Η νέα πύλη ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Το 10% του πληθυσμού της χώρας, περισσότεροι δηλαδή από ένα εκατομμύριο είναι ο αριθμός των πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σε σχέση με το 2019, μάλιστα, καταγράφεται αύξηση στο συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 8%.

Εν μέσω, λοιπόν, μιας μεγάλης αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που διαγιγνώσκονται με Διαβήτη Τύπου 1 ή 2 αλλά και πολλών που είναι σε στάδιο προδιαβήτη, η χρονική στιγμή έναρξης της νέας, μονοθεματικής ιστοσελίδας odiavitismou.gr είναι η κατάλληλη.

Το νέο εγχείρημα σκοπεύει να αποτελέσει έναν κόμβο ενημέρωσης για ασθενείς, συγγενείς και φίλους τους, ανθρώπους με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, όσους βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση, γονείς με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη καθώς και γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Μέσα από ανάδειξη των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων, μελετών που διεισδύουν σε γνωστές ή άγνωστες πτυχές του διαβήτη και των θεραπευτικών προσεγγίσεων, άρθρων και συνεντεύξεων εξειδικευμένων γιατρών και επαγγελματιών υγείας, odiavitismou.gr επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει για μία από τις “μάστιγες” του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παράλληλα, η νέα ιστοσελίδα περιλαμβάνει νεότερα δεδομένα και συμβουλές για άσκηση και διατροφή, δύο τομείς που πρέπει να είναι σε αρμονία για την καθημερινότητα ενός διαβητικού.

Εκτός της ενημέρωσης, σκοπός της ιστοσελίδας είναι και η αφύπνιση του κοινού, ασθενών και μη, σε σχέση με το διαβήτη, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης και στοχευμένες δράσεις. Ενδεικτικές είναι οι διοργανώσεις του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Τρέχουμε για το Διαβήτη”.

Σας περιμένουμε στη σελίδα μας!

Home

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ποιοι τύποι υπάρχουν;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συχνό μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Στο διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό.

Η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης εμφανίζεται είτε ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στη δράση της ορμόνης αυτής (ινσουλίνη).

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ Ι (ή παιδικός διαβήτης)

Παλαιότερα αποκαλούμενος ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη είναι συνήθως φυσιολογική, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες.

Η καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοάνοσης αιτιολογίας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 ανιχνεύονται στην κυκλοφορία ένα ή περισσότερα είδη αυτοαντισωμάτων, οι ασθενείς δε αυτοί εμφανίζουν αυξημένη προδιάθεση και για άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Ο διαβήτης τύπου 1 εισβάλλει συνήθως απότομα. Συχνά δε, γίνεται αντιληπτός για πρώτη φορά με την ανάπτυξη κέτωσης και διαβητικής κετοξέωσης, οι οποίες και απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ο ασθενής είναι απόλυτα εξαρτημένος από την εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ

Παλαιότερα αποκαλούμενος μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία προδιαθέτει για ανάπτυξη ινσουλινοαντοχής, πιθανόν λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στο διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με γνωστό διαβήτη πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2.

Παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης. Ο τύπος αυτός αφορά στο 3-5% των κυήσεων. Το 30-40% των γυναικών με διαβήτη κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Τον φάκελο "σεξουαλική βία" με ονόματα θυμάτων και θυτών εντός…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!