fbpx
6 °C Athens, GR
16 Ιανουαρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης Με τις κυρώσεις η Τουρκία πιστεύουμε ότι θα αλλάξει συμπεριφορά

Ο ύπατος εκπρόσωπος τη Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν θα υποβάλουν έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε στην επόμενη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο συμπερασμάτων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία τονίζοντας ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση για τη γείτονα χώρα.

Στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ότι για την Ελλάδα «οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία ακριβώς για να αλλάξει συμπεριφορά».

Τόνισε ότι «δεν θέλουμε έναν προκλητικό γείτονα» καθώς αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρώπης, ούτε και της ίδιας της Τουρκίας.

«Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες κυρώσεις, στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο που θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι ίδια καθώς καλεί την Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της είναι αδιέξοδη.

«Πιστεύω πια ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη κινείται με τους δικούς της ρυθμούς, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει μήνυμα ότι είναι παρούσα» υπογράμμισε.

Τι περιμένουμε από δω και πέρα

Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο ΕΕ, χρειάζεται ομοφωνία. Αυτή η ομοφωνία για τη διεύρυνσή της λίστας προσώπων και οντοτήτων δεν υπήρχε πριν από δύο μήνες, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε την Άγκυρα πως εάν συνεχίσει στην ίδια γραμμή, «θα παρθούν κι άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο».

Εξέφρασε, ακόμη, την επιθυμία του να λειτουργήσει η κλιμακούμενη πίεση στην Άγκυρα και να πειστεί πως «είναι προς όφελός της να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ μας» και να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών «που θα έχουν ως αντικείμενο τη μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ μας με νομικό υπόβαθρο: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Προϋπόθεση είναι η αποχή από παράνομες δραστηριότητες» ανέφερε. 

Δεν θέλησε να προεξοφλήσει κάποια αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, σημειώνοντας πως και μετά την προηγούμενη Σύνοδο η Τουρκία είχε εμφανιστεί έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο, αντ’ αυτού όμως συνέχισε τις προκλήσεις.

«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές για το τι αποφασίστηκε σήμερα και τι πρέπει να αποφασιστεί τον Μάρτιο».

Πηγή: sputniknews.gr

Related articles

Τσικνοπέμπτη 2019 στους Δήμους της Ελλάδας

Το φέρετρο – ψησταριά που «κούφανε» το Ναύπλιο Για μία ακόμη χρονιά το γραφείο τελετών πρωτοτύπησε και εξέπληξε τους πάντες στην πόλη του Ναυπλίου! Ο ένας από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος έκανε και χρέη ψήστη, ο Αλέξανδρος Χρυσικός, είπε πως κάθε χρόνο το γραφείο του πρωτοτυπεί και κατασκευάζει ότι πιο παράξενο αναλόγως και τον περιστάσεων. Δείτε το βίντεο στην […]

Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι, μέσω IONION FM, ο Διονύσης Σιμόπουλος

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση του «Απόλλων 11» στην επιφάνεια της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969, μας μεταφέρει Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι και αφηγείται την περιπέτεια της κατάκτησης του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *