App Icon

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη στο Kallithea Press

Σε αυτές τις εκλογές ας μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη άνθρωποι που αξίζουν όπως η φίλη Ευγενία (Τζένη) Αρσένη

Ποια είναι η Ευγενία Αρσένη

Σκηνοθέτις, Θεατρολόγος, Διδάκτωρ Αισθητικής Φιλοσοφίας που έχω ζήσει σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, έχω συνεργαστεί με ανθρώπους από πολλές χώρες και ονειρεύομαι έναν κόσμο δίκαιο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς πόνο. Για αυτό είμαι εδώ, για αυτό θέλω να παλέψω.

Τέχνη και Πολιτική μπορεί να συμβαδίζουν

Η τέχνη είναι για εμένα η αφορμή για να εμπνεύσω και να επικοινωνήσω αξίες για έναν καλύτερο κόσμο, για μία πιο όμορφη και κυρίως, δίκαιη ζωή. Το όνειρό μου είναι να φέρω την τέχνη στην πολιτική. Μέσα από τη δουλειά μου, τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και στα Πανεπιστήμια, προσπαθώ να επικοινωνήσω την ανάγκη ενός πιο ανθρώπινου κόσμου, να επισημάνω τις αδικίες – που είναι τόσες πολλές γύρω μας  – και να ενθαρρύνω φοιτητές, συνεργάτες, φίλους να παλέψουμε για δικαιοσύνη στον πλανήτη. Η θεσμική πολιτική δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει κανείς το όραμά του σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας και, κυρίως, να συμβάλλει στη λήψη δικαιότερων αποφάσεων.

Τι σημαίνει για εσένα η Ευρώπη

Για εμένα Ευρώπη και σημαίνει συνύπαρξη και επικοινωνία των λαών με σεβασμό και αλληλεγγύη. Θέλω να παλέψω για την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιστικής παιδείας, του καλύτερου συστήματος υγείας, της ισότιμης πρόσβασης, της δίκαιης αντιμετώπισης στην εργασία, της συλλογικότητας, της ευαισθησίας, της ειρήνης, του πολιτισμού.

Πώς οραματίζεται το θέατρο και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα στο μέλλον

Έχουμε εξαίρετους καλλιτέχνες και τεχνικούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, ανθρώπους που δουλεύουν με πάθος και συλλογικότητα. Το θέμα δεν είναι το δυναμικό αλλά οι συνθήκες. Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τον πολιτισμό οφείλουμε να μεριμνήσουμε πρώτα για τους ανθρώπους του, δείχοντας έμπρακτα το σεβασμό μας προς αυτούς. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αναγκαία και πολύ σοβαρή. Είμαι εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ευρώπη και αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις. Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι ουσιαστική μέσα από προγράμματα που είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη των τεχνών ώστε να ταξιδέψουν οι δημιουργίες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Και πάνω, από όλα, οραματίζομαι το θέατρο και τον κινηματογράφο με ισότιμη πρόσβαση για θεατές και δημιουργούς με ειδικές ικανότητες.

Βιογραφικό

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη (www.eugeniaarsenis.com) είναι Σκηνοθέτις – Δραματουργός, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκπόνησε μεταπτυχιακή έρευνα στη Φιλοσοφία (UCL) και διδακτορική διατριβή (Αισθητική Φιλοσοφία, Όπερα, Αρχαία Τραγωδία) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Holloway). Πέρα από Σκηνοθεσία Θεάτρου, σπούδασε Σκηνοθεσία Όπερας (Boston University), Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (New York Film Academy) και μουσικές σπουδές πιάνου, θεωρητικών και χορού. Είναι κάτοχος πολυάριθμων υποτροφιών (Fulbright for Artists and Art Scholars, Υποτροφία «Αλέξης Μινωτής εις Μνήμην Κατίνας Παξινού, Bogliasco Foundation, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Βραβείο Dame Tuke Travel Bursary – University of London, Ίδρυμα Propondis, New York Film Academy, Hellenic American University) και μετέχει με διαλέξεις της σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Είναι εκλεγμένη εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στην Ένωση Σκηνοθετών Ευρώπης (FERA). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φορέα Artivism Drives Democracy για την τέχνη και την κοινωνική αλλαγή και επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής, Aesthetic Activists: ParticipARTs.

 

διάβασε και αυτό  Ευχίδειος Άθλος: Ο δαιδαλώδης αγώνας για ημίθεους

Έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς, Royal Albert Hall, San Francisco Opera Center, Center for Contemporary Opera, Skylight Music Theatre, Oakland Opera House, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βερολίνο – Dock 11 κ.α. Για την παράστασή της Mendelssohn’s Antigone, την οποία σκηνοθέτησε στο Royal Albert Hall για το BBC Proms, τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Antikenfestspiele στην Trier της Γερμανίας. Διακρίθηκε επίσης για την παράσταση που σκηνοθέτησε για τα 50 χρόνια του San Francisco Opera Center καθώς και για τη σκηνοθεσία της πολιτικής όπερας El Cimarrón, στο Skylight Music Theatre, η οποία έλαβε την πρώτη θέση για τη θεατρική σεζόν 2013-2014 στο Milwaukee. Το καλοκαίρι του 2015 έλαβε την τιμητική πρόσκληση να ανοίξει με παράστασή της το Διεθνές Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο και το 2018 συνεργάστηκε με το Teatrul de Artâ Deva και τη Vienna Opera Company. Συγγραφικά, το θεατρικό έργο της Women of Passion, Women of Greece παίχτηκε στην Ελλάδα για τέσσερις θεατρικές σεζόν και ταξίδεψε από την Αυστραλία και τις Βρυξέλλες μέχρι την Ινδία. Είναι Σύμβουλος Δραματολογίου του Center for Contemporary Opera της Νέας Υόρκης από το 2012 έως σήμερα. Υπεύθυνη Συντονισμού και Δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από την αρχή της δημιουργίας της με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θόδωρο Αντωνίου (2004-2011). Έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ως σεναριογράφος και  επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ.

 

Δίδαξε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2007-2012), Όπερα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σκηνοθεσία και Υποκριτική στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και, Όπερα και Μουσικό Θέατρο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Μελοδραματική στο Ωδείο Αθηνών (2009-2015), στο Εθνικό Ωδείο και, έχει αναλάβει τα τμήματα της Όπερας και του Μουσικού Θεάτρου στο Σύγχρονο Ωδείο Αθηνών από το 2015 και στο Ωδείο Kodály. Επιπρόσθετα, δημιούργησε την κατέθυνση σπουδών Minor in Theater and Performance στο Hellenic American University.

 

διάβασε και αυτό  Η Υποπλοίαρχος Μαριάνθη Κάσδαγλη από το Survivor στο Super Ferry2

Το 2014 ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία και το 2015 είχε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά. Εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Κανάλι στο Youtube:

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Σοκ έχει προκαλέσει από χθες το μεσημέρι η αυτοκτονία της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel