fbpx
13 °C Athens, GR
6 Δεκεμβρίου 2020

Η ίδρυση Ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης, ενισχύει την οικονομία της.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η νόσος COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή σε όλον τον πλανήτη, αλλά μόνο η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας «σφυρίζει αδιάφορα». Οι έντονες διαφωνίες στο Euro group ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και την χάραξη κοινής οικονομικής στρατηγικής.
Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις
τους, τονίζουν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον απόηχο των
μαραθώνιων συνεδριάσεων. Οι έντονες διαφορές Βορρά-Νότου δεν γεφυρώθηκαν με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να ανακοινώνει πως «έπειτα από πολλές ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Στόχος να παραμένει «ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης». Η «κόντρα» μεταξύ της Ιταλίας και της Ολλανδίας εμπόδισε την πρόοδο των συνομιλιών. Οι υπουργοί οικονομικών εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους απέναντι στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί αφορούν ένα πρόγραμμα μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο, οι διαφορές που έθεσαν από τη μια η Ρώμη και από την άλλη η Χάγη εμποδίζουν μια τελική συμφωνία. «Οι Ιταλοί επιθυμούν μια αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά οι Ολλανδοί λένε #39;'όχι''» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Η Ολλανδία είναι η μόνη που αρνείται να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για ίδρυση ενός Ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Να επισημάνουμε πως η Ιταλία παραμένει κάθετα αντίθετη με την πρόταση για δανεισμό των χωρών από τον ESM, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους που θα περιλαμβάνουν και εποπτεία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που παίρνουν μέρος στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Τα γεγονότα τρέχουν και οφείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο της Ενωμένης Ευρώπης είναι ήδη κλονισμένη και οι αναφορές των τελευταίων ημερών από ορισμένες χώρες του Βορρά την επιδεινώνουν.
Είναι η ώρα των γενναίων αποφάσεων. Δεν μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι λαοί. Η νόσος χτυπά όλη την Ευρώπη. Είναι αδιανόητο κάποιες χώρες να θέλουν να επιτύχουν οικονομικά οφέλη!!

‘άρθρο Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη
Δημοσιογράφος

Related articles

Νήπιο δύο ετών έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος στην Κέρκυρα

Από το μπαλκόνι του 2ου ή 3ου ορόφου έπεσε νήπιο δύο ετών, στην περιοχή Πετριτί. Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τον πάτερα του μικρού παιδιού να μεταφέρει άμεσα το νήπιο, με τη συνδρομή της αστυνομίας και της τροχαίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείο Φοίβος Κακαβίτσας, «το νήπιο έφτασε πριν […]

Μυτιλήνη: Κάτοικοι παρεμπόδισαν με πέτρες τον ελλιμενισμό πλοίου ΜΚΟ

Κάτοικοι της Μυτιλήνης παρεμπόδισαν πλοίο ακτιβιστικής οργάνωσης να προσεγγίσει το λιμάνι της Σκάλας Συκαμνιάς. Συγκεκριμένα, παρεμπόδισαν το πλοίο OPEN ARMS της οργάνωσης «Proactiva» από το να προσεγγίσει το εν λόγω λιμάνι. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, πέταξαν πέτρες προς το πλοίο, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο περί τα 200 μέτρα από το λιμάνι. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της αστυνομίας. πηγή: https://www.cnn.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *