App Icon

ΕΛΛΑΔΑ -ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Οι Υπερυπολογιστές και τα μεγάλα Κέντρα Δεδομένων αποτελούν βασική και στρατηγική υποδομή στον σύγχρονο κόσμο.  Ανάμεσα στο πλήθος τομέων που αυτά στηρίζουν, αρκεί να αναφέρουμε σαν παραδείγματα την αναζήτηση φαρμάκων για τον covid-19 (π.χ. exscalate4cov.eu) και το ότι στα μεγάλα Κέντρα Δεδομένων τρέχουν εφαρμογές όπως το gov.gr και όλα τα εργαλεία πλανητικής κλίμακας για τηλεδιασκέψεις, τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σπουδαιότητα του τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί σχετική έρευνα εδώ και χρόνια. Πρόσφατα ίδρυσε το κοινό εγχείρημα EuroHPC JU με προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο Ευρώ για να προωθήσει την τεχνολογική ανεξαρτησία και πρωτοπορία στον τομέα. Στόχος, το 2027 να λειτουργεί στην Ευρώπη ένας υπολογιστής μοναδικών δυνατοτήτων σε επιδόσεις (High Performance Computing – HPC).

• Ο Δρ. Ιωάννης Παπαευσταθίου, συνιδρυτής του νεοφυούς τεχνοβλαστού EXAPSYS (Exascale Performance Systems) και Αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Η αγορά των υπερυπολογιστών και των εφαρμογών για αυτούς αναπτύσσεται παγκοσμίως με διψήφια ποσοστά ανά έτος και ήδη έχει προσεγγίσει τα 40 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι ότι βασίζεται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία, αφού αξιολογηθούν στους υπερυπολογιστές μπορεί να εφαρμοστούν κατόπιν και στους συμβατικούς υπολογιστές, κάτι ανάλογο δηλαδή με την Φόρμουλα 1 στο χώρο του αυτοκίνητου. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι έχει αναπτύξει την κρίσιμη μάζα ερευνητών στο αντικείμενο, ώστε με την κατάλληλη αρχική χρηματοδότηση, όπως αυτή που παρέχεται στα πλαίσια του EuroHPC, να παράξει καινοτόμα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλής προστιθέμενης αξίας και να αναπτύξει ένα οικοσύστημα εταιριών και ερευνητικών κέντρων που θα προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας για ερευνητές και μηχανικούς».

• Ο Δρ. Βησσαρίων Παπαδόπουλος, Aν. Καθηγητής στο Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθύνων της ερευνητικής ομάδας ΜGroup (http://mgroup.ntua.gr/), δήλωσε: «Τα δυναμικά αναπτυσσόμενα υπερ-υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως, δημιουργούν νέα δεδομένα στις επιστήμες μηχανικού. Με τη νέα γενιά εργαλείων υπολογιστικής μηχανικής υλοποιείται σταδιακά η μετάβαση στις τεχνολογίες παραγωγής ψηφιακών ομοιότυπων (digital twins) μεγάλης ακρίβειας μέσω των οποίων σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο βέλτιστα προϊόντα για μια ευρεία γκάμα βιομηχανικών εφαρμογών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ερευνητική μας ομάδα αναπτύσσει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα ΜSolve (https://github.com/mgroupntua/MSolve.Core) το οποίο εφοδιάζεται συνεχώς με πρωτοπόρες μεθοδολογίες και εργαλεία υπολογιστικής μηχανικής. Στο πλαίσιο του ΕuroHPC και αξιοποιώντας τις επεξεργαστικές δυνατότητες των σύγχρονων υπερ-υπολογιστικών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να παρακολουθήσει η χώρα μας τη δυναμική εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών, επενδύοντας σε ένα οικοσύστημα εταιριών τεχνολογίας αιχμής και ερευνητικών ιδρυμάτων οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από το εγχείρημα του EuroHPC JU».

διάβασε και αυτό  Κρατικές ενισχύσεις: η Επιτροπή συνιστά να μην χορηγείται χρηματοδοτική στήριξη σε επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με φορολογικούς παραδείσους

• Ο Δρ. Κυριάκος Γιαννάκογλου, Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, διευθύνων τη Μονάδα Παράλληλης Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής & Βελτιστοποίησης (PCOpt/NTUA), δήλωσε: «Η ερευνητική ομάδα PCOpt/NTUA του ΕΜΠ παράγει εργαλεία υπολογιστικής (ρευστο)μηχανικής για την ανάλυση και το σχεδιασμό/βελτιστοποίηση συστημάτων και συνιστωσών τους, τα οποία βρίσκουν σήμερα εφαρμογή σε αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως μερικές από τις πιο γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Το γενικότερο πλαίσιο του EuroHPC αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία, στην κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να συνδεθούν και να αναβαθμιστούν τα παραπάνω εργαλεία, αλλά και κάθε νέο αποτέλεσμα ερευνητικών προσπαθειών, με τις δυνατότητες των υπερ-υπολογιστικών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κέρδος για τη χώρα, το πανεπιστήμιο και την κοινωνία είναι οφθαλμοφανές. Αξίζει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και να βοηθήσει την Ευρώπη στους στόχους του EuroHPC».

πηγή ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων παίρνει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel