Ενδιάμεσες εκπτώσεις σε κλίμα φόβου – Προσφορές μέχρι και μείον 50% από την αρχική τιμή

Τι λένε οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά για τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις που ξεκινούν υπό τον φόβο των διαρκώς αυξανόμενων νέων μέτρων;

Οι φετινές φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν προγραμματισμένες να τρέξουν από την 1η έως και την 14η Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά, δεδομένου ότι η 1η Νοέμβρη συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξης της εκπτωτικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά, με έκτακτη ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απαγόρευσε τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Έτσι, οι φθινοπωρινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Εκπτώσεις ακόμη και 50% κάτω από την αρχική τιμή

Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, ακούγεται απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην πορεία που θα έχουν φέτος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

«Ξεκινάμε πολύ επιφυλακτικά, σχεδόν με τρόμο θα έλεγα. Δεν νομίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικά. Το ότι χάνουμε την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, είναι κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους γιατί το υγειονομικό ζήτημα είναι το κορυφαίο και προέχει αλλά δεν παύει να είναι μια χαμένη ημέρα για εμάς. Η ανασφάλεια μας για το τι μέλλει γενέσθαι με τα συνεχώς νέα, έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι το τοπίο θα “σφίξει” ακόμα περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλ’ αυτά, όπως είπε ο ίδιος οι εκπτώσεις θα είναι εντυπωσιακές με… το καλημέρα σας και ειδικά στα είδη stock τα οποία θα ξεκινήσουν αυτόματα ακόμα και με 50% κάτω από την αρχική τιμή.

Διαφωνίες των λιανεμπόρων με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ο κ. Καφούνης πρόσθεσε ακόμα πως η αγορά είναι ήδη εδώ και μήνες σε κακή κατάσταση και πως στην πραγματικότητα ποτέ δεν ορθοπόδησε από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και το λιανεμπόριο έκλεισε λόγω κορονοϊού.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως στο δια ταύτα, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένας θεσμός που δεν βρίσκει σύμφωνο σύσσωμο τον εμπορικό κόσμο γι’ αυτό και οι λιανέμποροι ζητούν τη κατάργηση του πολλά χρόνια τώρα.

Ο λόγος που ζητούν την κατάργηση του είναι γιατί κατά την άποψη τους δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά κάτι με το οποίο, όπως εξηγεί ο κος Καφούνης, συμφωνεί και το Ινστιτούτο Καταναλωτών αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές. «Οι τιμές σταθεροποιούνται καλύτερα και σε πιο χαμηλά επίπεδα όταν δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις» μας είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται εδώ ότι σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει πως κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Χαμηλά ο πήχης των εμπόρων, καλές οι εκπτώσεις εξ αρχής

Στο ίδιο κλίμα ήταν και όσα μας είπε ο Θοδωρής Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά:

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά γιατί ανάμεσα στα άλλα πέφτουν πάνω στην περίοδο που οι λιανέμποροι μόλις έχουν παραλάβει τα νέα εμπορεύματά τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στο τι να περιμένουν οι καταναλωτές, αλλά και στο τι μπορούν να κάνουν επί της ουσίας οι έμποροι».

Βέβαια, η πρόβλεψη του ίδιου για το ύψος των φετινών εκπτώσεων, είναι πως ειδικά στα νέα προϊόντα το -20% θα είναι η μίνιμουμ βάση εκκίνησης των εκπτώσεων, ενώ τόνισε πως οι τιμές στην αγορά, ακόμα και προ εκπτώσεων είναι ήδη πολύ καλές.

Για τον ίδιο πάντως, το κλίμα στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι τόσο βαρύ που δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.

Όπως σημείωσε: «Στην ουσία, πιστεύουμε ότι η καταναλωτική διάθεση του κοινού αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ανύπαρκτη κι η ψυχολογία των καταναλωτών επιβαρυμένη και ειδικά με όσα ακούμε διαρκώς για νέα lockdown. Οι αγορές του κοινού περιορίζονται πια στα απαραίτητα. Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε βάλει τον πήχη χαμηλά για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Το ότι βλέπετε τα φώτα ανοιχτά στα καταστήματά μας δεν σημαίνει και κάτι, οι επιχειρήσεις μας λειτουργούν “στο κόκκινο”».

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Γεγονότα 475 - Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας. 802…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: