Κοινωνία

Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι της γιαγιάς….


Ρωσία-Σιβηρία.
Στην μακρινή και παγωμένη Σιβηρία μεταφερόμαστε αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με τους δυο μικρούς Ρώσους φίλους μας που επισκέφτηκαν την γιαγιά τους να περάσουν μαζί της τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Η γιαγιά στο παραδοσιακό φτωχικό αγροτικό Ρωσικό σπιτάκι της έψησε στο φούρνο της κουλουράκια για τα εγγονάκια της κάτι που τα μικρά ..εκτίμησαν δεόντως… Αν ανατρέξουμε στον διάσημο Ρώσο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι (Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ) και το αριστούργημα του ‘Τα Παιδικά Χρόνια’ θα θυμηθούμε τον μικρόν Αλεξέι που έφτασε με την μητέρα του στο σπίτι του παππού -όταν ορφάνεψε από τον πατέρα του- για να ζήσουν πλέον μαζί του.. Εδώ η βαναυσότητα του παππού , η φτώχεια και οι τραυματικές εμπειρίες του μικρού Αλεξέι πολλές, όμως παρηγοριά του
ήταν η αγαπημένη του γιαγιά την οποία παρακολουθούσε από το κρεβάτι του να μαγειρεύει στην σόμπα – φούρνο του αγροτικού σπιτιού.

Σκηνή που περιγράφει πολλές φορές στο βιβλίο του. Κάπως έτσι και τώρα τα μικρά της φωτογραφίας θα παρακολουθούν την δική τους γιαγιά..
Τα αγροτόσπιτα της παγωμένης Σιβηρίας έχουν σόμπα-φούρνο και πάνω από την σόμπα υπάρχει κρεβάτι που συνήθως κοιμούνται τα παιδιά για να είναι ζεστά. Όπως ακριβώς βλέπετε και στην φωτογραφία με το εσωτερικό Ρώσικου αγροτόσπιτου .

Μαξίμ Γκόρκι
Στις 28 Μαρτίου 1868, θα γεννηθεί στο μακρινό Νίζνι Νόβγκοροντ της τότε Ρώσικης Αυτοκρατορίας και μέσα σε πολύ φτωχικό περιβάλλον ο Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ ο μετέπειτα κορυφαίος κλασικός της παγκόσμιας λογοτεχνίας Μαξίμ Γκόρκι(Maxim Gorky).


Τα παιδικά χρόνια/ Στα ξένα χέρια/ Τα Πανεπιστήμια μου, τα τρία μέρη της
αυτοβιογραφίας του Αλεξέι Μαξίμοβιτς ο οποίος απεβίωσε στις 18 Ιουνίου του 1936 όταν ήταν 68 ετών και στην Μόσχα της τότε ΕΕΣΔ.
Φτώχεια, παιδιά ξυπόλιτα που πήγαιναν σχολείο περπατώντας ώρες στις εξοχές είχε κι χώρα μας. Ιδίως μετά τη κατοχή που η βασική εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική. Η Φωτό του άρθρου ενδεικτική…
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε όλα τα παιδιά.
Φωτογραφίες : Εσωτερικό Ρώσικου αγροτόσπιτου, Τα Παιδικά Χρόνια του Μαξίμ
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Facebook Comments Box

Απάντηση