App Icon

Αθηνά Ρούση «Η Ημέρα που Ο Κόσμος σταμάτησε να ταξιδεύει»

Η μέρα που θα θυμόμαστε πάντα από εδώ και στο εξής θα είναι «Η Ημέρα που Ο Κόσμος σταμάτησε να ταξιδεύει». Μία-μία κάθε μεγάλη χώρα στον κόσμο που επλήγη από τον κορονοϊό έκλεισε τα σύνορά της. Αυτές είναι σίγουρα υπαρξιακές στιγμές για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία.
Από την αρχή της κρίσης, επισήμανα το εξής, σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ακούσει :

Το ταξίδι είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, ας αρχίσουμε να ενεργούμε όπως πρέπει. Το ταξίδι είναι το γεωπολιτικό κέντρο του κόσμου, ας ασχοληθούμε με αυτό!
Τώρα λόγω του Covid-19 και επειδή τα ταξίδια είναι μια από τις πιο σοβαρές βιομηχανίες παγκόσμια, όλοι έχουν σίγουρα αισθανθεί την εκκωφαντική σιωπή λόγω της έλλειψης των ταξιδιών. Είναι ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο. Το ταξίδι είναι η πιο προοδευτική έκφραση της ανθρώπινης περιέργειας και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο τομέας θα ανακάμψει και ο κόσμος θα επιστρέψει στα ταξίδια. Ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιστρέψουμε στους αριθμούς των ταξιδιωτών που είχαμε, πριν από την κορονοϊό εποχή. Πριν από την ανάκτηση όμως, και όταν έρθει αυτή, θα έχουμε πάρει μαθήματα πολύ σοβαρά , τα οποία θα οφείλονται σε αυτήν την παγκόσμια αναστάτωση του τουριστικού κλάδου. Η ταξιδιωτική βιομηχανία ήταν πάντα αισιόδοξη και αυτή η αισιοδοξία υποστηριζόταν από την πεποίθηση, ότι ο κόσμος είναι μικρός και τα διεθνή σύνορα είναι ανοιχτά για όλους. Εάν μπορείτε να βρίσκεστε σε πτήση προς οπουδήποτε στον κόσμο , κάνοντας κράτηση μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σας, κερδίζοντας ίσως και μίλια αεροπορικών ταξιδιών, ποιός είναι ο λόγος που θα μένατε στο σπίτι;
Ο κορονοϊός χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως το γεγονός του «μαύρου κύκνου» -“black swan”, στηριζόμενο στην άποψη που εκφράσθηκε από τον συγγραφέα Nassim Nicholas Taleb, ότι «τα εξαιρετικά απρόβλεπτα, ακραία γεγονότα έχουν τον πιο ακραίο αντίκτυπο στην οικονομία».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ακόμα και η 11 η Σεπτεμβρίου – με την οποία έχει συγκριθεί συχνά τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός – δεν έφθασε στο επίπεδο να διαταράξει τα πάντα, συμπεριλαμβάνοντας από τις αεροπορικές εταιρείες και τα κρουαζιερόπλοια μέχρι τον ιταλικό καφέ και τα κινεζικά νούντλς. Διανύουμε μια περίοδο στην οποία σκεφτόμαστε σοβαρά αν θα μπούμε σε ένα αεροπλάνο ή όχι και το γεγονός να ταξιδέψουμε το βλέπουμε μόνο κάτω από το πρίσμα της αναγκαιότητας και όχι της διασκέδασης. Μία περίοδο όπου η κυβέρνηση της κάθε χώρας μπορεί να μην μας αφήσει να το πραγματοποιήσουμε, ακόμη και αν το θέλουμε. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο αντίκτυπος του ιού στην ταξιδιωτική βιομηχανία είναι σίγουρα καταστροφικός για τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας και της οικονομίας γενικότερα. Είναι μία τραγωδία. Παρόλα αυτά , πιστεύω ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση του κορονοϊού. Πολλές συνιστώσες του τουρισμού είχαν φτάσει στα όριά τους και ίσως χρειάζονταν ένα δυνατό σοκ για να επαναπροσδιοριστούν. Παράλληλα ο κόσμος θα έχει έντονη την επιθυμία για ταξίδια μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων μετακίνησης, και οι ταξιδιώτες θα έχουν μια διαφορετική οπτική και εκτίμηση για τους προορισμούς που επισκέπτονται. Είμαστε σε μια καθοριστική στιγμή…
Ίσως είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να μιλάμε για ανάκαμψη. Ωστόσο, δεν είναι πρόωρο να πούμε ότι τα ταξίδια δεν θα είναι – δεν πρέπει ποτέ – να είναι τα ίδια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ) ανέφερε:  Ενωμένοι, προσηλωμένοι στο στόχο και με αυτοπεποίθηση, θα παλέψουμε για την επόμενη μέρα του Ελληνικού τουρισμού.
Αθηνά Ρούση – Specialty Tours

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Σε μια περιοχή που υπήρξε χθες το βράδυ συνωστισμός βρίσκεται…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
Αρέσει σε %d bloggers: