App Icon

Διονύσης Αυγερινός – Intensity

Ο Διονύσης Αυγερινός κατέθεσε πρόσφατα τον ορχηστρικό δίσκο Intensity, μια δουλειά που αγαπήθηκε από το κοινό των Συνθετικών αλλά χωρίς να φέρει τη δική τους σφραγίδα. Παράλληλα αγκαλιάστηκε από κάποιο κόσμο ο οποίος κρατούσε αποστάσεις από τους Συνθετικούς.  Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το Intensity και φυσικά -όπως πάντα γίνεται με τους καλλιτέχνες- η συζήτηση πήρε τη δική της τροπή και μιλήσαμε για πολύ περισσότερα πράγματα.

Διονύση αισθάνθηκες πως απομακρύνθηκες με το Intensity από το μουσικό σύμπαν του group;   

Ναι, έχει διαφορετικό ύφος, όμως η νοοτροπία του να φτιάξω κάτι προσωπικό, κάτι ξεχωριστό είναι ίδια με τους Συνθετικούς.

Πως είναι η αίσθηση να δουλεύεις χωρίς τον Αποστόλη; Πιο ελεύθερος; Πιο ολοκληρωμένος; Λείπει κάτι;

Πιο ελεύθερος δεν θα το έλεγα  γιατί με τον Αποστόλη τα βρίσκουμε απόλυτα, δεν αισθάνομαι περιορισμό. Πιο ολοκληρωμένος θα έλεγα ναι κι αυτό σε συνδυασμό με ό,τι έχω κάνει με τους Συνθετικούς.

Ποιο είναι το μουσικό ύφος αυτού του album;

Θα το έλεγα ηλεκτρονική, ποιοτική, χορευτική μουσική. Ποιοτική γιατί είναι κατάθεση ψυχής, δεν έγινε το άλμπουμ με την λογική να τα κονομήσω φτιάχνοντας κάτι φθηνό.

Τι όργανα χρησιμοποίησες ;

Soft  synths.

Εμένα κάποια κομμάτια που άκουσα μου φάνηκαν pop. Το δέχεσαι αυτό;

Βέβαια το δέχομαι  και μην ξεχνάμε ότι pop έπαιζαν και οι Βeatles, πολύ αργότερα οι Pet Shop Boys, οι Talk Talk , οι Tears for Fears, οι Soft Cell  κλπ. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα πολλών τραγουδιών τους;

Είναι η πρώτη φορά που καταθέτεις μια δουλειά 100% δική σου, έτσι δεν είναι;

Ναι.

Αυτόματα πάει το μυαλό μας στην πιθανότητα διάσπασης του group…

Σε καμία περίπτωση. Χωρίς τους Συνθετικούς δεν μπορώ να υπάρχω.

Ωραία! Να καθησυχάσουμε τους φανς!

(γελάει) Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και άλλοι δίσκοι 100% δικοί μου ή και του Αποστόλη ίσως – παράλληλα με τις επόμενες δουλειές των Συνθετικών.

Ως τραγουδιστής υπάρχει η πιθανότητα καταθέσεις κάτι; Εννοώ μόνος. Με τραγούδια άλλων δημιουργών ή και δικά σου;

Ήδη έχω τραγουδήσει ορισμένα τραγούδια με τους Συνθετικούς ( Ποτέ πια σκιά, Ιστορίες Περασμένες, Χορεύουν στο δρόμο  κλπ), επίσης σε μελοποιήσεις που έχουμε κάνει στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μαζί  με τον Αποστόλη. Δύο από αυτά τα έχουμε ανεβάσει στο youtube, το ένα λέγεται ¨Παραμύθι¨ και το άλλο ¨Το μαντήλι¨.

Θες να μου αναφέρεις τέσσερα-πέντε τραγουδια άλλων δημιουργών που θα ήθελες να ηχογραφήσεις και συ;

Το «Κάποτε θα `ρθουν να σου πουν» που είπε ο  Παύλος Σιδηρόπουλος σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το «Σ` ακολουθώ» του Λοίζου, το «Ήτανε μια φορά» που είπε ο Ξυλούρης και του αγαπημένου μου Χατζιδάκη το «Αχ Ουρανέ!».

Ξέρω πως τον είχες γνωρίσει τον Χατζιδάκη. Πότε έγινε αυτό;

Γύρω στο `89.

Θες να μας αφηγηθείς το περιστατικό;

Ήμουν σε μια καφετέρια εκεί γύρω στη Μητρόπολη και περίμενα το κορίτσι που τότε ήμασταν μαζί. Και βλέπω παραπέρα να κάθεται μόνος του ο Χατζιδάκης! Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω να του μιλήσω! Ήταν μόνος κι εκείνος και περίμενε έναν φίλο του. Τον πλησίασα λοιπόν και τον χαιρέτισα.

Πως τον αποκάλεσες;

Δάσκαλο! Με κοίταξε με ένα ωραίο και ευγενικό βλέμμα και μου είπε να καθίσω. Του συστήθηκα και του είπα ότι είμαι ένας εργάτης της μουσικής, αυτό του άρεσε πάρα πολύ, κατάλαβε πως δεν είμαι ψώνιο, πως έχω μια παιδεία διαφορετική, πιο κλασσική, γιατί εγώ πιστεύω Κώστα πως στη μουσική και στην τέχνη όλοι είμαστε δόκιμοι. Ακούγοντας ο Μάνος τη φωνή μου κατάλαβε ότι τραγουδάω, του άρεσε μάλιστα η χροιά της πολύ. Τον ρώτησα τι συμβουλή θα μου έδινε και κείνος μου είπε «να ψάχνεις τη μουσική»! Η ποιότητα μου είπε βρίσκεται σε όλα τα είδη, να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και να μην περιορίζεσαι σε ένα μόνο είδος, πράγμα που εγώ έκανα ήδη βέβαια. Μου είπε ότι πρέπει να ελέγχουμε τις υπερβολές, η μουσική να έχει μέτρο, να είναι όμορφη και να ψυχαγωγεί και όχι να δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Με ρώτησε τι όργανα παίζω και εγώ του είπα ότι ξεκίνησα με τύμπανα και συνέχισα με πλήκτρα και συνθεσάιζερς. Ενθουσιάστηκε και με ρώτησε αν οι Συνθετικοί κάνουμε κάτι σαν τους Depeche Mode.

Του άρεσε αυτό το συγκρότημα, είναι γνωστό αυτό.

Εγώ του είπα πως μπορεί να πει κανείς πως είμαστε στο ίδιο είδος με τους Depeche Mode αλλά αυτό που κάνουμε εμείς είναι πολύ ξεχωριστό και έχει πολύ προσωπικό ύφος. Τον ευχαρίστησα για τις συμβουλές που μου έδωσε και κάπου εκεί ήρθε η κοπέλα μου η οποία βλέποντας τον Χατζιδάκη πάγωσε και δεν τόλμησε να έρθει κοντά να τον χαιρετήσει. Να σου πω και μια φοβερή σύμπτωση; Τη μέρα που πέθανε ο Χατζιδάκης βρισκόμουν τυχαία σε κείνη την ίδια καφετέρια και καθώς χτυπούσαν οι καμπάνες της Μητρόπολης ρώτησα τον σερβιτόρο ποιος πέθανε και κείνος -που ήταν φίλος μου- μου λέει «δεν ξέρεις;» «Όχι» απαντάω. «Μα, τον λατρεύεις» μου λέει. «Ο Χατζιδάκης!»

Πως αντέδρασες;

Βούρκωσα μόλις το άκουσα! Άρχισαν αμέσως να μου έρχονται μνήμες από στίχους και τραγούδια του. Έκλαψα σα να έχασα έναν δικό μου άνθρωπο. Στο μεταξύ ήμουν πάλι με τη σχέση μου, ένα άλλο κορίτσι.

Όντως υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη αντιστοιχία ανάμεσα στα δυο γεγονότα. Να επιστρέψουμε λίγο στο Intensity; Του Αποστόλη του άρεσε αυτός ο δίσκος;

Ναι! Του άρεσε από την αρχή που τον έφτιαχνα και όταν τον  τελείωσα  και τον άκουσε προσεκτικά τον είδα που συγκινήθηκε. Αυτή ήταν η καλύτερη επιβράβευση.

Τα κομμάτια του Intensity γράφτηκαν πρόσφατα; Είναι ας πούμε κομμάτια της τελευταίας 5ετίας; Ή υπάρχει και παλιότερο υλικό επεξεργασμένο εκ νέου;

Όλα γράφτηκαν πολύ γρήγορα, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη το 2018 και τελείωσαν τον Νοέμβρη του 2018. Η ηχοληψία, η μίξη και το mastering μας πήρε με τον Αποστόλη που βοήθησε περίπου πέντε μήνες.

One last question! Ζαν Μισελ Ζαρ, Σταμάτης Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος Βήτα. Με ποιόν θα προτιμούσες να βρεθείς επί σκηνής για μια κοινή συναυλία;

Σίγουρα με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμώ  τους δυο άλλους καλλιτέχνες . Ο Ζαν Μισελ Ζαρ έχει κάτι μαγικό, έχει  έναν απόλυτα δικό του κόσμο. Τον ακούω  από μικρό παιδί.

Kώστας  Ζαχαράκης.

Info: Κάποιες από τις συνθέσεις του Intensity θα παιχτούν στο live των Συνθετικών στις 19 Οκτώβρη στο Temple.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Άρθρο Κων/νου Μαργαρίτη H 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: