Η διψά για τα κάλλη της ζωής κατοικεί μέσα μας

Ο Έρνεστ Τζόνες ήταν ψυχοθεραπευτής στην αρχές του προηγούμενο αιώνα, σε μια εποχή που η σχιζοφρένεια θεωρούνταν μεταδοτική ασθένεια και οι τρόποι θεραπείας το λιγότερο τους αποκαλείς αισχρούς, σε μια εποχή που η θεωρία της γενετικής είχε συνδεθεί με την καθαρότητα της άριας φυλής και την κλωνοποίηση, ίσως από τις λίγες περιόδους που τόσες πολλές προσωπικότητες ήταν εναρμονισμένες από τον Γίουνγκ, στον Τέσλα, Μπόρ, Πλάνκ κτλ. Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούνταν “ανορθόδοξοι” αλλά συνέχιζαν με πείσμα να αποδεικνύουν πως τα σύνορα στην επιστήμη δεν τελειώνουν ποτέ.

Για τον Έρνεστ η ψυχοθεραπεία ήταν το δικό του σύνορο, μέσα από ερωτήματα προσπαθούσε να ανάπλαση την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Ένα από αυτά ήταν γιατί ο άνθρωπος αδιάκοπα επικεντρώνεται στα υλικά αγαθά, θεωρούσε πως είναι μέρος των βασικών ενστίκτων, φύγαμε από τις σπηλιές όμως συνεχίζαμε να αποζητούμε περισσότερα, από άλογα μέχρι πέτρες, το ένα σπίτι δεν ήταν αρκετό, δέκα ελιές δε έφταναν οι πόλεμοι ήταν μια οδός για να έχεις περισσότερα, φτάσαμε στο σημείο να σκλαβώνουμε ανθρώπους ή να τους μεταχειριζόμαστε απάνθρωπα μόνο και μόνο για το ρημάδι πλούτο. Αρκετοί πολιτισμοί συμπεριλαμβανομένου και του Αρχαίου Ελληνικού πρόβαλαν τα φιλοσοφήματα τους πως αυτή η “τρέλα” είναι ανούσια, πως η ζωή έχει πιο σημαντικά ενδιαφέροντα αλλά έθεταν ένα νέο τρόπο ζωής που έπρεπε να ακολουθήσει υποχρεώνοντας σε να διαβείς το πνευματικό μονοπάτι, αν όμως δε θέλεις πως μπορείς να απαρνηθείς τα υλικά ή έστω να σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για αυτά;

Σε μια συγκέντρωση άρχισε να εκφράζει το ερώτημα του μέχρι που ένας νεαρός άρχισε να γελάει λέγοντας του “Κύριε με όλο το σεβασμό πρέπει να διαβάσετε Ούλιαμ Μπλείκ;”. To όνομα του νεαρού ήταν Όσκαρ Ουάιλντ και για τα επόμενα χρόνια αντάλλαζαν γράμματα, ο Ρομαντισμός είναι εκείνος που κάνει το πιο φτωχό άνθρωπο – πλούσιο, τον λογικό σε τρελό και το πάθος πηγή των συναισθημάτων. Αναφερόταν στον ρομαντισμό όχι με τα διαδικτυακό (και μη) φλερτ «ιασου κούκλα τι κάνεις; δώκε μου το τηλέφ να σε πάω τσάρκα που χω κότερο» αλλά με τη αγνότητα που κατοικεί σε κάθε άνθρωπο αλλά λίγοι από μας την έχουμε καλλιεργήσει, πόσοι άνθρωποι μιλάνε για την θάλασσα με σαγηνευτικό έρωτα, που στο άκουσμα της λέξεως φύση σπινθηροβολούν τα μάτια, αυτοί οι άνθρωποι σε κάνουν να ταξιδεύεις σε διαφορετικό κόσμο, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με αισιοδοξία και το τελευταίο πράγμα που τους καίει τι κινητό έχουν, ποια μάρκα αυτοκινήτου να αγοράσουν και πως θα περάσουν το βράδυ τους.

διάβασε και αυτό  Άγιος Πορφύριος: «Δεν μου αρέσει να προφητεύω αλλά θα σας πω μια προφητεία...» (Αναδημοσίευση Δεκεμβρίου 2012)

Έχουμε επιτρέψει στα ένστικτα να μας καταβάλουν με διάφορες δικαιολογίες, όταν η διψά για τα κάλλη της ζωής κατοικεί μέσα μας.

Καλό μήνα!

Έλλη Στασινή!!

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Επίσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποίησε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: