Επεισόδια στο Σύνταγμα: Τι αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας – Το χρονικό των συγκρούσεων

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Λ. Αμαλίας έξω από τη Βουλή και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης, ενώ κράτησαν περίπου μία ώρα.

Περίπου μία ώρα κράτησαν οι οδομαχίες των δυνάμεων της Αστυνομίας με πολυάριθμες ομάδες ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια στη χθεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, κοντάρια και σίδερα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Λ. Αμαλίας έξω από τη Βουλή και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Το χρονικό των επεισοδίων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η «μάχη» ξεκίνησε στις 20:15, στην οδό Βουκουρεστίου, όταν αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από ομάδα περίπου 200 ατόμων με πέτρες και 30 βόμβες μολότοφ. Έγινε ρίψη δακρυγόνων και τα άτομα απωθήθηκαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, στις 20:35, αστυνομικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν «φραγμό» επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας (λουλουδάδικα) δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από περίπου 300 άτομα, με τουλάχιστον 20 βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα. Έγινε και πάλι ρίψη δακρυγόνων και απώθηση των ατόμων προς την οδό Πανεπιστημίου, όπου δέχτηκαν νέες επιθέσεις με άλλες 30 βόμβες μολότοφ,

Λίγο πριν τις εννιά το βράδυ και συγκεκριμένα στις 20:45, αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, δέχτηκαν επίθεση με τουλάχιστον 10 βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής, και άλλα αντικείμενα από περίπου 200 άτομα στην οδό Βουκουρεστίου.

Αυτή τη φορά τα άτομα απωθήθηκαν προς την οδό Βασ. Γεωργίου, όπου στη συμβολή της με τη Λ. Αμαλίας δέχτηκαν εκ νέου επίθεση με άλλες επτά  βόμβες μολότοφ, ενώ άλλα 50 άτομα που τους επιτέθηκαν απωθήθηκαν προς την οδό Σταδίου.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 20:55, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με 20 βόμβες μολότοφ και μάρμαρα όταν έφτασαν στην οδό Βουκουρεστίου, όπου περίπου 50 άτομα προκαλούσαν φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας.

Συλλήψεις

Από τις συγκρούσεις και τα δακρυγόνα υπήρξε προσωρινή παρακώλυση της διαδήλωσης, ενώ αναφέρθηκαν και περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων.

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας μετά το τέλος των επεισοδίων.

Για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων συνελήφθησαν εννέα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελία.

Οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, κ.λπ. καθώς και σακίδιο με βαριοπούλα, αντιασφυξιογόνα μάσκα, καπέλο, μάσκα fullface και γάντια.

Ακόμα μία σύλληψη έγινε μετά την πορεία, ενώ ο συλληφθέντας είχε στην κατοχή του ξύλινο κοντάρι και σακίδιο με αναδιπλούμενο μαχαίρι στρατιωτικού-κυνηγετικού τύπου.

Από διάφορα σημεία της Αθήνας τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τα επεισόδια βρέθηκαν:

  • σακίδιο με τρεις ακέραιες βόμβες μολότοφ, ναυτική φωτοβολίδα χειρός, γάντια και κινητό τηλέφωνο,
  • σακίδιο με εννιά ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακίδιο με δύο ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακούλα με τέσσερις βόμβες μολότοφ,
  • πέντε ακέραιες βόμβες μολότοφ και
  • δύο βαριοπούλες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», ο οποίος δέχτηκε εξ επαφής βόμβα μολότοφ στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το υπηρεσιακό του κράνος και να υποστεί εγκαύματα και θραύση δύο δοντιών.

Φθορές υπέστησαν τέσσερα υπηρεσιακά δίκυκλα και σε εξοπλισμό αστυνομικών, προστατευτικά κράνη, καλαμίδες, περιαγκωνίδες κ.λπ., δύο ξενοδοχεία, δύο καταστήματα και υποκατάστημα τράπεζας, με θραύση υαλοπινάκων, μαρμάρων και αναγραφή συνθημάτων με σπρέι, ενώ μετά το πέρας της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων προκλήθηκε εμπρησμός σε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: