fbpx
10 °C Athens, GR
24 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΣΕΕ ζητά παράταση της έναρξης λειτουργίας του MyDATA μέχρι τις 31 Μαρτίου

Με στόχο να εξηγηθούν όλες οι παράμετροι της -υποχρεωτικής από την 1η Ιανουαρίου του 2021 – ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της πλατφόρμας MyDATA και να απαντηθούν τα ερωτήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, η ΕΣΕΕ διοργάνωσε σήμερα, ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «MyDATA: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Η πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ επιταχύνει την αναγκαία προσαρμογή των εμπορικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καθώς αλλάζει τη καθημερινή τους λειτουργία και τις σχέσεις τους με τη φορολογική διοίκηση. Ενόψει όμως της υποχρεωτικής υιοθέτησης προβάλλουν ερωτήματα ως προς τον τρόπο, το χρόνο και τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις για την εναρμόνιση με τα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Επιπρόσθετες δυσκολίες και προκλήσεις προκαλούν στην αγορά – και ακόμη εντονότερα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις – οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα παρατεταμένα lockdown.

Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΕΕ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, καθώς και τα εξειδικευμένα στελέχη της ΑΑΔΕ παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τόσο για τους εκδότες όσο και για τους λήπτες των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Επίσης, δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων από ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως «τα ηλεκτρονικά βιβλία θα ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα εδραιώσουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.

Εξ αρχής η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει τη σημασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τόσο ως «εργαλείο» ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων όσο και ως μέσο προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. ειπε ο κ. Καρανίκας. Λόγω όμως της τρέχουσας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας ο εμπορικός κόσμος εκτιμά πως θα πρέπει η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα MyDATA να παραταθεί ως τις 31 Μαρτίου 2021, όπως έγινε και με τη διαδικασία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών.

Επιπρόσθετα, στους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της όσο το δυνατόν φθηνότερης λύσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης με εφαρμογή εγκατεστημένη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα νέα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της πανδημίας» κατέληξε.

Ο Γ. Πιτσιλής

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε ότι «πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ. Το νέο ψηφιακό πλαίσιο για τη διαβίβαση των παραστατικών δεν καταπολεμά μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις. Καθίσταται πλέον εφικτή η προσυμπλήρωση δηλώσεων και παύει να είναι υποχρεωτική η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Έχουμε ήδη δρομολογήσει μία λύση τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά επιχειρήσεις με συγκεκριμένο τζίρο και έως έναν αριθμό παραστατικών. Από την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή, 1,4 εκ. παραστατικά έχουν παραληφθεί από την ΑΑΔΕ και έχουν συνδεθεί πάνω από 33.000 επιχειρήσεις. Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης έχουν δοθεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και λύνει προβλήματα που αφορούν την άμεση διαβίβαση και τη διασταύρωση των δεδομένων. Βεβαίως έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρισκόμαστε, γι’ αυτό και δεν προβλέπονται κυρώσεις στην παρούσα συγκυρία. Αν τυχόν πάμε στη λογική κάποιας ολιγόμηνης παράτασης, αυτό σημαίνει πως και τα παραστατικά του χρονικού διαστήματος της παράτασης θα πρέπει να μπουν αργότερα στο σύστημα».

Πηγή: xrimaonline.gr

Related articles

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας την Κυριακή (20/12) – Ανοιχτά και τα καταστήματα για click away

Ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ αλλά και το click away σε καταστήματα λιανικής πώλησης την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κάθε σούπερ μάρκετ μπορεί να αποφασίσει μόνο του το ωράριο λειτουργίας ενώ τα καταστήματα λιανικής θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 20:00. Ορισμένα σούπερ μάρκετ αναμένεται να […]

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά την περίοδο της καραντίνας.

Στην εγκύκλιο προσδιορίζεται επακριβώς ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύνολο του δημοσίου τομέα, πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού,  πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *