Ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου από τον Ιανουάριο του 2021

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ.

Την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου από την 1η Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και η προστασία της ιδιοκτησίας.

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε πιλοτική βάση για έναν μήνα, έως και την 31η Δεκεμβρίου, παράλληλα με την τωρινή διαδικασία, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση στους μηχανικούς.

Από την 1η ωστόσο Φεβρουαρίου, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

«Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μάς εφοδιάζει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο. Μέσα στα επόμενα χρόνια, με απλές και απόλυτα ψηφιακές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου ουσιαστικά είναι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών στα κτίρια, το οποίο θα σηματοδοτήσει το τέλος των αυθαιρεσιών, θωρακίζοντας την περιουσία των πολιτών, ενώ θα λειτουργεί και ως πληροφοριακή υποδομή «για όλες τις μορφές χωρικού σχεδιασμού στη χώρα».

«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου θα αναπτύξει συνέργειες και τελικά θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», συμπλήρωσε επίσης.Παράλληλα, το νέο σύστημα «απαγκιστρώνει» της ταυτότητα του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η «ομηρία» των ιδιοκτητών που παρατηρείται σε πλήθος διαδικασιών.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι μάλιστα το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Και αυτό γιατί η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

  • τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες,
  • τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Ι:

  • Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών
  • Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων
  • Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τμ

Αλλά και:

  • Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία
  • Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ανώ για τα υπόλοιπα κτίρια της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους μηχανικούς.

Ως χρήστες του πληροφοριακού συστήματος ορίζονται οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών.

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, ενώ σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα, τέλος, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Τα πρόστιμα διπλασιάζονται, εάν διαπιστωθεί υποτροπή των παραβάσεων, αλλά και αν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: