fbpx
15 °C Athens, GR
22 Ιανουαρίου 2021

Εκδόθηκε το καταπληκτικό αφιέρωμα-λεύκωμα του ΄΄Ταμείου αλληλοβοήθειας ηθοποιών΄΄ – Ποια θέματα περιλαμβάνει, πως θα το αποκτήσετε…

Μια πραγματικότητα είναι και για φέτος η κυκλοφορία του Θεατρικού ημερολογίου του ΤΑΣΕΗ (του Ταμείου αλληλοβοήθειας των Ελλήνων ηθοποιών δηλαδή). Το ημερολόγιο εκδίδεται μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια και δε θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι οι αναγνώστες που έχει αποκτήσει είναι φανατικοί!

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που περιλαμβάνει το ημερολόγιο και είναι και τα δύο πάρα πολύ σημαντικά: Το πρώτο αφορά ΄΄το ελληνικό θέατρο και την επανάσταση΄΄ και έρχεται να μας προσφέρει πολύτιμες γνώσεις ακριβώς τη χρονιά του 2021, 200 δηλαδή χρόνια από τη μεγάλη στιγμή του εικοσιένα.

Όμως και το δεύτερο θέμα είναι μια εξαιρετική σύλληψη καθώς αναφέρεται στις πρωθιέρειες των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίες ήταν και είναι κυρίως ηθοποιοί και χορογράφοι.

Για να κατανοηθεί πόσο σημαντική είναι η πνευματική αυτή προσπάθεια του Ταμείου, θα αναφερθεί ότι στην ενότητα ΄΄Ελληνικό θέατρο και η Επανάσταση του 1821΄΄ καταγράφονται όλες οι θεατρικές προσπάθειες λίγο πριν την Επανάσταση και μερικά χρόνια μετά, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στην Οδησσό και το Βουκουρέστι, όπως και όλα τα θεατρικά έργα τα οποία γράφτηκαν εμπνευσμένα από το 1821 και τους ήρωες που ανέδειξε!

Μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και αναφορές στις απαρχές του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα πριν μάλιστα τον Πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο. Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή την εποχή της πνευματικής κρίσης της Ελλάδας, το λεύκωμα — αφιέρωμα αυτό έρχεται σαν μια ανοιξιάτικη δροσιά να προσφέρει την αγάπη του για το θέατρο και τους ηθοποιούς σε όλους τους λάτρεις της τέχνης…

Το εντυπωσιακό δεν είναι όμως μόνο αυτή η εκπληκτική θεματολογία! Σπάνιες φωτογραφίες, πανέμορφες γκραβούρες, εκφραστικότατα ζωγραφικά πορτραίτα, εμπνευσμένες σελίδες θεατρικών έργων και εντυπωσιακά εξώφυλλα περιοδικών της εποχής συμπληρώνουν τα μεγάλης αξίας κείμενα που έγραψε η Σύσση Καπλάνη.

Για το τεράστιο αυτό συγγραφικό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά σημαντική έρευνα από την κ. Καπλάνη και ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να βρει τη βιβλιογραφία και να δει από που προέρχονται οι πηγές αυτού του πνευματικού αποκτήματος. Εδώ μάλιστα δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μέρος του υλικού προσφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ και ηθοποιό κ. Ζαχαρία Ρόχα.

Σε σχέση τώρα με το δεύτερο θέμα του λευκώματος, η αναφορά στις Πρωθιέρειες ξεκινά με την ιστορική μορφή της χορογράφου Κούλας Πράτσικα, η οποία είναι και εκείνη που άναψε την Ολυμπιακή φλόγα από τον ελληνικό ήλιο το 1936 στην Ολυμπία! Έπειτα, η συγγραφή αναφέρεται στην αξέχαστη ηθοποιό Αλέκα Κατσέλη και μετά στη Μαρία Μοσχολιού, που πρόσφατα έφυγε, για να καταλήξει στην Ξανθή Γεωργίου, Πρωθιέρεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο.

Στο ημερολόγιο ο αναγνώστης θα βρει και σημαντικές ημερομηνίες για τα γενέθλια αλλά και τις ημερομηνίες θανάτων ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρικών συγγραφέων. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζονται με κόπο από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος έχει αφιερωθεί και σε αυτό το ευγενικό έργο. Να αναφέρουμε λοιπόν, για να δείξουμε για ποια μεγάλη προσπάθεια μιλάμε, ότι πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 οι άνθρωποι του θεάτρου που αναφέρονται…

όλη αυτή η κοπιώδης προσπάθεια για το θέατρο και τους ευγενικούς υπηρέτες του περιλαμβάνει… 352 σελίδες και διατίθεται στην λιανική τιμή των 10 ευρώ, κι όχι 15, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των εξαιρετικά ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν τη χαμηλή τιμή, χωρίς αυτό όμως να εξυπακούεται και έκπτωση στην ύλη και το περιεχόμενό του. Κυκλοφορεί από τις ΄΄εκδόσεις Υδροπλάνο΄΄, οι οποίες και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να συμπαρασταθούν στον αγώνα επιβίωσης των ηθοποιών. Έτσι, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα ιερά πρόσωπα του θεατρικού σανιδιού, προσφέρουν δωρεάν την εκτύπωσή του!

Αξίζει μάλιστα σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε τα αφιερώματα των προηγούμενων Θεατρικών Ημερολογίων, τα οποία επίσης διατίθενται, στην τιμή των 5 ευρώ πλέον, στα γραφεία του ΤΑΣΕΗ.

2018: Το θέατρο των  Μπουλουκιών, το θέατρο του Βουνού, οι πρώτες ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τα πρώτα θέατρα και κινηματογράφοι που λειτούργησαν στην Αθήνα, το θέατρο στο ραδιόφωνο, οι πρώτες τηλεοπτικές σειρές και οι πρώτες παραστάσεις στην Επίδαυρο.

2019: Η μεγάλη θεατρική οικογένεια, οι εν ζωή ηθοποιοί άνω των 85 ετών.

2020:  Έλληνες Καλλιτέχνες απανταχού της οικουμένης.

Με λίγα λόγια, σε μια εποχή – όπως είπαμε – πολύ δύσκολη για την κουλτούρα και τον πνευματικό κόσμο, το ημερολόγιο θα παίξει ρόλο καταγραφή της πορείας όλου του ελληνικού θεάτρου στο χρόνο καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών. Και με αυτή την έννοια είναι και ένα τρομερά πολύτιμο βιβλίο αναφοράς και για όλα τα νέα παιδιά που ασχολούνται επαγγελματικά με την τέχνη της ΄΄θεατρικής μαγείας΄΄…

Η προσπάθεια αξίζει να επικροτηθεί και να της αναγνωριστεί η μεγάλη αξία που έχει καθώς είναι μια έκδοση που προετοιμάζεται όλη τη χρονιά για να κυκλοφορήσει στο τέλος της, αποτελώντας μια συλλεκτική έκδοση-λεύκωμα με τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία σε κάθε θέμα-έρευνα με το οποίο ασχολείται.

Θα έχετε την ευκαιρία να το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία αλλά και – όπως είπαμε – στα γραφεία του ΤΑΣΕΗ. Τα στοιχεία του Ταμείου αλληλοβοήθειας των ηθοποιών είναι: tasei1917@yahoo.gr, τηλέφωνο: 210 3815879.

Αυτές οι μέρες της αγάπης που δίδαξε ο Χριστός μας καλούν όλους να ενισχύσουμε το έργο του ΤΑΣΕΗ, ενός ταμείου που δεν αφορά μόνο τους αγαπημένους αλλά ανήμπορους οικονομικά συνταξιούχους ηθοποιούς, αλλά και εκείνους τους ηθοποιούς οι οποίοι λόγω πανδημίας δεν μπορούν δυστυχώς να εργαστούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

(Επιμέλεια κειμένου: Αντρέας Καρακούσης)

Related articles

Lighthouse Sessions: μουσικά πορτρέτα Η νέα σειρά συναυλιών του ΚΠΙΣΝ σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη

Μία νέα ενότητα μουσικών εκδηλώσεων εγκαινιάζεται το 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Κάθε μήνα, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, έχοντας ως αφετηρία την τζαζ και τελικό προορισμό μια απελευθερωμένη από κανόνες συνομιλία, συμπράττει με εκλεκτούς καλεσμένους της εγχώριας μουσικής σκηνής.Η ενότητα, που φέρει τον τίτλο Lighthouse […]

J2US με Άννα Βίσση και Δέσποινα Βανδή για πρώτη φορά επί σκηνής…ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Άννα Βίσση και η Δέσποινα Βανδή έβαλαν «φωτιά» στο stage, ερμηνεύοντας η μια τραγούδια της άλλης, όπως τα «Ανάβεις Φωτιές» και «Δε Με Αγαπάς», αλλά και κάνοντας ντουέτα σε διαχρονικές επιτυχίες τους, όπως τα «Ατμόσφαιρα Ηλεκτρισμένη», «Στα ‘Δωσα Όλα» και «Αντίστροφη Μέτρηση». Στο τέλος, αντάλλαξαν και ένα πεταχτό φιλί στο στόμα! Η Άννα Βίσση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *