fbpx
21 °C Athens, GR
31 Οκτωβρίου 2020

Ευαγγελιστής Λουκάς. 18 Οκτωβρίου.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς και Απόστολος του Ιησού , καταγόταν από την Αντιόχεια του αρχαίου Πόντου(σημ. Συρία) και ήταν γιατρός και ζωγράφος.
Αν και ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν υπήρξε ένας από τους πρώτους Αποστόλους , έδρασε όμως και εργάστηκε υπέρ του Ευαγγελίου ως Απόστολος , γι αυτό κι έλαβε τον στέφανο δόξας ίσον με εκείνους.
Αρχές του 1 ου αιώνα μ. Χ., και γύρω στο 42μ.Χ., ο Απόστολος Λουκάς έρχεται στην Βοιωτία όπου θα γνωρίσει τον Απόστολο Παύλο. Θα βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος και θα ακολουθεί τον Απόστολο στις περιοδείες του ως μαθητής και συνεργάτης. Τα κηρύγματα του Απ. Παύλου υπήρξαν κι η πηγή της συγγραφής από τον Λουκά του Αγίου Ευαγγελίου τρίτου κατά σειρά της Καινής Διαθήκης καθώς και του: ‘Πράξεις των Αποστόλων’. Στη δεύτερη περιοδεία του Απ. Παύλου στην Ρώμη, ο Λουκάς που τον συνόδευε φυλακίστηκε μαζί του όπως έγραψε ο Απ.Π., στην προς Τιμόθεον επιστολήν του ‘Λουκάς εστι μόνος μετ’εμού’.
Αφού κήρυξε το λόγο του Κυρίου ο Απ. Λουκάς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και τη Ρώμη επανήλθε στην Βοιωτία όπου και απεβίωσε στην ηλικία των 80 χρόνων.
(Μαγδαληνής Μοναχής ‘Οι Άγιοι του Πόντου’ τ. 10/μήνας Οκτώβριος).
…………………………………….
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε τρείς εικόνες της Θεομήτορος. Αυτές είναι: Η Παναγία Σουμελά-σήμερα στο Βέρμιο(είναι με χρώμα), η Παναγία στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων (κερί και λιβάνι, ανάγλυφος)και τέλος η Παναγία του Κύκκου( με ψηφίδα) στο όρος Τρόοδος Κύπρου και στη Μονή Κύκκου.
Ο τάφος του καθώς και λιγοστά Άγια λείψανα του βρίσκονται στην Βοιωτία όπου και ανεπαύθει και μέσα στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα.
Ο ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά που αρχιτεκτονικά,
είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης της Θήβας, στον λόφο με το παλαιό νεκροταφείο της πόλης και σύμφωνα με την παράδοση, αυτός είναι ο τόπος και της ταφής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή ο οποίος είναι και ο ιδρυτής και της τοπικής εκκλησίας της Βοιωτίας.
Ο ναός, όπως και το εκτεταμένο νεκροταφείο γύρω του, υπήρχαν τουλάχιστον από τα τέλη του 11ου αιώνα, όπως δείχνουν σχετικές αναφορές σε κείμενα της εποχής και στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της κλασικής οχύρωσης της πόλης καθώς και μία μεγάλη αψίδα που πρέπει να ανήκει σε ακόμη παλαιότερο ναό, των παλαιοχριστιανικών χρόνων.
Ο ναός που υπάρχει σήμερα είναι αυτός που ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων και
εγκαινιάσθηκε το 1863 από τον τότε μητροπολίτη Θηβών Δοσίθεο.
Η μνήμη του Αποστόλου Λουκά τιμάται στις 18 Οκτωβρίου. Εορτή σταθερή.
Φωτό: Απόστολος Λουκάς/ Παναγία Κύκκου/ Ι.Ν.Αποστόλου Λουκά, Θήβα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΥΚΑ ΛΟΥΚΙΑ.
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Related articles

Στην Aγκυρα ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζοζεπ Ντορέλ

Στην Άγκυρα θα βρεθεί εντός της ημέρας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Η έκτακτη επίσκεψη πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που οι τρεις πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών -Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου- θα βρίσκονται στον Έβρο για να δουν από κοντά το μεταναστευτικό πρόβλημα που προκάλεσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Επίσης […]

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  Ο Θάνατος του Σωτήρη Σοφιανόπουλου  σηματοδοτεί  τελειωτικά και τον θάνατο μιας πάλαιποτέ πανίσχυρης επιχειρήσεως, ενός Εργοστασίου χρωμάτων, των Χρωματουργείων Πειραιώς.. Ο ιδρυτης της ΧΡΩΠΕΙ ήταν ο Σπήλιος Οικονομίδης χημικός και βοηθός του νομπελιστα Αντολφ Μπάιερ, γεννημένος το 1850.Το 1883 επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει στο Νεο Φάληρο το εργοστάσιο χρωμάτων, ανιλίνης και φωσφορικών λιπασμάτων.και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *