fbpx
21 °C Athens, GR
26 Οκτωβρίου 2020

Εορτασμοί για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι…

Γνωστό για πολλά, αν και όχι πάντα κολακευτικά για τη Γαλλία, το Κάστρο του Αμπουάζ αποτελεί ένα αληθινό κόσμημα μεταξύ των πολυάριθμων κάστρων της Κοιλάδας του Λίγηρα. Είναι το πιο διάσημο μεταξύ τους και επειδή στο παρεκκλήσι του βρίσκονται τα οστά του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Για το λόγο αυτό, από το διάσημο κάστρο θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί για τα 500 χρόνια από τον θάνατο αυτής της αναγεννησιακής μεγαλοφυίας.

«Ο Γάλλος πρόεδρος θα καλωσορίσει τον Ιταλό πρόεδρο εδώ στο Αμπουάζ. Είναι μια εξαιρετικά επίσημη χειρονομία που δείχνει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται αυτήν την κοινή μνήμη, αυτή τη μορφή, τον πολιτισμό που δένει τις δύο χώρες μας, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο που αμφότεροι οι πρόεδροι θέλουν να αναδείξουν», λέει ο διευθυντής του Κάστρου του Αμπουάζ Ζαν-Λουί Συρό.

Ο ντα Βίντσι άφησε την Ιταλία το 1516 στα 64 του χρόνια μετά τον θάνατο του Τζουλιάνο των Μεδίκων, ο οποίος, ως αδελφός του Πάπα Λέοντα, του είχε εξασφαλίσει την είσοδο στην παπική αυλή. Στη Γαλλία βρέθηκε προσκεκλημένος του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α’.

Στα τρία χρόνια που έζησε επί γαλλικού εδάφους μέχρι να πεθάνει, στις 2 Μαΐου 1519, ο πολυμαθέστατος Ιταλός φιλοτέχνησε έργα-κομμάτια της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής με την δικής του δημιουργίας μέθοδο του σφουμάτο και, φυσικά, η πασίγνωστη Μόνα Λίζα, τα οποία εκτίθενται στο Λούβρο.

Σύμφωνα με τον Σουρό, «ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αναμφίβολα είναι ένας καλλιτέχνης. Κι όπως σε όλες τις τέχνες, η δουλειά του καλλιτέχνη, το ταλέντο του, είναι κάτι που μοιράζεται. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε σίγουρα στην Ιταλία, στη Φλωρεντία, όμως πέραν αυτού, υπηρέτησε αρκετούς ισχυρούς άνδρες. Με αυτήν την καριέρα και με το τέλος της ζωής του εδώ στη Γαλλία, αποτελεί σίγουρα μια οικουμενική μορφή και η ομορφιά πρέπει πάντα να φέρνει κοντά όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Εν ζωή ο Λεονάρντο ντα Βίντσι υπήρξε, πέραν όλων των άλλων, ένας από τους διορατικότερους εφευρέτες. Πέντε αιώνες μετά τον θάνατο του φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις πληγωμένες γέφυρες μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας με την κοινή παρουσία Μακρόν και Ματαρέλα εκεί που έζησε τις τελευταίες του στιγμές.

Related articles

H Eλεονόρα Nόρα Καραμιχάλη στην ομάδα του kallithea Press

H Eλεονόρα Καραμιχάλη ή Νόρα όπως της αρέσει να την φωνάζουν από σήμερα στην ομάδα του kallithea Press. Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2007,ασχολείται με διεθνή θέματα και πολιτιστικά δρώμενα αρθρογραφεί σε site περιοδικά παράλληλα είναι σύμβουλος προβολής -Δημοσίων Σχέσεων.

Σύλληψη αστέγου στην Καλλιθέα;

Μόλις ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί από το facebook του χρήστη Giorgos Kallitheas Giorgos Kallitheas :”Μετά από πολλά τηλέφωνα στην κοινωνική υπηρεσία και αρκετές ενημερώσεις στην διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας για τον άστεγο που βρίσκεται μήνες στην οδό Θησέως βρέθηκε επιτέλους η λύση. Βίαιη σύλληψή του αστέγου”, Αληθεύει άραγε ότι έγινε σύλληψη; με τι αιτιολογία; τι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *