App Icon

Η διαφορετικότητα στην κοινωνία μας

Tης Βίκυς Ντούλια.

Η διαφορετικότητα αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά στις μέρες μας. Έναν όρο γνωστό σε όλους μας που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις, καμπάνιες ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι όμως ο όρος αυτός πραγματικά ένας όρος που τον αποδεχόμαστε, ένας όρος με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μαζί του; Οι κοινωνίες οι σημερινές σφύζουν από διαφορετικότητα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσα σε αυτές. Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας όμως στη διαβίωση σε μια τέτοια κοινωνία αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος. Και που οφείλεται αυτό; Γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό; Γιατί η κοινωνία μας φοβάται την διαφορετικότητα; Ναι αυτό φταίει.. Φοβόμαστε..Γιατί όμως;;; Γιατί δεν την έχουμε μάθει. Γιατί ο άνθρωπος δεν νοιάζεται για το τι γίνεται γύρω του, νοιάζεται μόνο για ότι συμβαίνει κάτω από τη μύτη του. Γιατί δεν υπάρχει παιδεία, είναι πολύ απλό. Γιατί υπάρχει αδιαφορία. Γιατί υπάρχει έλλειψη γνώσης που ξεκινάει από την οικογέενια και συνεχίζεται μετά και στο σχολείο. Διαφορετικοί άνθρωποι υπάρχουν όμως γύρω μας. Η διαφορετικότητα δεν πρέπει να αποτελεί taboo. Δεν πρέπει να μας φοβίζει και να μας ξενίζει, αντιθέτως πρέπει να μας συσπειρώνει, να μας κάνει πιο δυνατούς μια γροθιά. Πρέπει να μας ενώνει, γιατί υπάρχει το διαφορετικό…πάντα υπήρχε αλλά όχι στις διαστάσεις που το βλέπουμε εμείς σήμερα. . Όλοι είμαστε άνθρωποι, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Όλοι μας αξίζουμε κάτι καλύτερο κι όσο ζούμε να το ψάχνουμε. Γιατί όχι; Για αυτό ζούμε σ’ αυτή τη ζωή. Γιατί να μην θέλουμε να πετύχουμε ψηλά και να στοχεύσουμε στο καλύτερο; Γιατί λοιπόν το διαφορετικό το αγνοούμε; Γιατί ενώ όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιλέγουμε να μην ασχοληθούμε; Και το κράτος τι κάνει;; Γιατί αδιαφορεί;; Γιατί δεν μπορούμε να δούμε, να αντιληφθούμε, να νιώσουμε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας; Ο άνθρωπος φοβάται την διαφορετικότητα.. Εκεί καταλήγω στο ότι φοβόμαστε.. 

Το διαφορετικό που υπάρχει γύρω μας βρίσκεται σε πολλές μορφές. Ξεκινώντας από τη διαφορά που έχουμε μεταξύ μας στον τομέα της εξωτερικής μας εμφάνισης. Είμαστε διαφορετικοί, γιατί μπορεί να είμαστε πιο ψηλοί, πιο χαμηλοί, πιο κοντοί, πιο χοντροί. Είμαστε διαφορετικοί, γιατί μπορεί να έχουμε διαφορετικό χρώμα και στυλ στα μαλλιά μας, μπορεί να έχουμε πολλά τατουάζ, μπορεί να έχουμε πολλά σκουλαρίκια στο σώμα μας. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, γιατί ντυνόμαστε διαφορετικά, ντυνόμαστε εναλλακτικά. 

Επίσης υπάρχει διαφορετικότητα στην μάθηση. Μερικοί από εμάς μαθαίνουν διαφορετικά, με διαφορετικούς ρυθμούς, διαφορετικές τεχνικές, κάποιοι είναι πολύ καλοί μαθητές στο γνωστικό-ακαδημαϊκό κομμάτι, κάποιοι άλλοι δεν είναι τόσο καλοί στον τομέα αυτό και μπορεί να είναι και αδιάφοροι απέναντι στη μάθηση αλλά να καταφέρνουν περίτεχνα στις καλλιτεχνικές κι αθλητικές δραστηριότητες.  Υπάρχει και η ομάδα των ατόμων που μπορεί να έχει διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, σπάνια γενετική πάθηση, νοητική καθυστέρηση. 

Υπάρχουν τα παιδιά που μπορεί να προέρχονται από κάποια μειονότητα ή να είναι παιδιά μεταναστών. Τα παιδιά που μπορεί να προέρχονται από χαμηλά, μέτρια ή ψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δυο γονείς τους, τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον έναν γονιό ή τα παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Παιδιά από διαφορετικά θρησκεύματα και παιδιά με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Πρέπει εμείς να τα αγκαλιάσουμε και να τα βάλουμε μέσα στην κοινωνία μας γιατί όταν μεγαλώσουν δεν θα μας αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την κοινωνία στην οποία μπορεί να εξακολουθούμε να ζούμε κι εμείς. Άρα εμείς θα φταίμε και για αυτά τα παιδιά, που κάποτε δεν ακούσαμε ότι μας φώναζαν βοήθεια. 

Όλα όμως ξεκινούν μέσα από την οικογένεια, αν το παιδί δε πάρει από μικρό τις σωστές βάσεις και αρχές δε θα λάβει και την απαιτούμενη παιδεία. Όταν θα έχει μεγαλώσει θα είναι αργά. Η παιδεία δεν προέρχεται από το σχολείο μόνο, την παιδεία την έχουμε μέσα μας, καλλιεργείται από την οικογένεια πρώτα και κατόπιν εμείς φροντίζουμε για την προσωπική μας καλλιέργεια. Η προσωπική καλλιέργεια μας δείχνει τον δρόμο. Το σχολείο, οι κοινωνικοί φορείς, το κράτος αδιαφούν. Δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν το διαφορετικό γι’αυτό και το παραμελούν. Μην γίνεις όμως σαν κι αυτούς. 

Εν έτη 2019, η κοινωνία μας δεν έχει διδαχτεί να σέβεται την διαφορετικότητα κι αυτό φαίνεται από πολύ μικρά καθημερινά περιστατικά. Το να είσαι όμως διαφορετικός δεν είναι κάτι αρνητικό. Γιατί λοιπόν η κοινωνία το αντιμετωπίζει έτσι; Γιατί δεν υπάρχουν κοινωνικοί οργανισμοί, σύλλογοι, που να προασπίζονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων; Είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας ο συνάνθρωπος να μην υπολογίζει και να μην σέβεται δικαιώματα του συνανθρώπου του. Είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας η νέα γενιά να αδιαφορεί και να πολεμάει το διαφορετικό. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας είτε να καίμε τα δάση μας είτε να σκοτώνουμε τα ζώα του Θεού. Δεν μας ανήκει τίποτα. Ήρθαμε για να περάσουμε καλά, να ζήσουμε ούτε να σκοτώσουμε ούτε να κάνουμε τους γύρω μας δυστυχισμένους.. 

Και στην τελική, όλοι οι άνθρωποι μεταξύ μας δεν είμαστε διαφορετικοί; Υπάρχει κάποιος να μας μοιάζει 100%;; Σας ρωτώ.. 

Κανείς δεν είναι ίδιος με κανέναν γιατί λοιπόν αδυνατούμε να αντιληφθούμε το πολύ απλό το ότι όπως έχουμε κι εμείς δικαιώματα έτσι έχουν κι αυτοί οι άνθρωποι και τα ζώα κι όλοι μα όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε και να αλλάξουμε στερεότυπα και απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Η ουσία είναι ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι είμαστε διαφορετικοί. Η διαφορετικότητα πρέπει να σπάει στεγανά και να ενώνει όχι να δημιουργεί στρατόπεδα και παρατάξεις για να διαχωρίζει τους ανθρώπους. Δες καθαρά τι είναι η διαφορετικότητα και αγκάλιασέ την, από σήμερα, από τώρα.. Μπορείς !!!! 

Αφήστε τους κομπλεξισμούς σας στην άκρη και ζήστεεε! 

Μια ζωή την έχετε! 

Αγκαλιάστε και αγαπήστε. Θα δείτε θα νιώσετε μοναδικά!!!! 

 Πηγή: speakfreely.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Eπωφεληθείτε το Κόστος των Εξετάσεων Πιστοποίησης! Ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων! Συμπληρώστε Αίτηση Εκδήλωσης…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel