fbpx
14 °C Athens, GR
25 Ιανουαρίου 2021

Ενοίκια Ιανουαρίου: Πότε θα πάρουν την αποζημίωση οι ιδιοκτήτες…

Αποζημιώσεις που φτάνουν έως το 80% του ενοικίου θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους και αναγκάζονται και το πρώτο δίμηνο του 2021 να δεχθούν μειώσεις ενοικίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι αποζημιώσεις θα είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Το ύψος της αποζημίωσης διαφέρει ανάλογα με το αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπως επίσης και με το αν οι ενοικιαστές είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου ή είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές αλλά εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα καθυστερήσει όμως σημαντικά δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα ποσά για τις αποζημιώσεις που αφορούν στη μείωση των ενοικίων που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Είναι προφανές ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται, οι αποζημιώσεις για τον πολύ δύσκολο Ιανουάριο θα δοθούν… τέλη Μαρτίου

Στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 Ιανουαρίου αναστέλλεται πλήρως η καταβολή ενοικίου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

Στην ουσία, η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο, ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το αρνητικό στοιχείο είναι ο χρόνος είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά μεταγενέστερος και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε εκμισθωτές με τρέχουσες φορολογικές, δανειακές και άλλες υποχρεώσεις, καθόσον δυστυχώς δεν συνδυάζεται και με μέτρα χρονικής μετάθεσής τους.

Το θετικό όμως είναι ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, και πλέον σίγουρη η είσπραξη του ενοικίου από το Κράτος παρά από κλειστές επιχειρήσεις, έτσι ώστε για σημαντικό αριθμό εκμισθωτών η λύση αυτή να είναι πολύ προτιμότερη από κάθε άλλη.

Related articles

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας

Η διατήρηση του lockdown στη δυτική Αττική και την Κοζάνη προκαλεί αρνητικό συναίσθημα όχι μόνο στους κατοίκους αυτών των πόλεων αλλά και στην «επιχειρησιακή» ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου που αναμένει με μεγάλη αγωνία καθημερινά τα αποτελέσματα των ελέγχων από τους ειδικούς που κάνουν τα τεστ για να εξετάσει τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά το […]

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρασκευή ανακοίνωση νέων μέτρων

Την Παρασκευή πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ο Πρωθυπουργός για αυτό το λόγο γίνονται συνεχείς συσκέψεις. Μάσκα, μετακινήσεις, ωράριο, βρίσκονται στο τραπέζι των συσκέψεων για την αναχαίτιση της πορείας του κορονοϊού που σαρώνει κυρίως της βόρεια Ελλάδα και απειλεί το Σύστημα Υγείας. Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν μεγαλύτερο περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς κάποιες περιφέρειες, όπως οι Σέρρες, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *