμοποιήθηκαν για τη παρασκευή τους.
Ε) Διαφήμιση. Η βάση της διατροφικής συμπεριφοράς ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται σημαντική επιρροή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις διαφημίσεις. Το αποτέλεσμα είναι, οι συχνότερες επιλογές τροφίμων να βασίζονται στα διαφημιζόμενα προϊόντα, αγνοώντας την ποιότητά τους .
Ο ρόλος των διαιτολόγων είναι πολύ σημαντικός και στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς όλων μας. Αυτός είναι ακόμα ένας σημαντικός λόγος ώστε να εμπιστευθούμε τον διαιτολόγο μας, ειδικά όταν αισθανόμαστε ότι δεν καλύπτουμε σε επάρκεια τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής μας.

διάβασε και αυτό  Ιωάννινα: Κουτί με ένα... ανθρώπινο κομμένο πόδι έπεσε από φορτηγό!

Νικόλας  Γιατράς Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η συνεργάτιδα του διαδικτυακού ραδιοφώνου Ελένη Χριστοφή στην εκπομπή της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel