Ζαχαρίας Παπαντωνίου Συγγραφέας-ποιητής.

Sample Codes

Ο Ευρυτάνας λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Ζαχαρίας Παπαντωνίου γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1877 στο Καρπενήσι και απεβίωσε αιφνιδίως στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 1940, σε ηλικία 63 ετών.
Ο Ζ.Παπαντωνίου, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου « ΣΑΝ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» ενός από τα σπουδαιότερα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να γνωρίζει μεγάλη αναγνωσιμότητα.
Το ιστορικό του βιβλίου:
Τα Ψηλά Βουνά είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1918 ως αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού στο πλαίσιο της βενιζελικής Γλωσσοεκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του 1917 που εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα στο Δημοτικό σχολείο. Σε 79 κεφάλαια εξιστορούνται οι εμπειρίες μιας ομάδας συμμαθητών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο βουνό. Εκεί μαθαίνουν να λειτουργούν σαν μία κοινότητα και να προστατεύουν το δάσος. Η κοινωνικοποίηση και η οικολογική ευαισθησία είναι οι κεντρικές ιδέες της ιστορίας. Περιλαμβάνονται και ποιήματα (όπως το γνωστό Τσιριτρό). Στην εποχή του
το βιβλίο προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, ώσπου το 1920 αποσύρθηκε, όπως και τα άλλα αναγνωστικά της Μεταρρύθμισης. Επαναφέρθηκε ως αναγνωστικό σε κατοπινά χρόνια. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα και επανεκδόθηκε πολλές φορές. (Wikipedia.org.).
Μ’ απαρνηθήκαν οι χαρές. Δεν τις γυρεύω πίσω.
Προσμένω τα χειρότερα. Είν’ αμαρτία να ελπίσω.
Σαν ευτυχία την αγαπώ της νύχτας τη φοβέρα.
Στην πόρτα μου άλλος δεν χτυπά κανείς απ’ τον αγέρα.
Ζαχαρίας Παπαντωνίου.
( απόσπασμα από το ποίημα:Η προσευχή του ταπεινού/Συλλογή :’Τα Θεία δώρα’/κυκλοφόρησε- Χριστούγεννα 1931).
Ζαχαρίας Παπαντωνίου, συγγραφέας, ποιητής, πολιτικός, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός. Απεβίωσε στις 1 Φεβρουαρίου 1940 σε ηλικία 63 ετών.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments
Sample Codes

διάβασε και αυτό  ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΤΗ ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Ναι, εφέτος οι τουλίπες της Χίου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!