App Icon

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Τούρτα Καταΐφι ‘η Χιώτισσα’.

Του executive chef Παναγιώτη Παπαδάκη.

ΥΛΙΚΑ
Για 2 ταψάκια 26 εκ.
250 γρ. φύλλο καταΐφι της αρεσκείας σας.
75 γρ. φιστίκια Αιγίνης
100 γρ. βούτυρο president
Για το σιρόπι:
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. αποξηραμένα τριανταφυλλάκια
3 κ.σ. ροδόνερο
Για την κρέμα τυριού:
600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα (μυζυθρα Χίου)
250 ml κρέμα γάλακτος 35%
½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 σφην. λικέρ μαστίχας
Για το σερβίρισμα:
Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Φιστίκια Αιγίνης
……………………………………….
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τα αποξηραμένα τριανταφυλλάκια, για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε το ροδόνερο, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τους δίσκους καταΐφι:
Τρίβουμε τα φιστίκια Αιγίνης. Κρατάμε το μισό και λίγο λιγότερο καταΐφι στην άκρη και αρχίζουμε να ξαίνουμε το
υπόλοιπο για να αφρατέψει. Απλώνουμε λίγο λίγο το καταΐφι σε μια φόρμα, φτιάχνοντας έναν δίσκο. Πασπαλίζουμε με τη μισή περίπου ποσότητα από τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Βάζουμε σε μία δεύτερη φόρμα το υπόλοιπο καταΐφι και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Μοιράζουμε ομοιόμορφα το
βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Κατά τον ίδιο τρόπο απλώνουμε το υπόλοιπο καταΐφι, σε ένα ίδιο ταψάκι ή ελαφρώς μικρότερο και το βάζουμε κι αυτό να ψηθεί πάνω από το άλλο. Το δεύτερο ταψάκι το βγάζουμε από το φούρνο πιο γρήγορα, γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψήσιμο.
…………………………………
Για την κρέμα:
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την σκόνη μαστίχας, μέχρι να αφρατέψει αρχικά και μετά να σφίξει η κρέμα ξανά. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
…………………………………

Για την τούρτα:
Βγάζουμε από το φούρνο το καταϊφι, έτσι όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι κουταλίτσα κουταλίτσα και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα μεταφέρουμε προσεκτικά το σιροπιασμένο κρύο καταΐφι σε μια πιατέλα. Στρώνουμε τη μισή κρέμα από πάνω δημιουργώντας ροζέτες. Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο από καταΐφι. Διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι ή καρύδια καραμελωμένα και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Παναγιώτης Παπαδάκης.
Executive Chef italy kitchen and American, Internacional.

διάβασε και αυτό  Aγιορείτικη συνταγή για απίστευτα μελομακάρονα

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Οι Παναμερικανικοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη πολυαθλητική διοργάνωση της αμερικανικής ηπείρου. Διεξάγονται κάθε τέσσερα έτη, μια…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel