Τάσος Γαιτάνης Η εξωτερική μας πολιτική είναι μέρος της δικής μας ισχύος

Του Τάσου Γαϊτάνη,εκπροσώπου τύπου ΝΔ.

Την προηγούμενη εβδομάδα επανεκκίνησαν, μετά από μια περίοδο ακινησίας πέντε ετών, οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα μας στη συγκεκριμένη διαδικασία προσέρχεται με θετικό πνεύμα, με
γνώμονα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν είμαστε αφελείς. Ευελπιστούμε σε μια
εποικοδομητική στάση από την απέναντι πλευρά. Η χώρα μας σε αυτές τις διερευνητικές επαφές έχει υψηλή αυτοπεποίθηση. Είναι οι επιτυχίες της εξωτερικής μας πολιτικής που καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό.  Τους
τελευταίους 18 μήνες πετύχαμε πολλά που έστειλαν στη γειτονική χώρα το μήνυμα της διπλωματικής μας ισχύος.
Καταρχάς, με προσήλωσή στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας,
υπογράψαμε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, ενώ με την Αλβανία έχουμε συμφωνήσει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ταυτόχρονα πετύχαμε μια σειρά αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, εάν συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκήαντίδραση. Στην κατεύθυνση αυτή δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις Αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία για την υπόθεση των πυραύλων S-400.
Από την άλλη η θέση της χώρα μας αναβαθμίστηκε γεωστρατηγικά, τόσο με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, όσο και από ένα πλέγμα συμφωνιών με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, διατηρώντας το δικαίωμα και για τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας.
Τέλος, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις για την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων
Δυνάμεων. Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την αγορά 18 «Rafale», ξεκίνησε η αναβάθμιση των F-16, προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αναμένονται προτάσεις για την αγορά νέων πλοίων. Ενώ ενισχύεται και το έμψυχο δυναμικό του στρατεύματος.
Συνολικά η θέση μας έναντι της Τουρκίας είναι πολλαπλά ενισχυμένη. Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή της ενεργητικής διπλωματίας που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και παράγει έννομα αποτελέσματα. Αυτή η πολιτική είναι η πολιτική της αυτοπεποίθησης.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Απεβίωσε ο Αποστόλης Θεοδωρίδης, παράγοντας και φίλαθλος της ΚαλλιθέαςΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
«Ἀνοιγέσθω ἡ πύλη τοῦ οὐρανοῦ σήμερον· ὁ γὰρ ἄναρχος Λόγος…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel