ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ – ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΜΕ, ΔΟΕ

Κανονικά διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών,παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που καλούν τα μέλη τους σε αποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποστέλλονται μηνύματα να πέσει η ψήφος των εκπαιδευτικών «στον κάλαθο των αχρήστων» στην προσπάθεια να μην ψηφίσουν ηλεκτρονικά δάσκαλοι και καθηγητές.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται ύστερα και από το «πράσινο φως» που έδωσε χθες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνέχεια σχετικής προχθεσινής απόφασης και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι εκλογές για τους 170.000 εκπαιδευτικούς διεξάγονται για πρώτη φορά ημέρα Σάββατο και ηλεκτρονικά με Σύστημα «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) με το οποίο παραγματοποιήθηκαν πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστήμια. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντιδρούν με την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών και με την επιλογή της ημέρας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τη διαδικασία .

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες λένε ότι η υπουργός δεν έλαβε υπόψιν της τις προτάσεις μας «για πραγματοποίηση των εκλογών ανάδειξης των αιρετών όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργειά τους ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών». Υπουργείο Παιδείας:

«Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αυριανές εκλογές και στις πράξεις ανακήρυξης υποψηφίων.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας: «Η Δημοκρατία δεν σταματάει εξ αιτίας της πανδημίας. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται αύριο να συμμετάσχουν στις πρώτες στην ιστορία ηλεκτρονικές εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, μέσω του αναγνωρισμένου και αξιόπιστου συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ»). Και επισημαίνεται ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προασπίζεται σταθερά το δικαίωμα συμμετοχής όλων στις δημοκρατικές διαδικασίες, παρέχοντας θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας, αδιαβλητότητας και απορρήτου». Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ ότι η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν ζητήσει από τα μέλη τους να απέχουν από την ψηφοφορίας. Η ΟΛΜΕ κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για «νέες αντιδημοκρατικές ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας .

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας τονίζεται: «Το Υπουργείο Παιδείας, αντιλαμβανόμενο προφανώς το μέγα αντιδημοκρατικό ατόπημα να διατηρούνται ως υποψήφιοι στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια Παρατάξεις και Ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν εγγράφως ότι αποσύρονται, προχώρησε σε σημερινή “Ενημέρωση Εκλογέων” μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας βάση της οποίας αρνείται το αυτονόητο και δηλώνει ότι θα παρουσιάσει μία απλή πληροφόρηση στους «Εκλογείς» που θα συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία. Και δε σταμάτησε εδώ!!! « Κατηγορηματική είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη διενέργεια των εκλογών και λέει σε δηλώσεις της : «Τις τελευταίες μέρες, συνδικαλιστικοί φορείς που αντιτίθενται εξ αρχής στη νέα θεσμοθετημένη διαδικασία ψηφοφορίας, με ηλεκτρονικό τρόπο και ημέρα Σάββατο, προβαίνουν σε νομικές και άλλες ενέργειες για την αναστολή ή τη ματαίωση της διεξαγωγής της. Είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή η νόμιμη διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων, όπως με τη προσφυγή σε δικαστήρια και άλλα δικαιοδοτικά όργανα.

Δεν είναι, ωστόσο, επιτρεπτές απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ή παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών από το να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ούτε και προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων.Το Υπουργείο θα συνεχίσει να προασπίζει το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε εκπαιδευτικού να εκλέγει τους αιρετούς εκπροσώπους του στα υπηρεσιακά συμβούλια και να διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος αυτού με τη χρήση σύγχρονων και αδιάβλητων μέσων, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια και ατομική υγεία, να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να λαμβάνει προς τούτο κάθε νόμιμο και ενδεδειγμένο μέτρο. Όσο απογοητευτική και εάν είναι η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα κάμψει τη βούληση του Υπουργείου να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές αντιλήψεις ή προφάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά».

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Κατηγορηματικός απέναντι στην πραγματοποίηση της πορείας για την επέτειο του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: