Ελληνοτουρκικά: Το παρασκήνιο των διερευνητικών της Κωνσταντινούπολης – Πότε ξεκινούν νέες συνομιλίες…

Σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές του CNN TÜRK, ο νέος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί μάλλον τις πρώτες 5 ημέρες του Μαρτίου στην Αθήνα ή αυτό είναι το πρόγραμμα μέχρι στιγμής. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σαμποτάρει την όλη προσπάθεια, επειδή «δεν θέλησε κοινή δήλωση μετά την πρώτη συνάντηση».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές, ενδεχομένως να ξεκινήσουν και οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ειδικά οι πολιτικές διαβουλεύσεις πάντως αποκλείονται με τις παράλληλες δηλώσεις Ερντογάν “δεν μιλάω με τον Μητσοτάκη”  και “γιατί επισκέπτονται οι Έλληνες πολιτικοί νησιά κοντά στις ακτές μας” και “στην Κύπρο ή δύο κράτη ή τέλος ο διάλογος”.

Σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές της Τουρκίας, κατά τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συμφωνήσει να προβούν σε μία κοινή δήλωση μετά το πέρας των συνομιλιών, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες να μη γίνει αυτή η κοινή δήλωση. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο κ. Δένδιας σαμποτάρει τη διαδικασία κι ότι αυτό έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως “παράπονο” και μάλιστα ότι «Ευρωπαίοι πολιτικοί αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα υπονομεύει τη διαδικασία των διερευνητικών».

Κοινή δήλωση όμως μετά από 2-3 ώρες διερευνητικών που δεν συνιστούν διάλογο, θα παρουσιαζόταν ως έναρξη διαλόγου, εκτιμούν ελληνικές πηγές. Αυτό θα το αξιοποιούσε η τουρκική πλευρά, η οποία ήδη χρησιμοποιεί  κατά κόρον την έναρξη των διερευνητικών ως passepartout και διαβατήριο για την Ευρώπη, ως “απόδειξη” της καλής διαγωγής της Τουρκίας αφού όλα παρουσιάζονται σαν να είναι “μέλι-γάλα” με την Ελλάδα.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
"Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής. Νοιαζόμαστε, προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε".…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!