fbpx
15 °C Athens, GR
25 Ιανουαρίου 2021

Ενοίκια Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου: Ένας πλήρης οδηγός για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Αφορολόγητη χρηματική αποζημίωση, που θα φτάνει έως και το 80% του ονομαστικού ενοικίου, θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα και αναγκάζονται να δεχτούν μειώσεις λόγω του κορωνοϊού.

Το ύψος της αποζημίωσης βέβαια διαφέρει ανάλογα με το αν ο εκμισθωτής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο όπως επίσης και με το αν οι ενοικιαστές είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (μέχρι τις 11 Ιανουαρίου) ή είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές αλλά εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Η καταβολή των αποζημιώσεων όμως θα καθυστερήσει σημαντικά δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί τα ποσά για τις αποζημιώσεις που αφορούν στο κούρεμα των ενοικίων που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ας δούμε τι ισχύσει ανά περίπτωση:

Ιανουάριος

Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11/1/2021

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή ενοικίου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.

Επί της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο ενώ το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα νομικά όμως πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Η αποζημίωση: Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών (αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις).

Φεβρουάριος

Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή: Οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Επί της ουσίας η επιχείρηση που μισθώνει θα πληρώσει μόνο το 20% του ενοικίου.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα δοθεί ως αφορολόγητη χρηματική αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ: Είναι πιθανό να ισχύσει και αυτόν τον μήνα η μείωση ενοικίων κατά 40% για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται ενώ παραμένουν ανοιχτές. Τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν και πάλι με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών.

Παράδειγμα

Για ενοίκιο 1000 ευρώ:

Ο ενοικιαστής, εφόσον έχει κλείσει με κρατική εντολή δεν πληρώνει τίποτα τον Ιανουάριο ενώ τον Φεβρουάριο θα πληρώσει μόνο 200 ευρώ Εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωσης 800 ευρώ για τον Ιανουάριο και 600 ευρώ για τον Φεβρουάριο. Αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο θα πάρει χρηματική αποζημίωση 600 ευρώ για τον Ιανουάριο και 400 ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους

Για τους εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές ή ανοιχτές), που είναι σε αναστολή αναμένεται να επεκταθεί το ΄΄κούρεμα΄΄ 40% για το ενοίκιο:

– Κύριας κατοικίας.

– Φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το αρνητικό στοιχείο είναι ο χρόνος είσπραξης της κρατικής αποζημίωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά μεταγενέστερος, ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα σε εκμισθωτές με τρέχουσες φορολογικές, δανειακές και άλλες υποχρεώσεις, καθόσον δυστυχώς δεν συνδυάζεται και με μέτρα χρονικής μετάθεσής τους.

Το θετικό όμως είναι ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, και πλέον σίγουρη η είσπραξη του ενοικίου από το Κράτος παρά από κλειστές επιχειρήσεις, έτσι ώστε για σημαντικό αριθμό εκμισθωτών η λύση αυτή να είναι πολύ προτιμότερη από κάθε άλλη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Related articles

Ηλιόπουλος: ”Η κυβέρνηση υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές και δεν έχει κανένα σχέδιο για την εξωτερική πολιτική΄΄

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της» «Όμηρο των επιλογών του κ. Σαμαρά» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει της έναρξης του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel χθες το βράδυ. «Δυστυχώς, […]

Συνέντευξη Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εχθές στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου εφ’ όλης της ύλης… Αναφέρθηκε στην κρίσιμη αυτή εποχή της πανδημίας, στην οικονομία και τα προβλήματά της αλλά και στο θέμα των διερευνητικών με την Τουρκία… «Σε καμιά περίπτωση δεν αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος. Εξ ου και προετοιμαστήκαμε κατά τη διάρκεια του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *