Η Λίνα Μενδώνη για την Αγία Σοφία: Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του έξι αιώνες πίσω

«Ανοιχτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο» χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδίκασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι αποτελεί «ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο».

Όπως υπογραμμίζει η κα Μενδώνη, μία μέρα μετά τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.

«Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου» επισημαίνει η κα Μενδώνη.

Σημειώνοντας ότι κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, η κα Μενδώνη σχολιάζει ότι «η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη».

«Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω» υπογραμμίζει.

Τέλος, όπως επισημαίνει, η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωσή της» σχολίασε η κα Μενδώνη.

Πηγή: sputniknews.gr
Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τη ζωή του έχασε διακινητής παράνομων μεταναστών, όταν έπεσε σε…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: