Επιστρεπτέα προκαταβολή 2: Ποιοί θα ξαναυποβάλλουν αίτηση και ποιά η παράταση

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εγκρίνουν οριστικά πλέον το ποσό που τους αναλογεί, και να καταβληθεί στους λογαριασμούς τους τις επόμενες ημέρες.

Ευκαιρία έως τις 22 Ιουλίου έχουν οι δικαιούχοι προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης της «επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ», σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΓΔΟΥ 170/2020) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2877/Β΄/15-7-2020).

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την αίτησή τους, να το πράξουν εντός της νέας προθεσμίας.

Όπως υπενθυμίζει, όσες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (παρότι δήλωσαν έως τις 26/6/2020 τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport»), πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση έως τις 22 Ιουλίου.

Συνολικά, 88.952 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», που αφορούν τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Τι προβλέπεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2

Ο προϋπολογισμός για τον β’ γύρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» υπολογίζεται στα 1,06 δισ. ευρώ, ενώ με βάση και τη σχετική υπουργική απόφαση, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης.

Τι προβλέπει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 2»

Από τους δικαιούχους θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν ήδη λάβει, όπως συνέβη και στην πρώτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης-Σακελλαροπούλου: Να μην υπάρξει εφησυχασμός τώρα το Πάσχα

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα δοθεί άτοκη περίοδος χάριτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν οποιοδήποτε τμήμα του  κεφαλαίου ή των τόκων.

Μετά την πάροδο της περιόδου χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης θα πρέπει να αρχίσει να  επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Έτσι, η εξόφληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της ενίσχυσης μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν οφειλές, της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISnet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Όροι και δυνατότητες

Η δικαιούχος επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Εκτός των παραπάνω, δίνονται και οι εξής δυνατότητες:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Το πλοίο που μετέφερε τη Θεοτόκο και τον Ευαγγελιστή Ιωάννη αναγκάστηκε να ρίξει άγκυρα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: