ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Της Ελένης Γκιναλά.

Όταν η κρατική μέριμνα δεν επαρκεί ή αδρανεί ή χρειάζεται κάποια ενίσχυση τότε λαμβάνει δράση η εθελοντική προσφορά και υπηρεσία. Είτε πρόκειται για πρόνοια και φροντίδα ευπαθών ομάδων είτε πρόκειται για οικολογικές και περιβαλλοντικές αναφορές.
Μιλώντας για εθελοντισμό σε ατομικό επίπεδο αναφερόμαστε για στάση ζωής. Ο εθελοντής ανιδιοτελώς προσφέρει υπηρεσίες δεξιότητες και το χρόνου του σε δραστηριότητες που ανακουφίζουν συνανθρώπους μας ή προάγουν και προστατεύουν το φυσικό μας περιβάλλον (φύση – ζώα). Συνδράμει σε ανθρώπους προκειμένου να βοηθηθούν ψυχολογικά – υλικά και πρακτικά. Έτσι ο εθελοντής αφιερώνει χρόνο – γνώση αλλά ιδιαίτερα ενσυναίσθηση και αγάπη ώστε οι ευπαθείς ομάδες να έχουν αναβαθμισμένες συνθήκες ζωής και να μην βρίσκονται σε ανασφαλή θέση.

Έχουμε πάμπολες περιπτώσεις όπου εθελοντικές ομάδες προστρέχουν σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς, εθελοντές προσφέρουν ψυχαγωγία και φροντίδα σε παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Περιθάλπουν και προστατεύουν ζώα ευαισθητοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο και του υπόλοιπους. Εθελοντικές ομάδες επίσης δραστηριοποιούνται και σε ζητήματα οικολογίας προάγοντας το αίσθημα της υποχρέωσης,
της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη.
Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι ενδιαφέροντα. Ο εθελοντής ο οποίος προσφέρει έργο νιώθει χρήσιμος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή και αυτοεκτίμησή του.
Ακόμη η συναναστροφή του μέσα από τις εθελοντικές ομάδες όπου μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα δημιουργεί φιλίες. Ο εθελοντισμό προάγει την ανθρώπινη επικοινωνία και γίνεται συνείδηση η αξία της αλληλεγγύης. Έτσι, μέσω της ανθρώπινης επικοινωνίας και της εκούσιας προσφοράς στο
κοινωνικό σύνολο οι άνθρωποι βιώνουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Προσφέρεται αγάπη, φροντίδα, χαρά και εισπράττεται ικανοποίηση δίνοντας στη ζωή μας προορισμό και προοπτική. Προβάλλονται συναισθήματα αλτρουισμού σε αντιδιαστολή με τον εγωκεντρισμό, τον ατομικισμό, την ιδιοτέλεια.
Ο εθελοντισμός περιέχει συλλογικότητα συνεργασία, κοινούς στόχους. Είναι κοινωνική εκδήλωση που προάγει το πολιτιστικό μας επίπεδο. Όμως υπάρχει ανάγκη στη σύγχρονη εποχή όπου υπάρχουν παντού προκλήσεις για την παρουσία του εθελοντισμού να υπάρξει ενθάρρυνση και προτροπή από την ίδια την οικογένεια και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Διότι τα κοινωνικά φαινόμενα και οι συνθήκες οι κοινωνικές καθιστούν τον εθελοντισμό πολύτιμο και απαραίτητο.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Με δυναμικό ρυθμό καλπάζει η επιδημία κορονοϊού στην Ελλάδα, σπάζοντας το φράγμα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel